Butikkjedenes heftige tilbudsannonsering av ribbe gjør den til noe av det rimeligste du kan servere på denne tiden av året. Så hvorfor ikke utnytte dette forholdet? Ribbe er så godt at du behøver ikke frykte for at du og dine omgivelser skal gå lei ribbesmaken før julaften. Til det er variasjonsmulighetene for mange.
Den eneste ulempen med ribbe for den travle er at den trenger sine timer i ovnen. Men så klarer den seg fint så snart den er vel plassert der. Ribbestekingen er altså ikke noe hokus-pokus, spesielt ikke hvis du dropper målsetningen om sprø svor. Du kan rett og slett skjære bort hele svoren, så er du kvitt den bekymringen, og det uten at det går ut over sluttresultatet. Det er særlig aktuelt å gjøre hvis du velger å la den godgjøre seg i en soyadominert marinade et døgn eller to. Marinaden vil gjøre at svoren lettere blir karamellisert og dermed brent hvis ribba ikke overvåkes kontinuerlig. Dessuten trenger marinaden bedre inn i kjøttet når svoren er borte.
Denne måten å piffe opp ribba på resulterer i en eksotisk "julelukt" i huset mens stekingen pågår. Da er det naturlig at også tilbehøret gis en ekstra dytt i samme retning. Rødkålen får en anelse av kardemomme som ytterligere understreker julens komme.
Også drikkefølget har klare assosiasjoner til jul. Som Santa Rita 120 Merlot 2003/2004 (13118) med sine toner av røde bær og solbær, gløggkrydder, eukalyptus, mokka og sjokolade. En skikkelig saftig og sødmefylt julevin som hamler fint opp med sødmen, soyaaromaene og fettet i denne ribberetten.
Hvis du ikke overkjører med saus, gjør også en annen chilener, Santa Digna Cabernet Sauvignon 2004 (5768) en vel så god jobb for også her er det rikelig med solbær, julekrydder, einer og sjokolade, og i tillegg noe bedre tanniner som kan trengs hvis du er en riktig storspiser av ribbe.
Viktigere enn julearomaer er imidlertid balansen mellom bærsødme og syre når den optimale vinen til denne retten skal velges. Og den finnes i Ch. la Décelle Cuvée Harmonie 2003 (47311). Den har en deilig saftighet som renser grundig opp etter fettet og et godt bitt som bryter fint gjennom sødmen og soyaen.
Selv om vi holder oss unna øl og akevitt-duoen denne gangen, overser vi ikke det faktum at øl fungerer perfekt til denne ribbeversjonen. Men ikke et hvilket som helst øl. Her må vi nemlig opp på øverste hylle i fylde og sødme. Ringnes Julebokk (32650) er en fullrigger av et øl som fyller hele munnen. Den store sødmen fra maltet og de 9,9 alkoholprosentene er godt balansert av en flott bitterhet og et silkeaktig skum. Men dette er mektige saker, så det lønner seg absolutt å servere vann ved siden av.
Teryakimarinert svineribbe med rødvinskokt rødkål, smørdampet spinat og grevinnepoteter
Fremgangsmåte
- Skjær bort svoren på ribba og legg den i marinaden minst over natta eller gjerne to døgn.
- Ta den opp og tørk godt av. Legg ribba på alu-folie på en rist (nedre del av ovnen) og langtidstek ved 150 grader i ca 2 timer. La den hvile i minst 15 minutter før du skjærer ribba opp i skiver.
- Sil marinaden og sett den til side. Like før servering kokes den opp og reduseres noe. Pass imidlertid på at sausen ikke blir for salt. Jevn med litt maizena (pisk 1 ss maizena ut i 3 ss kaldt vann). Rør godt. Smak eventuelt til med mer limesaft og sukker.
- Teryakimarinade:
- Kok opp appelsin- og limesaft, vin og skallene. La trekke ved middels varme i 10 minutter. Avkjøl og sil. Tilsett soya, teryakisaus, honning, chili, hvitløk og korianderen. Hell over ribba.
Rødvinskokt rødkål: - Del opp rødkålen og skjær bort den groveste delen rundt stilken. Skjær i tynne strimler eller riv på et jern. Gjør det samme med rødløken. Legg kåplstrimlene i en kjele og hell over rødvin, vann, eddik, korianderfrø, honning og salt. Kok til kålen er mør, ca 30-40 minutter. Tilsett svisketerningene. Like før servering varmes den opp igjen. Rør inn smøret. Smak til med salt og pepper.
- Gratinerte potettopper:
- Skrell og kok potetene møre. Hell av vannet og mos med fløten. Rør inn eggeplommene, krydder og ost. Fyll mosen i en kremsprøyte eller lag et kremmerhus av matpapir. Sprøyt topper på størrelse med en peppernøtt på en bakeplate kledd med bakepapir. Sett kaldt. Like før servering gratineres potetene i 7-10 minutter ved 250 grader til de er pent gylne.
Smørdampet spinat: - Varm smør i en panne og vend spinaten ned i det varme smøret. Rør helt til spinaten er falt sammen. Smak til med salt og pepper.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
86 POENG
-
84 POENG
-
83 POENG