- Jeg var kjempenervøs i begynnelsen av konkurransen, men ristet det av meg og følte meg ganske sikker i siste etappe, forteller Cory om finalen i World Cup Tasters Championship som fant sted under messen World of Coffee i Wien sommeren 2012.
Etter tre intensive dager med kaffeslurping tok han hjem seieren, og slo blant annet alle sine konkurrenter i åtte-trianguleringstesten hvor deltakerne i åtte runder skulle skille ut den odde koppen blant tre, hvor de to andre inneholdt samme type kaffe. Cory var den eneste som klarte alle rundene – på tiden 3.28.
Topper listene
- Seieren er «great!», sier Cory på amerikansk vis, selv om han konkurrerer for sitt nye hjemland Tyskland.
- Jeg syns dette viser hvordan Tyskland begynner å bli sterkere på kaffeområdet. Det går langsomt, men utviklingen går fremover, spesielt i Berlin, mener han.
Fire år etter at han flyttet fra Washington DC driver Cory to av Berlins mest populære kaféer, som konstant topper listene over byens beste kaffe.
- Vi åpnet CK fordi det praktisk talt var et vakuum i Berlin når det gjaldt spesialkaffe. Omtrent to år senere tok motebutikken Voo kontakt og spurte om vi ville åpne en filial i deres butikk, og det ville vi jo! Selv om det er en god del jobb med å drifte begge.
Kaffeslump
At amerikaneren begynte å interessere seg for kaffe var en ren slump. Det startet da han jobbet ekstra på en restaurant i Washington DC, hvor han gjorde alt annet enn å lage kaffe.
- Men så fikk jeg høre at deres leverandør, Counter Culture Coffee, akkurat hadde åpnet et utdanningssenter i nærheten og tilbød gratis kaffeprøving hver fredag. Det hørtes utrolig merkelig ut i mine ører så jeg dro dit for å sjekke ut en av deres «cuppings» - og ble helt hekta! Jeg hadde aldri trodd at kaffe kunne være så full av smaker og så variert. Fra det øyeblikket startet min interesse, som siden har utviklet seg fra hobby til profesjonell besettelse.
Søker nye favoritter
Når man har en kaffeekspert for hånden, må man jo spørre hva som er hans favoritt. Men det spørsmålet er ikke så lett å besvare viser det seg.
- Kaffe er så sesongbetont og smakene så varierte at mine preferanser endrer seg hver måned. Akkurat nå er jeg veldig opptatt av noen fantastiske kaffesorter fra Limu i Vest-Etiopia, en litt mindre kjent region i landet som har begynt å produsere imponerende varer. Men innhøstingen som skjer i begynnelsen av året begynner å bli litt gammel nå så jeg kommer sikkert til å forelske meg i noe fra den ferske sentralamerikanske avlingen, sier han.
Men når vi spør om den beste måten å tilberede kaffen på kommer svaret mer kontant.
- Den beste måten er å tilberede kaffen korrekt! Bruk vann som er ca 95 grader varmt, mal bønnene rett før brygging og forsikre deg om at hvilken maskin du enn bruker, at den er ren. Om man vil lese seg opp på spesifikke metoder syns jeg brewmethods.com er en bra ressurs.
Filter tilbake på moten
Kommer det en ny filtertrend? Nordmenn har jo aldri sluttet å drikke filterkaffe. Men hvordan er det i Tyskland og USA?
- Amerikanerne har heller aldri sluttet å drikke det. Men det har tyskerne, til tross for at de faktisk har funnet opp noen av de beste maskinene som finnes for å brygge velsmakende kaffe. Men nå begynner de langsomt å komme tilbake til filterkaffen. Veldig langsomt. Jeg jobber på det! Comeback-et har utgangspunkt i en ny trend i USA hvor man brygger hver kopp individuelt, som når man lager espresso.
Renessanse for håndbrygging av kaffe
Corys tips til Berlins beste kaffeopplevelserThe Barn, Auguststraße 58 – Dette er ett av veldig få steder som bruker Londons fantastiske mikrobrenneri Square Mile utenfor Storbritannia. Five Elephant, Reichenberger Straße 101 - Berlins aller yngste mikrobrenneri har virkelig forbedret sin kvalitet på veldig kort tid. Og forlat ikke stedet før du har smakt på verdens beste cheesecake! No Fire No Glory, Rykestraße 45 – Dette er en virkelig perle og ligger rett rundt hjørnet for CK Cafe. Et kjempebra sted å prøve velsmakende kaffe ristet av The Coffee Collective i København. Chapter One Coffee, Mittenwalder Straße 30 - Har knapt vært åpent ett år, og presenterer mikrobrennerier fra hele Tyskland, utenom Berlin. Oslo Kaffebar, Eichendorffstraße 13 – Et splitter nytt sted, og jeg har vært bortreist konstant siden de åpnet, men jeg kan vedde på at det er verdt et besøk. Eieren planlegger å importere kaffe fra brennerier i Oslo, som er noen av de beste i verden. |
Tekst og foto: Eva Paulsen