Marc Kreydenweiss Pinot Boir Blanc 2018 er ikke en hvit pinot noir (altså blanc de blancs), slik jeg trodde første gang jeg smakte den, men derimot et ordspill på det franske ordet for å drikke, altså at dette er en drikkevennlig pinot-miks. Dog helt uten røde druer.
Pinot blanc er hoveddrue, med innslag av mer aromatiske sorter som gewürztraminer, riesling, pinot gris og sylvaner. Dette er en vinstil som er nå er velkjent i Alsace, selv om den ikke er eldre enn 30 år. Det var Hugel som tok initiativet til gentil, som i dag er en offentlig godkjent vinkategori i Alsace. I motsetning til den opprinnelige blandingsvinen edelzwicker, er gentil kun laget av de såkalt edle druene i Alsace.
I tilfellet Boir er det snakk om en veldig artig vri på konseptet for den er både aromatisk kompleks og strukturert med en stofflighet som kan minne om tanniner. En vin som utvikler seg i glasset og som følger det du har på tallerkenen. Den er et supert følge til vegetarretter, til alt av fermentert mat, også litt kimchi, men ikke for mye siden den ikke tåler altfor sterk mat. Derimot salte retter som spekemat, eller røykte aromaer.
Eneste ulempen er at den finnes i begrensete mengder. Men fortvil ikke, for fra samme familie kommer også en ren pinot blanc, Marc Kreydenweiss Kritt Pinot Blanc 2019. Den er laget på samme måte, men med enda lenger tid på bunnfallet i brukte eikefat. Mens Boir får rundt ett års modning, ligger Kritt 15 måneder i fatene. Den kommer dessuten fra sørvendte vinmarker med et steinete jern- og kvartsholdig leirjordsmonn.
Den er egentlig ikke en ren pinot blanc den heller, siden den som mye annen Alsace-pinot blanc, er en miks av pinot blanc og slektningen (pinot)auxerrois. Den siste er faktisk Alsaces nest mest plantede drue etter riesling, men lever et liv i skyggen i ulike blandinger. Den har lavere syre enn pinot blanc og er minst like nøytral. Derfor trenger den den ekstra friskheten som kjøligere årganger gir.
Nå er dagens modningsnivå i Alsace et helt annet enn for 20 eller 30 år siden, så det er langt unna tidligere uinteressante utgaver av auxerrois.
Marc Kreydenweiss er en veteran innen biodynamisk dyrking med 30 års erfaring for sine nå 13,5 hektar. Vinene er derfor laget uten tilsetninger også i vinkjelleren. Det gir viner med mye karakter også til en forholdsvis nøytral drue som pinot blanc. Produsenten holder til i Andlau, i den nordlige delen av Alsace, hvor de også har grand cru-ene Kastelberg og Wiebelsberg. Samt Moenchberg i nabolandsbyen Eichhoffen.
Her kan du studere et interaktivt kart av Andlau
Dette er viner som lages i veldig små kvanta. Mens Boir får druer fra mange forskjellige parseller, kommer Kritt fra en enkelt vinmark på 3,7 hektar, men altså ikke annen klassifisering enn AOP Alsace.
Boir er derfor mer et uttrykk for druemiksen, mens Kritt representerer et terroir, og det var det siste som var Marc Kreydensweiss' visjon da han overtok eiendommen i 1971.
Siden 2008 er det sønnen Antoine som styrer skuta, og pappa Marc tar seg av eiendommen i Sør-Frankrike.
Her kan du lese mer om den satsingen
2019 var et år med bedre syre enn 2018 i Alsace siden nedbør i august og september balanserte sommervarmen slik at tørke ble unngått. Og Marc Kreydenweiss er en av produsentene som uttrykker tilfredshet med årgangen. Kritt er første smak av 2019 og dens syrlighet er et godt tegn på hvor vellykket forholdene var i 2019. Den er både aromatisk og fyldig med fin stofflighet fra den lange bunnfallsmodningen og god syrlighet. En super vin til lyst kjøtt som svin og kylling, men også vegetarretter.
Her kan du se alle vinene fra Marc Kreydenweiss
Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev
Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her
Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang. Den som venter på noe godt..