Drikke
Kaffekongen i Berlin

Kaffekongen i Berlin

Skandinavene lager bedre kaffe enn italienerne, det mener i hvert fall amerikanske Cory Andreen. Og han er ingen hvem som helst siden han i fjor hentet verdensmestertittelen i kaffesmaking. Men det er i Berlin det kommer til å skje fremover.
Redaksjonen
17 Juli 2013 - 14:10

- Jeg var kjempenervøs i begynnelsen av konkurransen, men ristet det av meg og følte meg ganske sikker i siste etappe, forteller Cory om finalen i World Cup Tasters Championship som fant sted under messen World of Coffee i Wien sommeren 2012.

Etter tre intensive dager med kaffeslurping tok han hjem seieren, og slo blant annet alle sine konkurrenter i åtte-trianguleringstesten hvor deltakerne i åtte runder skulle skille ut den odde koppen blant tre, hvor de to andre inneholdt samme type kaffe. Cory var den eneste som klarte alle rundene – på tiden 3.28.

Slik blir du en verdensmester

Topper listene

- Seieren er «great!», sier Cory på amerikansk vis, selv om han konkurrerer for sitt nye hjemland Tyskland.

- Jeg syns dette viser hvordan Tyskland begynner å bli sterkere på kaffeområdet. Det går langsomt, men utviklingen går fremover, spesielt i Berlin, mener han.

Han har også sterke synspunkter på utviklingen når det kommer til spesialkaffe.
- Berlin og Tyskland har virkelig noe på gang! Nylig gjorde jeg en kaffeturné gjennom London, Oslo og København og det fantes en del virkelig god kaffe der. Folk begynner faktisk å høre på meg når jeg sier at skandinavene lager bedre kaffe enn italienerne! Men jeg savner variasjonen der, som man finner i Berlin nå om dagen. Om fem år tror jeg Berlin kommer til å være en av de viktigste byene i verden for skikkelig fantastisk kaffe sier Cory.

Ikke lenger bare espresso

Om sitt tidligere hjemland USA er han ikke like entusiastisk:
- Det er et vrient spørsmål. I Portland har utviklingen sakket akterut skikkelig. Det finnes et lite sted, Heart, som er ett av de få av flere dusin som jeg har testet som virkelig konsekvent rister og brygger bra kaffe, og de ansatte virkelig vet hva de driver med. Kjempen Stumptown brenner faktisk nesten alltid bønnene og underekstraherer kaffen, noe som også er en trend andre steder. Men så finnes det andre brennerier i USA som Intelligentsia, og deres spinoff Handsome Roasters, som lager skikkelig bra greier.

Fire år etter at han flyttet fra Washington DC driver Cory to av Berlins mest populære kaféer, som konstant topper listene over byens beste kaffe.

- Vi åpnet CK fordi det praktisk talt var et vakuum i Berlin når det gjaldt spesialkaffe. Omtrent to år senere tok motebutikken Voo kontakt og spurte om vi ville åpne en filial i deres butikk, og det ville vi jo! Selv om det er en god del jobb med å drifte begge.

Kaffeslump

At amerikaneren begynte å interessere seg for kaffe var en ren slump. Det startet da han jobbet ekstra på en restaurant i Washington DC, hvor han gjorde alt annet enn å lage kaffe.

- Men så fikk jeg høre at deres leverandør, Counter Culture Coffee, akkurat hadde åpnet et utdanningssenter i nærheten og tilbød gratis kaffeprøving hver fredag. Det hørtes utrolig merkelig ut i mine ører så jeg dro dit for å sjekke ut en av deres «cuppings» - og ble helt hekta! Jeg hadde aldri trodd at kaffe kunne være så full av smaker og så variert. Fra det øyeblikket startet min interesse, som siden har utviklet seg fra hobby til profesjonell besettelse.

Og hans entusiasme har helt klart gitt uttelling, men ikke uten en enorm investering:
- Mine kunnskaper har jeg ervervet på ulike vis. Jeg har hatt muligheten til å lære av utrolige kunnskapsrike mennesker med stor pasjon for kaffe. Selvfølgelig har jeg også researchet i bøker og i uendelige internettkilder. Resten kommer fra eksperimentering.

Søker nye favoritter

Når man har en kaffeekspert for hånden, må man jo spørre hva som er hans favoritt. Men det spørsmålet er ikke så lett å besvare viser det seg.

- Kaffe er så sesongbetont og smakene så varierte at mine preferanser endrer seg hver måned. Akkurat nå er jeg veldig opptatt av noen fantastiske kaffesorter fra Limu i Vest-Etiopia, en litt mindre kjent region i landet som har begynt å produsere imponerende varer. Men innhøstingen som skjer i begynnelsen av året begynner å bli litt gammel nå så jeg kommer sikkert til å forelske meg i noe fra den ferske sentralamerikanske avlingen, sier han.

Kalde drikker med kaffe og te

Men når vi spør om den beste måten å tilberede kaffen på kommer svaret mer kontant.

- Den beste måten er å tilberede kaffen korrekt! Bruk vann som er ca 95 grader varmt, mal bønnene rett før brygging og forsikre deg om at hvilken maskin du enn bruker, at den er ren. Om man vil lese seg opp på spesifikke metoder syns jeg brewmethods.com er en bra ressurs.

Filter tilbake på moten

Kommer det en ny filtertrend? Nordmenn har jo aldri sluttet å drikke filterkaffe. Men hvordan er det i Tyskland og USA?

- Amerikanerne har heller aldri sluttet å drikke det. Men det har tyskerne, til tross for at de faktisk har funnet opp noen av de beste maskinene som finnes for å brygge velsmakende kaffe. Men nå begynner de langsomt å komme tilbake til filterkaffen. Veldig langsomt. Jeg jobber på det! Comeback-et har utgangspunkt i en ny trend i USA hvor man brygger hver kopp individuelt, som når man lager espresso.

Renessanse for håndbrygging av kaffe

Corys tips til Berlins beste kaffeopplevelser

The Barn, Auguststraße 58  – Dette er ett av veldig få steder som bruker Londons fantastiske mikrobrenneri Square Mile utenfor Storbritannia.

Five Elephant, Reichenberger Straße 101 - Berlins aller yngste mikrobrenneri har virkelig forbedret sin kvalitet på veldig kort tid. Og forlat ikke stedet før du har smakt på verdens beste cheesecake!

No Fire No Glory, Rykestraße 45  – Dette er en virkelig perle og ligger rett rundt hjørnet for CK Cafe. Et kjempebra sted å prøve velsmakende kaffe ristet av The Coffee Collective i København.

Chapter One Coffee, Mittenwalder Straße 30 - Har knapt vært åpent ett år, og presenterer mikrobrennerier fra hele Tyskland, utenom Berlin.

Oslo Kaffebar, Eichendorffstraße 13  – Et splitter nytt sted, og jeg har vært bortreist konstant siden de åpnet, men jeg kan vedde på at det er verdt et besøk. Eieren planlegger å importere kaffe fra brennerier i Oslo, som er noen av de beste i verden.

Tekst og foto: Eva Paulsen

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her