Julemat
Oppskrift lussekatt
Slik skal ekte safrankake smake
Fremgangsmåte
- Sett ovnen på 175 °C. Visp egg, sukker, sirup og vaniljesukker hvitt og godt luftig.
- Smelt smøret, tilsett melken med safran, og gi et oppkok.
- Bland hvetemel, bakepulver og salt, og vend det forsiktig ned i eggeblandingen sammen med safranmelken.
- Smør og strø formen med sukker. Ha røren i formen.
- Stek kaken midt i ovnen i 30–35 minutter.
- Sjekk med en kakenål, den skal ikke være klissete.
- Avkjøl kaken, og hvelv den over på et fat. Sikt melis over kaken før servering.
Her er oppskrifter på annet søtt med safran
Drikke som passer til denne oppskriften
-
89 POENG
-
88 POENG
Sjokolademoussekake med safrankokte aprikoser og sitronsorbet
Fremgangsmåte
- Bunn:
Pisk eggehviter nesten stivt, tilsett farin og siktet mel. - Finhakk hasselnøttene i en hurtighakker og bland disse i.
- Ha røren i en springform (24 centimeter).
- Stek bunnen ved 180ºC i ca. 15 minutter. Avkjøl.
- Ta bunnen ut av formen, kle formen med plast og legg bunnen tilbake.
- Mørk sjokolademousse:
Kok opp eggeplommer, sukker og 1 dl fløte. - La det småkoke til det tykner, rør hele tiden. Smelt sjokoladen i vannbad, bland den i den varme massen og rør godt.
- Avkjøl massen litt. I mellomtiden bløter og smelter du gelatinen.
- Pisk resten av fløten stiv og bland den godt inn i sjokolademassen sammen med gelatin og cognac.
- Hell massen over nøttebunnen (som fortsatt står i formen). La kaken stå et døgn i kjøleskapet.
- Glasur:
Smelt sjokoladen og smøret i en bolle i vannbad. - Kok opp fløten og avkjøl litt, til temperaturen er nesten lik sjokoladen.
- Rør så fløten inn i sjokoladen.
- La det hele avkjøle litt, og hell så over den kalde kaka.
- La det stivne i kjøleskapet før du skjærer stykker av kaken.
- Aprikoser:
Ha alle ingrediensene i en kjele, og la det småkoke til væsken har fått en fin sirupsaktig konsistens. - Avkjøl, og anrett på tallerkenen med kaken, og bruk sirupen som saus.
- Server med sitronsorbet eller vaniljeis.
Her er oppskrifter på annet søtt med safran
Drikke som passer til denne oppskriften
-
90 POENG
-
89 POENG
-
89 POENG
-
86 POENG
Safranpærer med honning
Fremgangsmåte
- Kok en lake av sukker og vann; la laken koke kraftig i 5 minutter.
- Skrell pærene, men behold stilken på, skjær av litt av bunnen på pærene slik at de står i kasserollen.
- Støt safranen og en sukkerbit i morter.
- Slå over sukkerlaken, legg i safran og kanelstang og la det hele syde på meget svak varme i 25-40 minutter (avhengig av hvor harde pærene er).
- Pærene skal være myke, men ikke falle ifra hverandre. Avkjøl pærene i laken. De kan gjerne lages noen dager i forveien, da smaker de enda bedre.
- Server gule pærer med iskrem eller pisket fløte, alternativt med bringebærsaus, litt crème fraiche eller seterrømme og pynt med sitronmelisse.
Her er oppskrifter på annet søtt med safran
Bli abonnent på aperitif + og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
ØsterrikeVolum: 0.38 l Pris: 579.90 kr Bestillingsutvalget98 POENG
-
TysklandVolum: 0.38 l Pris: 589.90 kr Bestillingsutvalget95 POENG
-
ItaliaVolum: 0.38 l Pris: 509.90 kr Bestillingsutvalget93 POENG
Forsiden akkurat nå