Godbiter i pollisten
Liker ikke gewürztraminer, sier du? Da må du prøve denne

Liker ikke gewürztraminer, sier du? Da må du prøve denne

Som vininteressert blir man indoktrinert med at gewürztraminer enten er for novisene eller bare en  vulgær vinstil som ingen tar helt seriøst. Her er motbeviset. Eller en av de andre Alsace-vriene fra samme produsent.
Aase E. Jacobsen
30 Mai 2018 - 14:45

Roser og litchi, stor fedme, restsødme og lite syre, kan det være noe godt, da? Det er helt korrekt kjennetegnene på gewürztraminer, men det er også karikaturen. For det finnes mange unntak som smaker noe helt annet, men som samtidig har noen av fellestrekkene.  Men først og fremst kommer de fra vinmarker med veldig sterkt jordsmonn, i Alsace ofte med grand cru-status, og gjerne gamle vinstokker. 

Pierre Frick Gewürztraminer Grand Cru Steinert -  macération 2016 er et eksempel på en slik gewürz-stil utenfor den opptråkkete stien.

 

Den er svært intens i nesten, nesten voldsom i sin fruktprakt, men henter seg godt inn i smaken med svært god tørrhet og super lengde. En strålende matvin som trives med smaksrike vegetarretter eller lyst kjøtt med innslag av frukt og krydder, men ikke nødvendigvis chilisterk.

Ikke alle Jura-fans tenker over at savagnin og gewürztraminer er i nær slekt

Vinen er signert Alsace-produsenten Pierre Frick som jobber etter naturvinmetoden. Han tilsetter derfor ikke noe svovel gjennom prosessen, men gir heller vinen lang tid på skallene før pressing, til sammen en uke, derav navnet Maceration og den betydelige stoffligheten i smaken. Vinen ligger dessuten sju måneder på bunnfallet i velbrukte fat før flasketapping som selvsagt gjøres uten klaring eller filtrering. Dette bunnfallet bidrar til å beskytte vinen mot oksidering og denne karakteren har den med seg helt ut i flasken. 

Dette er gewürztraminerene som finnes på polet

Med samme metode går han løs på druen pinot gris som har enda større potensial for sødme enn gewürztraminer, i hvert fall i kombinasjon med grand cru-status for vinmarken. Den gir nemlig druene maksimale forhold for solbading samtidig som det skrinne kalkjordsmonnet gjør at plantene må søke langt ned i grunnen etter fuktighet og næring. Ikke uventet er utbyttet i disse parsellene svært lavt, 20 hl/ha mot 55-80 som er maksimum for AOC Alsace.

Pierre Frick Pinot Gris Grand Cru Vorbourg – macération 2016 har en nesten rosa farge som avslører at vinen er laget av en drue med farge i skallet – derav navnet gris (grå eller «lett farget»), mens aromaen er parfymert og kjøttfull med godt skallpreg og fin saltkarakter i avslutningen. Også den en solid munnfull som har et langt liv foran seg i vinkjelleren.

 

Pierre Frick (bildet over) er altså ikke som andre vinbønder i Alsace. Derfor smaker også vinene hans annerledes. Mer naturlig, vil tilhengerne si. Full av feil, vil motstanderne hevde. Bakgrunnen for denne uenigheten er at velger du å lage vin etter naturvinmetoden, er det ikke tillatt å tilsette svovel verken under selve fremstillingen eller før flasketapping som for de aller fleste vinprodusenter. Riktignok bare for viner som er gjæret helt ut. Viner med restsødme trenger mer beskyttelse i flasken for å hindre at en ny gjæring starter.

Hva gjør så det med vinen? Vel, den kan selvsagt bli ødelagt eller for mye påvirket av oksygen hvis vinmakeren ikke gjør jobben sin godt nok. Men så lenge det er under kontroll, får du i glasset en vin med langt mer åpen, rundere og mer interessant frukt, etter min mening.

 

Nettopp denne egenskapen gjør at vinene passer veldig godt til mat. Eksempelvis er Pierre Fricks Crémant 2016 av en helt annen karakter enn de fleste andre i denne kategorien. Kanskje først og fremst fordi Pierre Frick ikke har noen fast druepreferanse for denne boblevinen, 

Den er i 2016-årgang laget av en tredel hver av riesling, pinot blanc og pinot gris. Forrige årgang var riesling og auxerrois. 

Derfor vil den variere fra årgang til årgang, både smaksmessig, hva den passer til og alkoholinnholdet. 2016 som er på 11,5 prosent oppleves tørrere og mer strukturert enn forgjengeren som på sin side hadde sødmefylte ganske rik frukt. Det gjør at 2016 fungerer veldig godt til sjømat, men også grønnsaksretter med innslag av fermentering (dog ikke med kimchi-styrke).

Pierre Frick har jobbet biodynamisk siden 1981 og klarer vinene på tradisjonelt vis hvilket vil si med tyngdekraft og ingen form for kjemi eller eggehvite. Vinene filtreres heller ikke på vanlig måte, men gjennom et grovmasket nett for å fjerne de største partiklene.

Og for å beskytte vinene best mulig mot uønsket oksygenpåvirkning under lagringen, brukes bruskork. Cremant-en må imidlertid på grunn av trykket i flasken få naturkork med streng. 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lammekoteletter er et godt alternativ til stek - i hvert fall med dette tilbehøret
Dagens rett

Lammekoteletter er et godt alternativ til stek - i hvert fall med dette tilbehøret

Det er ikke alltid at påskelammet må komme som stek eller lår. Lammekoteletter et et fin-fint alternativ - særlig om det er få rundt bordet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Påskedrinken i år lager du av det du har i skapet
Ukens drink

Påskedrinken i år lager du av det du har i skapet

Akevitt, tranebærjuice og gingerale er en herlig leskende og lett krydret kombinasjon som kommer med smaksgaranti.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Påskens beste lammeoppskrifter
Guide
Påskelam oppskrifter

Påskens beste lammeoppskrifter

Her finner du oppskrifter på alt fra tradisjonell lammestek til noen mer uvanlige lammeretter. Selvsagt med drikkeforslag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lammekoteletter er et godt alternativ til stek - i hvert fall med dette tilbehøret
Dagens rett

Lammekoteletter er et godt alternativ til stek - i hvert fall med dette tilbehøret

Det er ikke alltid at påskelammet må komme som stek eller lår. Lammekoteletter et et fin-fint alternativ - særlig om det er få rundt bordet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp
+
Godbiter i pollisten

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp

Med disse to i feriebagasjen er du godt forberedt. De finnes dessuten på svært mange pol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Påskedrinken i år lager du av det du har i skapet
Ukens drink

Påskedrinken i år lager du av det du har i skapet

Akevitt, tranebærjuice og gingerale er en herlig leskende og lett krydret kombinasjon som kommer med smaksgaranti.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her