Krydrede oppskrifter med lam
Lefser med lam fra Etiopia
Fremgangsmåte
- Injera:
Bland ingrediensene til surdeig en dag i forveien. - Ha i tilstrekkelig vann til at det blir en passende bløt røre.
- Stek lefser i stekepanne. Hell i røre slik at injeraen blir en halv centimeter tykk. Stekes på en side under lokk i 1-2 minutter.
- Beregn 3-4 lefser per person. Injeraene legges utover på et stort fat.
- Beg tebs:
Skjær kjøtt, løk og chili i små biter. Finhakk rosmarin og ingefær. - Stekes under lokk til kjøttet er mørt. Smak til med salt.
- Serveres til lefsene. En morsom rett som kan minne litt om fajitas, men som har sitt opphav i Etiopia.
Tips: Dersom du ikke har anledning til å lage injera-lefsene kan du benytte tortilla-lefser.
Mange lammeretter fra hele verden finner du her
Mange herlige oppskrifter med lam
Drikke som passer til denne oppskriften
-
91 POENG
-
ItaliaVolum: 0.75 l Pris: 319.90 kr Bestillingsutvalget89 POENG
-
TysklandVolum: 0.75 l Pris: 339.70 kr Spesialutvalg89 POENG
-
88 POENG
-
87 POENG
Lammetagine med kanel, kakao og fiken
Fremgangsmåte
- Sett ovnen på 200 grader.
- Vask og skrell grønnsakene. Hakk løk, hvitløk og chili, skjær gulrøttene i skiver og selleriroten og pastinakken i terninger.
- Varm opp en tagine eller en ovnsfast gryte på komfyren. Brun litt og litt kjøtt av gangen i olivenolje til det har fått fin farge på alle sider.
- Ta ut kjøttet og tilsett løk og hvitløk, de oppskårne grønnsakene, pepper, kakao, salt, laurbærblad og chili. Stek alt sammen i et par minutter.
- Legg i kanelstangen, ha i kjøttet og hell over vann og kalvekraft. Kok opp, sett på lokket og sett formen in i ovnen i cirka 1 time eller til kjøttet er mørt.
- Del fikenene i fire båter. Legg dem i gryten og la koke med de siste minuttene, spar eventuelt noen båter til pynt.
Serveres med bulgur eller couscous.
Tips: Tagine er et kokekar i leire som er vanlig å finne i Nord-Afrika, men du kan godt bruke en jerngryte eller liknende med lokk.
Bruk gjerne flytende kraft i stedet for buljongterninger i denne retten.
Flere lammeretter fra hele verden finner du her
Her finner du mange deilige gryteretter
Drikke som passer til denne oppskriften
-
92 POENG
-
87 POENG
-
87 POENG
-
86 POENG
-
84 POENG
Afghansk lammegryte med spinat
Fremgangsmåte
- Kutt lammekjøttet i 3 x 3 cm biter og surr det over middels høy varme i olivenolje i en stor jerngryte til det begynner å ta farge.
- Ha i løken og surr 2 minutter, ha i hvitløk og surr ett minutt til.
- Ha i gurkemeie, muskat, kardemomme, chili og kanel og la det surre litt til.
- Ha i tomater og kraft, rør rundt og ha alt over i en ildfast form. Dekk til og stek i ovn på 170 grader i vel én time.
- Ta formen ut av ovnen og rør inn spinaten.
- Avkjøl litt og smak til med yoghurt, sitronskall og salt. Dryss over pinjekjerner.
Server med ris. En nydelig ovnsrett som krever litt jobb, men som definitivt er verdt det.
Flere lammeretter fra hele verden finner du her
Mange herlige oppskrifter med lam
Her finner du mange deilige gryteretter
Drikke som passer til denne oppskriften
-
91 POENG
-
90 POENG
-
89 POENG
-
88 POENG
-
88 POENG
-
87 POENG
Hotte lammespyd med yoghurtsaus
Fremgangsmåte
- Legg trespydene i vann i ca. 15 minutter. Slik unngår du brente ender på spydene.
- Renskjær og del kjøttet opp i terninger. Ha kjøttet i en bolle.
- Kjør øvrige ingredienser i en kjøkkenmaskin, eller bruk en stavmikser. Hell denne marinaden over kjøttet. Dekk til bollen, og la den stå i kjøleskapet i ca. en halv time.
- Tre kjøttet på spydene. Stek lammespydene i ca. 3-5 minutter på hver side. Serveres gjerne med en yoghurtsaus og en god salat ved siden av..
- Yoghurtsaus:
- Hakk korianderen og bland alle ingrediensene. La sausen stå kaldt til den skal brukes.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
91 POENG
-
89 POENG
-
89 POENG
-
88 POENG
-
82 POENG
-
82 POENG
Lammeskank med marokkansk krydring
Fremgangsmåte
- Legg kjøttet i en tykkbunnet kjele sammen med alle ingrediensene bortsett fra honning og smør. Fyll opp med kaldt vann.
- Dekk med lokk eller dobbelt lag med folie. Kok opp og skru ned varmen. La stå og trekke i 3 timer. Ta av platen, avkjøl uten lokk og sett på kjøl til dagen etter.
- To timer før servering fjernes mest mulig av det stivnede fettet på toppen. Lammeskankene tas opp av kraften og legges i en ildfast form.
- Sil kraften og ha den i en kjele. Kok opp og reduser til halvparten. Skum av fett og andre partikler underveis.
- Smak til med honning og evt. mer salt. Sausen skal være søt med ikke klissete. Hvis du ønsker en tykkere saus, kan du røre ut 1 ss maizenna i 2 ss vann og piske blandingen inn i sausen. Kok opp. Hold den varm.
- Dekk lammet med smør og sett inn i ovnen ved 180 -200 grader. Pensle med kraften i bunnen av pannen hvert 20 minutt. La stå i ca 40-45 minutter.
Server med den glovarme sausen, couscous tilsmakt med safran, kokte grønnsaker og eventuelt syltet sitron for at det skal bli mest mulig autentisk. Den kan du lage selv (selv om det tar minst en måned) eller kjøpe ferdig, men pass på at du ikke velger noen som er syltet med sukker, for det er noe helt annet.
Flere fristende lammeretter finner du her
- Vask sitronene og tørk dem. Skjær bort et lite stykke av begge endene. Sett sitronen på høykant og del den nesten i to. La det være igjen et par cm. Snu den og gjenta men slik at sitronen nesten blir delt i to.
- Fyll skjæreflatene med så havsalt du får plass til. Legg sitronene en etter en i et vidt og helt rent sylteglass. Press dem godt sammen. Sitronsaften vil etter hvert fylle tomrommet. Fyll opp med sitronsaft til alt er dekket.
- Skru på et tett lokk og la stå på kjøkkenbenken i minst 4 uker. Før bruk skylles sitronene. Når glasset er åpnet, må det oppbevares i kjøleskap. Tåler minst seks måneder.
Flere lammeretter fra hele verden finner du her
Mange herlige oppskrifter med lam
Drikke som passer til denne oppskriften
-
92 POENG
-
87 POENG
-
87 POENG
-
87 POENG
-
87 POENG
-
79 POENG
Ytrefilet av lam med piperade
Fremgangsmåte
- Brun kjøttet raskt i en stekepanne, etterstek i ovnen på 125 grader i ca. 20 minutter. La det hvile i 10 minutter.
- Piperade:
- Varm opp oljen og surr tomatpuré, paprika, løk, tomater, hvitløk og krydder. Tilsett vin og kraft og kok opp. Smak til piperaden med salt og pepper.
- Skjær kjøttet i biter eller skiver og server med piperade.
- Server med potetpuré eller salat.
Vend 3 sammenpiskede egg i piperaden for å gjøre den fyldigere, da kalles den baskisk omelett.
Piperade er et klassisk baskisk tilbehør, ikke så altfor ulikt ratatouille. Smaker ypperlig til lammefileten.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
92 POENG
-
89 POENG
-
89 POENG
-
88 POENG
-
87 POENG
-
86 POENG
-
86 POENG
Hellstrøms lammerygg med kål
Fremgangsmåte
- Del lammeryggen i to slik at du har 4 like stykker. Skjær rutemønster på fettsiden med en skarp kniv.
- Del hvitløken i to og gni kjøttet inn med denne samt finhakket frisk timian og grovkvernet svart pepper.
- Stek kjøttet i tørr panne med fettsiden ned. La kjøttet få en sprø skorpe før det vendes i pannen. Tilsett hele hvitløkfedd og litt av smøret.
- Stek videre i ovn i ca. 10 minutter på 180 grader. Ta deretter kjøttet ut av pannen.
- Kok ut pannen med 2 kopper vann og soyasausen. Sil sjyen og press hviløkfeddene gjennom silen. Kok inn til god konsistens og tilsett 2 ss olivenolje.
- Skrell potetene og høvle dem på mandolin i tynne skiver. Skjær så potetskivene i tynne strimler med en stor kniv.
- Varm en teflonpanne med olje og smør, og fordel potetstrimlene som en potetkake. Bland inn den finhakkete sjalottløken. Salte og pepre.
- La dette steke på middels varme i ca. 10 minutter. Snu potetkaken ved hjelp av en tallerken og stek videre noen minutter til den er gyllen og sprø på begge sider.
- Del kålen i 2 og skjær bort roten. Del opp i passende store stykker.
- Smørdamp kålen med en kopp vann og 50 gram smør under stadig omrøring i ca. 5 minutter. Smak til med salt og pepper.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
92 POENG
-
92 POENG
-
91 POENG
-
89 POENG
-
89 POENG
-
87 POENG