Lussekatter

Lussekatter

Fremgangsmåte

  1. Smelt smøret og tilsett melken. Væsken skal være ca. 37 grader. Smuldre gjæren i bakebollen og rør den ut med litt av den lunkne væsken.
  2. Tilsett resten av væsken, egget, safranen (evt. gurkemeie) og sukker. Rør godt slik at sukkeret og safranen løser seg opp. Det er viktig å tilsette safranen i væsken slik at fargen blir jevn når deigen er ferdig.
  3. Rør inn mel, salt og kardemomme og elt til deigen er passe fast. Ta av litt mel til utbaking.
  4. Dekk bakebollen med plast eller et klede og la deigen heve til dobbel størrelse på et lunt sted.

    Form deigen til lussekatter eller andre former (se nedenfor), og legg baksten på stekeplate kledd med bakepapir.

    Etterhev under plast eller klede i ca. 15-20 minutter.

    Pensle med egg og pynt med rosiner. Stek baksten lys gylden. I stekeovnen ved 225 grader i 8-10 minutter. På varmluft 200 grader i 8-10 minutter.

     Tips: Bruker du gurkemeie får du den fine gulfargen, men ikke safransmaken.

  5.   Variasjoner på lussekatter:
  6. • Lussekatter: Trill tynne pølser og form dem som en S, en lussekatt, pynt med en rosin i hver ende.
  7. • Gullvogn: Trill fem pølser og rull dem sammen til boller. Plassér dem med én i midten og fire boller pent fordelt rundt. Legg en rosin midt i hver og du har en gullvogn.
  8. • Prestens hår: Trill fem pølser og legg dem i bue med en liten bøy i hver ende - prestens hår (pasjefasong)
  9. • Kirkeport: lages ved å bøye fem deigpølser til en port. En liten flette nederst gjør porten fin.
  10. • Lilje: lager du ved å legge en deigpølse i bue med bøy nederst på begge endene.

    Flere oppskrifter på julekonfekt og julegodter du kan lage selv

    Dette er de syv slagene du skal bake til jul

    Lucia-feiring med lussekatter

    Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på de fleste spørsmål

    Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

    Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

    Få ukens kake som nyhetsbrev

Sendt inn av Melk.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Dobbelt kupp til julematen i mange polhyller
+
Godbiter i pollisten

Dobbelt kupp til julematen i mange polhyller

To topp rieslinger fra et av Alsaces fyrtårn kommer til å løfte jule- og nyttårsmiddagene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pent lagret chablis til veldig god pris på 200 pol
+
Ukens vin

Pent lagret chablis til veldig god pris på 200 pol

Om du trodde chablis var forbeholdt høysommer og rekekos, er denne altså noe ganske annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

De beste julegavene er spiselige - slik lager du dem selv
Julemat
Spiselige julegaver

De beste julegavene er spiselige - slik lager du dem selv

Hvorfor handle julegaver når du kan lage dem selv? Her får du idèer til både søte og salte gourmetgaver som alle vil elske.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med dette på helgemenyen er det garantert suksess
Dagens rett

Med dette på helgemenyen er det garantert suksess

Vi varter opp med et skikkelig festmåltid denne helgen som blir ekstra smakfull.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Dobbelt kupp til julematen i mange polhyller
+
Godbiter i pollisten

Dobbelt kupp til julematen i mange polhyller

To topp rieslinger fra et av Alsaces fyrtårn kommer til å løfte jule- og nyttårsmiddagene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pent lagret chablis til veldig god pris på 200 pol
+
Ukens vin

Pent lagret chablis til veldig god pris på 200 pol

Om du trodde chablis var forbeholdt høysommer og rekekos, er denne altså noe ganske annet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slik velger du drikke til juledesserten
Julemat
Drikke til juledesserten

Slik velger du drikke til juledesserten

Vi tøyser ikke med de søte juletradisjonene, derfor blir det også veldig klassisk i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Ny bærekraft-milepæl for Kvitnes Gård

Kvitnes Gård har som en av tre norske restauranter nådd full skår på 360Eat Guide sin bærekraftsskala.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Indiskinspirert kylling lager du raskt i stekepanne
Dagens rett

Indiskinspirert kylling lager du raskt i stekepanne

En nydelig rett av kylling og eksotiske krydder sprer matglede i desembermørket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

De beste julegavene er spiselige - slik lager du dem selv
Julemat
Spiselige julegaver

De beste julegavene er spiselige - slik lager du dem selv

Hvorfor handle julegaver når du kan lage dem selv? Her får du idèer til både søte og salte gourmetgaver som alle vil elske.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her