Godbiter i pollisten
Imponerende siciliansk syrah-merlot

Imponerende siciliansk syrah-merlot

Om du er skeptisk, er det forståelig, for dette er ikke druer sørspissen av Sicilia er kjent for. Men så er den laget av en magiker med vin.
Aase E. Jacobsen
09 Februar 2017 - 14:55

Selv om den sørøstlige delen av Sicilia er kjent som fødestedet til druen nero d’avola, banner danske Peter Vinding-Diers i kjerka og satser på syrah. Når den erfarne vinmakeren med levende legende-status gjør dette, er det fordi han vet hva han snakker om. Han mener nemlig at nero d’avola er et feil valg for dette området siden den ikke rekker å bli helt moden før regnet setter inn om høsten. Det gjør imidlertid syrah. Og merlot som er blandingen i denne «enkleste» vinen fra hans og hans kone Susies vingård.

Ble konvertitt

Og det kjennes altså også på smaken. Vinding Montecarrubo Il Piccolo 2015 er en virkelig deilig vin, med stor fløyelsmyk munnfølelse, men som også har mye karakter. Og ikke minst veldig god syrefriskhet og balansert alkohol. Det er en bragd, for på denne delen av Sicilia er det varmt, men det finnes altså unntak.

Årsaken til at resultatet er så langt unna syltetøy som det er mulig å komme, er å finne i vinmarkenes beliggenhet. De ligger nemlig oppover det som for et par millioner år siden var en vulkan, omgitt av hav, men med ferskvann i undergrunnen. Det har gitt et spesielt jordsmonn av utvasket vulkansk leire, kalkstein og sand. Vel så viktig er ventilasjonen, for fra havet kommer en konstant bris som forhindrer druene fra å koke.

Dessuten dyrkes vinmarkene etter biodynamiske prinsipper som betyr at den nå 73 årige danske prestesønnen som startet sin vinkarriere i svært så konservative Bordeaux, har konvertert til andre og forhåpentligvis bedre metoder.

Bedre og bedre år for år

Vinding-Diers overtok eiendommen Montecarrubo i 2005, men kom ikke til dekket bord. Om noe, så var det kun eldgamle oliven- og noen mandeltrær på tomta. Enhver annen pensjonist hadde mistet motet av mindre, men altså ikke Vinding-Diers-paret.

Han har vært med på mer krevende restarter enn dette

Alt av vinmarker er møysommelig anlagt siden. De er plantet med busker hvilket er en fornuftig løsning i et varmt klima, og røttene må søke langt ned i underlaget for å finne næring. De skal for øvrig ha boret 160 meter for å komme ned til grunnvannet.

Denne delen av Sicilia er vel så kjent for sine mandler . Foto: siculodoc

 

Vinstokkene kan altså ikke skryte på seg alder, men det betyr bare at vi har stadig bedre vin i vente etter hvert som plantene blir eldre. Og at vi kan se fram til at Vinding-Diers sicilianske toppviner kommer til Norge. For denne er altså bare starten.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées
Ukens drink

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées

Denne franske klassikeren som nå feirer sine første 100 år, mikses med noen av landets fremste ingredienser, cognac og urtelikør. Når den toppes med litt champagne, lever den opp til navnet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre
Dagens rett

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre

Sheperds pie lages vanligvis med vanlig kjøttdeig, men her er det et enda bedre og smaksrikt alternativ som er brukt, nemlig reinsdyrhakk eller reinskav som tilberedes rett fra fryst tilstand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her