Selv om den sørøstlige delen av Sicilia er kjent som fødestedet til druen nero d’avola, banner danske Peter Vinding-Diers i kjerka og satser på syrah. Når den erfarne vinmakeren med levende legende-status gjør dette, er det fordi han vet hva han snakker om. Han mener nemlig at nero d’avola er et feil valg for dette området siden den ikke rekker å bli helt moden før regnet setter inn om høsten. Det gjør imidlertid syrah. Og merlot som er blandingen i denne «enkleste» vinen fra hans og hans kone Susies vingård.
Ble konvertitt
Og det kjennes altså også på smaken. Vinding Montecarrubo Il Piccolo 2015 er en virkelig deilig vin, med stor fløyelsmyk munnfølelse, men som også har mye karakter. Og ikke minst veldig god syrefriskhet og balansert alkohol. Det er en bragd, for på denne delen av Sicilia er det varmt, men det finnes altså unntak.
Årsaken til at resultatet er så langt unna syltetøy som det er mulig å komme, er å finne i vinmarkenes beliggenhet. De ligger nemlig oppover det som for et par millioner år siden var en vulkan, omgitt av hav, men med ferskvann i undergrunnen. Det har gitt et spesielt jordsmonn av utvasket vulkansk leire, kalkstein og sand. Vel så viktig er ventilasjonen, for fra havet kommer en konstant bris som forhindrer druene fra å koke.
Dessuten dyrkes vinmarkene etter biodynamiske prinsipper som betyr at den nå 73 årige danske prestesønnen som startet sin vinkarriere i svært så konservative Bordeaux, har konvertert til andre og forhåpentligvis bedre metoder.
Bedre og bedre år for år
Vinding-Diers overtok eiendommen Montecarrubo i 2005, men kom ikke til dekket bord. Om noe, så var det kun eldgamle oliven- og noen mandeltrær på tomta. Enhver annen pensjonist hadde mistet motet av mindre, men altså ikke Vinding-Diers-paret.
Han har vært med på mer krevende restarter enn dette
Alt av vinmarker er møysommelig anlagt siden. De er plantet med busker hvilket er en fornuftig løsning i et varmt klima, og røttene må søke langt ned i underlaget for å finne næring. De skal for øvrig ha boret 160 meter for å komme ned til grunnvannet.
Vinstokkene kan altså ikke skryte på seg alder, men det betyr bare at vi har stadig bedre vin i vente etter hvert som plantene blir eldre. Og at vi kan se fram til at Vinding-Diers sicilianske toppviner kommer til Norge. For denne er altså bare starten.
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev