Godbiter i pollisten
Lengter du til dette? Da er denne vinen noe for deg

Lengter du til dette? Da er denne vinen noe for deg

Denne sjeldne og superkule vinen kommer fra et for nordmenn relativt ukjent ferieparadis, nemlig Isola del Giglio utenfor toscanakysten.
Aase E. Jacobsen
29 Januar 2016 - 01:21

Altura Saverio Rosso 2012 er en svært eksotisk vin med modne frukttoner og røykaktig mineralkarakter. Den er svært fyldig med veldig god friskhet og konsentrasjon og et lekkert følge til lam og vilt.

Der ingen skulle tru....

Vi snakker om en vin som minner om og konkurrerer med Ch. Musar i kvalitet, men som bare har det felles med libaneseren at den er laget på et sted hvor forholdene ikke lenger er ideelle for (moderne) vinproduksjon.

Denne rødvinen er sjelden vare siden Giglios vinproduksjon lenge sto i fare for å bli fortrengt av turismen. Et ikke ukjent fenomen, som i sin tur krever idealister som kjemper hardnakket mot markedskreftene.

Disse vinmarkene er også i ferd med å bli slukt av feriehusutbygging

Idealisten i dette tilfellet er den tidligere mattelæreren Francesco Carfagna som i 1985 hadde fått nok av storbyen Firenze og satset på å leve av å servere turister hjemmelaget vin og mat.

20 druesorter

Francesco og familien skaffet seg egne vinmarker i 1999. Siden mye av vinmarkene hadde ligget brakk lenge, måtte det nyplanting til. Og ikke bare

Francesco Castagna i vinmarken.

det, mye av terrassestrukturen måtte også gjenoppbygges. Vinmarkene er tett beplantet med 8500 planter per hektar. Utbyttet er svært lavt, ca 30 h/ha, hvilket forklarer den høye konsentrasjonen.

Mens jeg lot meg forføre av den røde, som er en surrealistisk miks av 20 ulike druesorter (canaiolo, sangiovese, ciliegiolo, grenaco, aleaticio, uve di spagna, mammolo, corinto nero, nero calabrese, trebbiano nero, malvasia, pizzutello, moscatellino, moscatellono biancho, moscatellono nero, biancone giallo, empolo grecanico og procanico) er det den hvite som er mest historisk.

Hvitvin med tanninbitt

Altura Ansonaco 2013 er laget av druen som på andre øyer er kjent som ansonica eller inzolia. Francescos utgave har tydelig naturvinpreg, det innebærer også det typiske fruktskallpreget, noe som kommer av druesortens tykke skall. Den har derfor et lett tanninbitt som rundes av med lagring eller også om den helles i en karaffel før servering.  

Hvis du lot deg friste av vinen og ikke minst bildene, og lurer på hvordan du kommer deg til dette paradiset, så ligger altså Giglio en båttur fra Porto Santo Stefano utenfor Grosseto. Fly til Roma (eller Pisa) og deretter bil (eller buss) er den raskeste måten å komme dit på.

Ellers er øya kanskje mest kjent for tragedien da cruiseskipet Concordia forliste i fjæresteinene. En ting var at flere passasjerer døde, en annen hva utslipp av olje kunne få å si for det sårbare miljøet på en slik naturperle. Vraket av kjempeskipet ble for øvrig flyttet i 2014.

Hele Castagna-familien er musikalske og spiller gjerne ute i vinmarken.

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her