Jeg kjenner i hvert fall på at juicy rødvin er det som trengs framover, og Patrick Sullivan Jumpin Juice - Half Full Red gjør meg vanligvis hoppende glad. I 2020-årgang er gliset enda større, for den superfruktig og fyldigere enn før med søte røde urte- og bærtoner, lett mineralpreg, gode syrefriskhet og tørrhet.
En vin som tar så vel kylling og lam som håndverkspølser og grønnsaker fra grillen. Men også pasta – eller når du vil har en skikkelig leskende og god rødvin helt uten tunge aromaer.
Det som gjør at denne vinen opererer midt i det flytende grenselandet mellom rosevin og rødvin, er at den er laget av både rødvins- og hvitvinsdruer – men mest av den første typen, nærmere bestemt pinot noir og dernest like mengder shiraz og sauvignon blanc. Vinens store syrefriskhet uttrykkes ekstra godt gjennom den siste, mens den store mykheten bidrar både pinot noir og shiraz med.
Trenger du en grunn til å åpne en flaske gledesspreder, får du den her.
Slike viner som dette, altså viner som er laget etter naturvinsprinsippet, uten tilsetninger og inngripen, trenger tid i glasset for å blomstre fullt ut. Den første sniffen og slurken kan oppleves lite fruktig, på fagspråket snakker vi om at den er reduktiv, det motsatte av «utsatt for oksygen». En karaffel er derfor svært fornuftig – uansett hvor kul flasken ser ut.
Bak denne vinen står Patrick og Megan Sullivan, som holder til i Strzelecki i Gippsland, Victoria, øst for Melbourne. Hvor de kjøper druer av vinbønder som dyrker økologisk eller biodynamisk til sin brede og alltid inspirerende vinportefølje.
Se alle Patrick Sullivan-vinene på polet
Men denne er unntaket siden de biodynamisk dyrkete druene kommer fra Margaret River – på Australias vestkyst – nesten 400 mil unna.
Så er dette et samarbeidsprosjekt med en annen naturvinsorientert produsent i Victoria, Xavier Goodridge. Hvor målet er å være litt mer løssluppen også når det kommer til druekilden. Jumpin Juice har sin faste fanskare verden over. Total produksjon i 2020 var 6000 flasker, og så mye som 1400 kom til Norge. Utrolig nok er det fortsatt mye på lager, så den har nok gått under radaren for fansen nå som alt har vært stengt siden vinen kom til landet.
I utgangspunktet skulle dette være en vin som ble til etter hva den ulike årgang bød på av råvarer, men over tid er stilen blitt mer og mer «fast». At denne siste versjonen er bedre enn før, skyldes årgangens kvaliteter. Ifølge Patrick Sullivan var 2020 en vellykket årgang rent kvalitetsmessig. Den ga lavere avling riktignok på grunn av dårlig fruktsetting, men intens solvarme sørget for større konsentrasjon i druene. Han mener også at druene fikk ekstra gode aromaer og dybde. Og det er det du smaker i denne vinen.
Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev
Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her
Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang. Den som venter på noe godt...