I de aller fleste land er reinsdyr eksotisk mat, og for mange nordmenn er reinsdyrkjøtt noe som sjelden settes på menyen. Kun når bare det beste er godt nok. Kanskje det er akkurat denne helgen du skal gå løs på reinsdyrsteken du har i fryseren eller finnes i butikken.
Klassisk reinsdyrstek med viltsaus og hasselbackpoteter
Noen ganger smaker det helt klassiske aller best
Klassisk reinsdyrstek med viltsaus
Fremgangsmåte
- Gni inn steken med krydder. Stikk inn et steketermometer mot kjernen av kjøttet.
- Legg steken i en langpanne sammen med løk i båter og gulrot i skiver, tilsett vannet og sett panna inn i stekeovnen på 125 grader. Steketiden er ca. 2 timer, avhengig av stekens tykkelse.
- Ta steken ut når steketermometeret viser fem grader mindre enn hva du ønsker, pakk den inn i aluminiumsfolie og la den hvile i minst 15 minutter mens du lager sausen.
- Når steketermometeret viser ca. 70 grader har steken en rosa snittflate, ved ca. 76 grader er den grå. Kjernetemperaturen øker med ca fem grader mens steken hviler.
- Server reinsdyrsteken for eksempel med stekt sopp, rosenkål, hjemmelaget viltsaus og hasselbackpoteter. Rørte tyttebær ved siden av er en sikker vinner.
Tips:
Steken kan godt stekes dagen før og skjæres i skiver når den er kald. Pakk skivene i aluminiumsfolie og varm opp på 125 grader i ca. 15 minutter.
Lekre oppskrifter på reinsdyr finner du her
Reinsdyrkjøtt er noe av de beste vi har. Prøv en av disse oppskriftene
Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
94 POENG
-
92 POENG
-
92 POENG
-
91 POENG
-
90 POENG
-
90 POENG
-
90 POENG
-
89 POENG
-
ItaliaVolum: 0.75 l Pris: 219.90 kr Basisutvalget87 POENG
Hjemmelaget viltsaus
Fremgangsmåte
- Sil opp kraften/sjyen. Smelt smør i en kjele og rør inn melet, la blandingen bli brun.
- Spe med kraft/sjy under omrøring. Kok opp og la småkoke i ca. 10 minutter.
- Tilsett rømme, geitost eller tyttebær og enebær og smak til med salt og pepper.
Server sausen til viltstek med kokte poteter, rosenkål, ristet småløk og sopp, sprøstekte baconterninger og rørte tyttebær.
Her finner du oppskrifter på veldig mange spennende sauser
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
Slik lager du hasselbackpoteter
Fremgangsmåte
- Skrell potetene og skjær dem flate i bunnen, så de står støtt.
- Skjær dem så i tynne skiver, men ikke helt igjennom - de skal henge sammen i bunnen. Legg gjerne en tresleiv el. foran poteten når du kutter slik at du ikke skjærer helt igjennom.
- Sett potetene i en smurt ildfast form, pensle dem med smør og strø over krydder og tørket kavring. Legg revet ost på toppen.
- Stek dem på 225 grader i 45-50 minutter avhengig av størrelsen, til potetene har fått en gyllen overflate.
- Tips: Istedet for kavring kan du bruke knuste hasselnøttkjerner.
Perfekt tilbehør til festmiddager og alt av grillmat, stekt kjøtt og fisk.
Se alt det gode du kan bruke poteter til