Godbiter i pollisten
Nå kan sommeren (og friheten) bare komme - her er vinen som passer i tiden framover

Nå kan sommeren (og friheten) bare komme - her er vinen som passer i tiden framover

Det er denne rødvinen du skal nyte i den lyse og friere tiden vi går i møte.
Aase E. Jacobsen
05 Mai 2021 - 11:45

jumping juice half full 2020.jpg [180.59 KB]Jeg kjenner i hvert fall på at juicy rødvin er det som trengs framover, og Patrick Sullivan Jumpin Juice - Half Full Red gjør meg vanligvis hoppende glad. I 2020-årgang er gliset enda større, for den superfruktig og fyldigere enn før med søte røde urte- og bærtoner, lett mineralpreg, gode syrefriskhet og tørrhet.

En vin som tar så vel kylling og lam som håndverkspølser og grønnsaker fra grillen. Men også pasta – eller når du vil har en skikkelig leskende og god rødvin helt uten tunge aromaer.

Det som gjør at denne vinen opererer midt i det flytende grenselandet mellom rosevin og rødvin, er at den er laget av både rødvins- og hvitvinsdruer – men mest av den første typen, nærmere bestemt pinot noir og dernest like mengder shiraz og sauvignon blanc. Vinens store syrefriskhet uttrykkes ekstra godt gjennom den siste, mens den store mykheten bidrar både pinot noir og shiraz med.

Trenger du en grunn til å åpne en flaske gledesspreder, får du den her.

Slike viner som dette, altså viner som er laget etter naturvinsprinsippet, uten tilsetninger og inngripen, trenger tid i glasset for å blomstre fullt ut. Den første sniffen og slurken kan oppleves lite fruktig, på fagspråket snakker vi om at den er reduktiv, det motsatte av «utsatt for oksygen». En karaffel er derfor svært fornuftig – uansett hvor kul flasken ser ut.

Bak denne vinen står Patrick og Megan Sullivan, som holder til i Strzelecki i Gippsland, Victoria, øst for Melbourne. Hvor de kjøper druer av vinbønder som dyrker økologisk eller biodynamisk til sin brede og alltid inspirerende vinportefølje.

Se alle Patrick Sullivan-vinene på polet

Men denne er unntaket siden de biodynamisk dyrkete druene kommer fra Margaret River – på Australias vestkyst – nesten 400 mil unna.

Patrick vinmesse i London.JPG [1.69 MB]Så er dette et samarbeidsprosjekt med en annen naturvinsorientert produsent i Victoria, Xavier Goodridge. Hvor målet er å være litt mer løssluppen også når det kommer til druekilden. Jumpin Juice har sin faste fanskare verden over. Total produksjon i 2020 var 6000 flasker, og så mye som 1400 kom til Norge. Utrolig nok er det fortsatt mye på lager, så den har nok gått under radaren for fansen nå som alt har vært stengt siden vinen kom til landet.

I utgangspunktet skulle dette være en vin som ble til etter hva den ulike årgang bød på av råvarer, men over tid er stilen blitt mer og mer «fast». At denne siste versjonen er bedre enn før, skyldes årgangens kvaliteter. Ifølge Patrick Sullivan var 2020 en vellykket årgang rent kvalitetsmessig. Den ga lavere avling riktignok på grunn av dårlig fruktsetting, men intens solvarme sørget for større konsentrasjon i druene. Han mener også at druene fikk ekstra gode aromaer og dybde. Og det er det du smaker i denne vinen.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt...

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy
Ukens drink

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy

Den er selvsagt forbeholdt de voksne, men ikke bare de som lengter etter multekrem året rundt. For denne er en virkelig schläger .

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her