Nå med mel i skjegget

De populære kokkene i Hairy Bikers, blir nå bakere. De legger ut på veien for å utforske vår tidløse kjærlighet til brød, kaker, bakverk og paier, på sin egen uforlignelige, "lovløse" måte.
Redaksjonen
08 Juni 2010 - 16:46

Seilende på bølgen av popularitet, hopper det to hårete bakerne Dave Myers og Simon King, på motorsyklene sine for å finne det aller beste - fra gourmetbrødbakere, paibakere og dem som skaper utsmykningene til bryllupskaker, til vanlige folk som er opptatt av de uendelig mange variantene av bakervarer som finnes.

Utforsker eget land
Hver episode er en oppdagelsesferd, med oppskrifter og smaksprøver, møter med eksperter og håndverkere, vakre steder og fantastisk landskap, alt satt inn i deres historiske og sosiale kontekst.

- Dette er vår første serie hvor vi utforsker Storbritannia, inspirert av suksessen vi opplevde med vinterspesialen vår. Men, i stedet for tusenmil-turen på motorsyklene våre, som vi vanligvis legger ut på, har vi gjort denne turen til en fri og "lovløs" reise gjennom et omfattende emne, hvor vi aldri mister av syne vår kjærlighet til maten, landskapet, og mest av alt folket, forteller Dave.

- Se for deg Hairy Bikers nedstøvet av mel, og du har hendene dine i deigblandingen; The Hairy Bakers, legger Si til.

The Hairy Bakers sendes fire onsdager på BBC Lifestyle kl 19.05
(Unntatt onsdag 16. juni).

I første episode som sendes onsdag 9. juni, er det britenes "afternoon tea" som er tema. Når det gjelder ettermiddagste, er det ingenting britene liker bedre enn en søt godbit ved siden av. Så, på vei til berømte Henley Royal Regatta, fyller Hairy Bikers-gutta kurvene med kaker og søtsaker som de samler inn på veien.

Hvorfor er britene så glade i søtsaker? I sin søken etter å finne svaret, stopper gutta på et flott hotell for å studere historien og konvensjonene rundt te. For første gang blir de tvunget til å ta på seg dress. De lager "Bakewell Tart" i Bakewellpudding-butikken, før de reiser tilbake i tid på et par uvurderlige Brough Superior-sykler, av den modellen som Lawrence of Arabia møtte sin skjebne på.

Les mer om britenes telidenskap

På den historiske herregården Chatsworth House, baker gutta scones med havre, lønnesirup, valnøtter og kjernemelk. På jakt etter hint og tips om hvordan man lager den perfekte Victoria sandwichen, besøker de Women's Institute og lager sin egen versjon - men vil det tilfredsstille dommernes kriterier?

Til slutt, med kurvene fulle av godbiter, kommer gutta til Henley og lager seige, elegante kjeks med sure kirsebær, hasselnøtter, mandler og sjokoladebiter. De serverer ettermiddagste til roerne fra Tees Roing Club, før de selv finner veien til vannet i all sin prakt.

Dette er The Hairy Bikers/Bakers
 
Dave Myers
Dave Myers er født og oppvokst i Nord-England. Hans allsidige ferdigheter har tatt ham til noen uvanlige steder. Han har jobbet i et stålverk for å finansiere mastergraden sin i kunstfag, før han begynte i BBC som en make-up artist. Han har også jobbet på flere spillefilmer og TV-serier, blant annet BBC sin versjon av Fay Weldons "The Lives and Loves of a She Devil", og BBCs aktuelle spiondramaserie "Spooks".
 
Karrieren hans har tatt ham fra Hollywood til den afrikanske ørkenen, og han også har reist mye utenom jobben. Dave bor for tiden på Roa Island, i Morecambe Bay.
 
Si King
Simon King er en stor, blond, skjeggete syklist fra Newcastle. Der bor han sammen med sin partner og tre barn. Hans smittende latter og vennlige sjarm har gitt han mye i mange år. Han har jobbet som assistentregissør og location manager for film og TV, blant annet på Harry Potter-filmene.
 
Men det er hans lidenskap for mat - som hans far fra tidlig alder av oppmuntret han til å fatte interesse for ved at han tok med eksotiske ingredienser fra sine reiser med Royal Navy - som virkelig betyr alt for Simon. Heldigvis måler hans entusiasme seg med barnas entusiasme, som er mer enn villige til å prøve ut nye typer mat.

Hairy Bakers' Lønnesirupscones

Hairy Bakers' Lønnesirupscones

Fremgangsmåte

  1. Rykende fersk fra den aktuelle tv-serien "The Hairy Bakers" som sendes på BBC Lifestyle, får du her oppskriften på Dave Myers og Simon King sine grove lønnesirupscones, med valnøtter og kjernemelk.
  2. Bland sammen melet, havregrynet, det sammalte melet og sukkeret. Tilsett bakepulver og salt. Kna inn smøret i biter til deigen blir "klumpete". Vend inn valnøttene.
  3. Bland kjernemelken med lønnesirupen. Rør blandingen inn i de tørre varene til den setter seg til en deig.
  4. Ha litt mel på arbeidsbenken og klem ut deigen til den er ca 3 cm tykk. Del deigen i passende sconesbiter med en deigkutter, eller pepperkakeform.
  5. Sett sconesene på et smurt stekebrett. Stek dem i en varm ovn på 200 grader, i ca 10 minutter.
  6. Disse scones blir høye og luftige og smaker fantastisk med dryppende smør og lemon curd (sitronkrem) mens de fortsatt er varme.

Tips: Selvhevende mel er ikke vanlig i Norge, men du lager det lett ved å tilsette 3 ts bakepulver og en god klype salt til 300 g hvetemel.

Siden kjernemelk (biprodukt av smørkjerning) ikke er et kommersielt produkt i Norge, kan du bruke skummet kulturmelk for å oppnå samme syrlighet.

Overrask med spennende rundstykker

Eller prøv en av disse oppskriftene på mer klassiske rundstykker

 Vi har flere fristende oppskrifter på scones

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av The Hairy Bakes, BBC Lifestyle (2010).

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her