Patrick Baudouin Savennières 2011 er en imponerende vin til prisen. Den er ekstremt mineralsk, men byr også på aprikos, sitrus, urter og ikke minst en flott syrestruktur. Dette er vin som holder lenge.
Her vises chenin-druens evne til å «suge opp» karakter fra det sterke skiferjordsmonnet i Savennières-appellasjonen. 2011 er dessuten en super årgang for akkurat denne delen av Loire.
Slike viner lages ikke i store mengder, til det er utbyttene fra de ofte små parsellene altfor små. Men siden Patrick Baudouin har en stor, og ikke minst spennende portefølje å tilby det norske markedet, er det nok av andre godbiter.
Aller best tilgjengelighet er det av Effusion Anjou Blanc 2013 som i denne kjøligere årgangen er en slank, men representativ versjon av tørr chenin blanc fra vulkansk jordsmonn som det også finnes noe av her.
Les Saulaies Anjou 2010 er laget over samme lest, men av druer fra skiferjordsmonn. Mer fylde er det i Le Cornillard Anjou Blanc 2012 får sine druer fra en svært bratt og steinete skifervinmark. Det kjennes på smaken, for den er åpen og rik med typeriktige chenin-toner som aprikos, våt stein, god fruktsødme og bra syre. Og ikke minst et veldig godt lagringspotensial.
Det gjelder i enda større grad Les Gâts Anjou Blanc 2012 som er laget av druer fra inntil svært gamle vinstokker som vokser i skiferjordsmonn.
2012 var ikke et toppår for Midt-Loire sine juveler, nemlig edelråtevinene. Det var derimot 2005 som ga druer med veldig høy konsentrasjon, god syre og rikelig med botrytis. Det kommer til uttrykk gjennom Maria Juby 2005, en veldig god representant for vinstilen Coteaux du Layon som er en av aller mest levedyktige vinene i hele Loire (og Frankrike, sågar hele verden).
Her kan du lese mer om Coteaux du Layon
Akkurat denne vinen er kalt opp etter Patrick Baudouins oldemor som etablerte vingården på 1920-tallet. Det finnes derfor veldig mye gamle vinstokker blant dagens 10 hektar med chenin blanc. Men Patrick som overtok i 1990, har utvidet arealet siden den gang.
Parsellen i Savennières ble overtatt og plantet i 2009. Men druene til den omtalte 2011-utgaven er laget av kjøpte druer fra naboparsellene, i påvente av at egne vinstokker skal bli voksne nok.
Felles for alle vinmarker, enten de har vært i familiens besittelse siden starten, eller er kommet til etter hvert, er at de dyrkes etter økologiske prinsipper. Samtlige viner spontangjæres for maksimalt terroir-uttrykk, og bruken av svovel er minimal.
Den kanskje fremste «terroiristen» av alle møter du her
Som ser hør og bør lager Patrick Baudouin også rødvin. Les Coteaux d’Ardenay 2011 er en typisk vin for området, med cabernet franc som hoveddrue. Robust med moderat alkohol og tydelig naturvinpreg, men som vinner mye på å helles i en karaffel.