Mat
Her er noen oppskrifter med kål som bør friste
Redaksjonen
26 September 2013 - 10:14
Dampet nykål med hollandaise
Fremgangsmåte
- Skjær kålen i båter. Kast stilken. Kok opp lettsaltet vann i en vid kjele med en rist i bunnen. Legg kålen oppå risten og la den koke i noen minutter til den er mør men ikke i hjelkokt. Så lager du sausen.
- Klassisk hollandaisesaus:
Smelt smøret og sett til avkjøling. Det skal være lunkent ved bruk. - Knekk eggene i en liten tykkbunnet kjele. Pisk kraftig, tilsett kaldt vann, sitronsaft og salt og pisk videre.
- Tilsett 1 ss kaldt smør og sett kjelen på svært svak varme. Rør jevnt og trutt mens blandingen sakte varmes opp og eggeplommene begynner å tykne.
- Når du ser bunnen av kjelen når du rører, tar du kjelen av platen og pisker inn 1 ss kaldt smør.
- Nå kan du helle det lunkne smøret i eggemassen i en syltynn stråle mens du rører kraftig og ustanselig.
- Bruk bare det gule smøret og ikke bunnfallet som er melkeproteiner og salt. Og det vil vi ikke ha oppi sausen!
- Smak til med salt, hvit pepper og eventuelt mer sitronsaft.
- Server umiddelbart sammen med dampet nykål, røykt laks, westfaler- eller parmaskinke etter smak.
- Hollandaisesaus med olivenolje:
Olivenoljen skal være romtemperert ved bruk. - Knekk eggene i en liten tykkbunnet kjele. Pisk kraftig, tilsett kaldt vann, sitronsaft og salt og pisk videre.
- Tilsett 1 ss kjølig olivenolje og sett kjelen på svært svak varme. Rør jevnt og trutt mens blandingen sakte varmes opp og eggeplommene begynner å tykne.
- Når du ser bunnen av kjelen ved røring, tar du kjelen av platen og pisker inn 1 ss kald olivenolje. Nå kan du helle den tempererte oljen i eggemassen i en syltynn stråle mens du rører kraftig og ustanselig.
- Smak til med salt, hvit pepper og eventuelt mer sitronsaft.
Nødhjelp
Hvis sausen skulle skille seg, bruker det nesten alltid å hjelpe med 1-2 ss iskaldt vann som piskes kraftig inn i sausen. Oljehollandaise er mer stabil enn den andre. Det viktigste er å passe på at eggeplommene ikke blir for varme, det gir en kokt eggeplommesmak til sausen og det er ikke så godt.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
ØsterrikeVolum: 0.75 l Pris: 249.90 kr Bestillingsutvalget87 POENG
-
TysklandVolum: 0.75 l Pris: 214.90 kr Bestillingsutvalget87 POENG
-
87 POENG
-
ØsterrikeVolum: 0.75 l Pris: 179.90 kr Uten utvalg87 POENG
-
86 POENG
-
85 POENG
-
83 POENG
Spekekinke og dampet nykål med lun salat av nypoteter
Fremgangsmåte
- Beregn 100 g spekeskinke pr person i gjennomsnitt.
- Dampet nykål:
- Beregn ¼ nykål pr porsjon. Skjær i båter og kast stilken.
- Kok opp lettsaltet vann i en vid kjele med en rist i bunnen.
- Legg kålen oppå risten og la den koke i noen minutter til den er mør men ikke i hjelkokt. Legg opp kålen og server med noen gode klatter med godt smør oppå.
- Lun salat av nypoteter:
- Vask små nypoteter (gjerne de franske Ratte) godt og kok dem møre. Avkjøl litt og skjær dem i skiver.
- Bland sammen alle ingredisensene til dressingen, smak til med salt og pepper.
- Hell dressingen over potetene og bland godt. Skal serveres lun.
Flere deilige nypotetretter finner du her
Her finner du mange flere oppskrifter med spekemat
Drikke som passer til denne oppskriften
-
92 POENG
-
91 POENG
-
90 POENG
-
FrankrikeVolum: 0.75 l Pris: 320.00 kr Bestillingsutvalget88 POENG
-
84 POENG
-
83 POENG
Dampet ishavsrøye med fersk surkål og syrlig smørsaus med gressløk
Fremgangsmåte
- Posjeringsvannet:
- Kok opp vannet sammen med salt og krydder, legg i fisken og skru ned for varmen. Trekkes, ca 3 minutter for filet, og det dobbelte for rundrenset på bein.Dette kan variere etter tykkelse på fisken.
- Løft fisken ut og legg den på et klede så overflødig vann får renne av. Løftes av skinnet før den anrettes på tallerken.
- Fersk surkål:
- Fres løken i oljen til den er blank, tilsett eddik og kok inn nesten all væsken.
- Tilsett bacon, karve, gulrot og hvitvin, og la dette koke i to minutter under lokk. Finstrimlet nykål og erter tilsettes, og kokes under lokk de er møre, ca 3-4 minutter.
- Smak til med salt og pepper, ha i smøret og rør godt rundt så det overtrekker grønnsakene.
- Syrlig smørsaus med gressløk:
- Fres løken i litt av smøret til den er blank. Hell over hvitvin og ha i pepperkornene, og kok inn nesten all væsken.
- Løft ut pepperkornene, og pisk inn kalde terninger usaltet smør. Fortsett til alt smøret er pisket inn - pass på at det ikke koker underveis, men at temperaturen ligger oppunder kokepunktet.
- Smakes til med salt, sitronsaft og til sist has gressløken i.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
90 POENG
-
TysklandVolum: 0.75 l Pris: 295.00 kr Bestillingsutvalget88 POENG
-
88 POENG
-
87 POENG
-
81 POENG
Forsiden akkurat nå