Tester
I dag er det IPA-dagen, og vi viser deg de beste som har fast plass i polhylla

I dag er det IPA-dagen, og vi viser deg de beste som har fast plass i polhylla

Vi elsker å feire, og spesielt med noe godt i glasset. På den internasjonale IPA-dagen som altså er 6. august, er det bare en ting som betyr noe i glasset.
Julie Helene Amundsen
05 August 2020 - 21:56

IPA-en er og blir en internasjonal favoritt så til de grader at den har fått sin egen dag, og det må feires. Det er nok kombinasjonen av fruktighet og bitterhet som fyller kravet for både lekenhet og kompleksitet, som gjør at denne ølstilen fortsatt gleder mang en ølelsker.

Ikke bare som tørsteslukker, men også til mat. Hvem kan vel tenke seg et tacomåltid uten en IPA eller en grillfest uten denne herlige øltypen?

Ølstilen er også svært myteomspunnet og det verserer flere teorier om hvordan stilen og navnet ble til. Men en ting er i hvert fall sikkert og det er at en IPA skal være humlerik. 

IPA-markedet har de siste årene vært svært dominert av trender som New England IPA og Brut IPA. Tall fra Vinmonopolet viser av vi nordmenn lar oss påvirke til en viss grad, både av ølstil, design og pris, for Amundsen Ink & Dagger Modern Day IPA samler opp alt dette i et og samme øl, og er den klare bestselgeren i dette segmentet. Den lever dessuten veldig godt opp til forventningene. Dette er en oppskrift som holder godt mål.

Like fullt sverger vi til klassikerne når vi står foran polhylla. Blant disse er Nøgne Øs American IPA fortsatt et svært solid øl, som gjennom snart to tiår ikke har tapt seg med en eneste IBU (som er målestokken for humlebitterhet). Kinn Vestkyst og Løkka IPA regnes også som "old school"-IPA, men når det er sagt, er dette på ingen måte kjedelige øl. Tvert i mot er det to øl som stråler av solid håndverk. 

I dobbelt-IPA-segmentet som er ekstra maltrike (og alkoholsterke) IPA-er, er det også flere godbiter. Brewdogs Native Son er en deilig IPA, hvor du får utrolig mye valuta for pengene. Boksen koster kun 46,90 kroner og med 8,5 prosent er det vanskelig å skjønne at bryggeriet sitter igjen med noe som helst, men det er altså ikke forbrukerens bekymring. Et annet øl det er verdt å plukke med seg er Nøgne Øs Two Captains som i år fyller 10 år. I liket med bryggeriets vanlige IPA har denne heller ikke tapt seg med årene. Markedets aller beste dobbelt IPA er likevel Kinn Brottsjø. Ølets karakter er i en klasse for seg selv, og det blir en smaksopplevelse du neppe glemmer. 

Av de litt mer fruktige og moderne IPA-ene er Nøisom Fruity Collision en fruktig og leskende sak. En annen fruktbombe som fra Juli har fast plass i basisutvalget - og garantert til stor glede for IPA-elskerne -  er ingen ringere enn Lervig Supersonic. Ølet har en uslåelig god balanse, men det mest imponerende er den deilig fruktigheten ølet får fra humlen. Sistnevnte regnes som en DDH IPA som på fagspråket betyr Double Dry-hopped. En teknikk bryggeren bruker for å gi ølet masse frukt fra humlen, uten bitterheten. Etter at denne stilen kom på markedet, har det revolusjonert måten man tenker IPA på i dag. 

På neste side finner du 30 IPA-er fra basisutvalget listet etter poeng

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Påskedrinken i år lager du av det du har i skapet
Ukens drink

Påskedrinken i år lager du av det du har i skapet

Akevitt, tranebærjuice og gingerale er en herlig leskende og lett krydret kombinasjon som kommer med smaksgaranti.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne gule favoritten er som skapt for påsken
Ukens kake
Suksessterte

Denne gule favoritten er som skapt for påsken

Når du maler nøtter, knuser egg og rører inn ekte smør, blir det suksess. Det er nok grunnen til at denne favoritten blant kaker har fått sitt navn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en skikkelig påskefrokost
Guide
Oppskrifter til frokosten

By på en skikkelig påskefrokost

Å tilbringe halve dagen ved frokostbordet er noe vi bør gjøre oftere, og i hvert fall i løpet av påsken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag påskegodteriene selv
Oppskrifter
Oppskrifter påskegodteri

Lag påskegodteriene selv

Det er både en hyggelig og nyttig syssel som skaper glede helt til siste bit er fortært.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Påskedrinken i år lager du av det du har i skapet
Ukens drink

Påskedrinken i år lager du av det du har i skapet

Akevitt, tranebærjuice og gingerale er en herlig leskende og lett krydret kombinasjon som kommer med smaksgaranti.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne gule favoritten er som skapt for påsken
Ukens kake
Suksessterte

Denne gule favoritten er som skapt for påsken

Når du maler nøtter, knuser egg og rører inn ekte smør, blir det suksess. Det er nok grunnen til at denne favoritten blant kaker har fått sitt navn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp
+
Godbiter i pollisten

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp

Med disse to i feriebagasjen er du godt forberedt. De finnes dessuten på svært mange pol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en skikkelig påskefrokost
Guide
Oppskrifter til frokosten

By på en skikkelig påskefrokost

Å tilbringe halve dagen ved frokostbordet er noe vi bør gjøre oftere, og i hvert fall i løpet av påsken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her