Julemat

Hjemmelaget leverpostei

Lag leverposteien selv

Lag leverposteien selv

Inviter noen venner til et juleverksted hvor dere lager leverpostei sammen og benytter anledningen til å smake på godsakene. Selvsagt med en forsmak på julen i drikkefølget.
30 November 2021 - 08:45

Nystekt leverpostei utfordres bare av nybakt brød når det gjelder hva som får smakssansene til å vibrere. Å fylle huset med dufter som assosieres med jul, er uhyre stemnings-og forventningsskapende.

Tykke skiver

Hjemmelaget leverpostei overgår dessuten alltid kjøpeleverpostei, i hvert fall gir følelsen av å ha laget noe så godt selv ekstra verdi på smaksskalaen.

Leverpostei er imidlertid ikke bare noe som klines tynt utover brødskiva, la gå at du gjør det med kjøpeleverposteien i lightklassen til hverdags, når kalori- og kronetelling dominerer agendaen. Men den egenproduserte må nytes i tykke skiver, slik du ganske sikkert har fått den servert i Danmark.

Der vet de nemlig å sette pris på god leverpostei. Men den behøver slett ikke stables oppå en brødskive. Lun leverpostei er nemlig perfekt kveldskos, og en velfortjent belønning etter innsatsen i juleverkstedet.

Sesongvare

Dette er et typisk produkt av slaktetida, og særlig i områder med mye svin, som i Danmark, Nord-Tyskland og Sentral-Italia. Alt skulle nemlig utnyttes.

Men svinelever har ikke andre attraktive bruksområder. I motsetning til storfelever er den ikke like god å tilberede hel eller stekt som biff. Derfor er svinelever det som brukes i tradisjonell posteiproduksjon. 

Den er dog ikke lett å få tak i i fersk tilstand. Det er imidlertid ingen ting i veien for å bruke den mer tilgjengelige storfeleveren til den hjemmelagete posteien. Og får du tak i kalvelever, blir det en luksuspostei. Får du tak i riktig mye, bør du dessuten legge litt til side som du steker hel.

Svært udrøy

Det er mange måter å krydre en postei på. Den klassiske danske varianten er med ansjos og krydder som allehånde. Dette er aromaer som matcher den kraftige leversmaken veldig godt.

Friske urter og hvitløk er en helt annen vei å gå som gir en smak mer i retning av Italia. Siden smaken og opplevelsen blir så forskjellig, bør du lage en av hver. 

Hjemmelaget leverpostei kan ligge en uke i kjøleskapet, og flere måneder i fryseren, så det lønner seg absolutt å lage mye i slengen. Dessuten er nystekt leverpostei svært udrøy - rett og slett fordi den smaker så godt!

På de neste sidene finner du oppskriften på leverpostei og drikkeforslagene som vil gjøre juleverkstedet ekstra vellykket

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Champagnesesongen starter nå med mange lekre viner - det beste kjøpet er fra denne karen
+
Tester
Sniktitt på januarnyhetene

Champagnesesongen starter nå med mange lekre viner - det beste kjøpet er fra denne karen

De første 700 vinene blant januarnyhetene er testet, og det lover godt for den som ikke helt har klart å slippe champagneglasset.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Tre barolo-kupp i 2020-årgang venter på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

Tre barolo-kupp i 2020-årgang venter på et pol nær deg

Samtlige er gode gamle kjenninger som i denne årgangen har fått ekstra mye sjarm.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Årets første søndag fortjener en varmende suppe som denne
Dagens rett

Årets første søndag fortjener en varmende suppe som denne

Du kan bruke rester av kjøtt - saltet eller røykt - det varmer godt for både kropp, sjel og lommebok.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du en rimelig festmiddag til årets første helg
Dagens rett

Slik lager du en rimelig festmiddag til årets første helg

Torsk er en sikker vinner fra fiskedisk eller fryseboks. Når den får følge av en smaksrik "paella" basert på det du har i kjøleskapet, er seieren sikret.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Champagnesesongen starter nå med mange lekre viner - det beste kjøpet er fra denne karen
+
Tester
Sniktitt på januarnyhetene

Champagnesesongen starter nå med mange lekre viner - det beste kjøpet er fra denne karen

De første 700 vinene blant januarnyhetene er testet, og det lover godt for den som ikke helt har klart å slippe champagneglasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Tre barolo-kupp i 2020-årgang venter på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

Tre barolo-kupp i 2020-årgang venter på et pol nær deg

Samtlige er gode gamle kjenninger som i denne årgangen har fått ekstra mye sjarm.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slik velger du vin til taco
Mat og vin i kombinasjon
Vin til taco

Slik velger du vin til taco

Fredagstacoen har har nesten blitt hellig her i Norge, og mange koser seg kanskje med et glass vin på fredagskvelden. Hvilken vin velger vi da til taco?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Mattrender 2025: Nå kan du spise taco også på Michelinrestaurant
+

Mattrender 2025: Nå kan du spise taco også på Michelinrestaurant

Da snakker vi ikke om den norske fredagstacoen, men den autentiske meksikanske som fortsetter å være en sterk trend også i 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Årets første søndag fortjener en varmende suppe som denne
Dagens rett

Årets første søndag fortjener en varmende suppe som denne

Du kan bruke rester av kjøtt - saltet eller røykt - det varmer godt for både kropp, sjel og lommebok.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her