Tester
I dag er det IPA-dagen, og vi viser deg de beste som har fast plass i polhylla

I dag er det IPA-dagen, og vi viser deg de beste som har fast plass i polhylla

Vi elsker å feire, og spesielt med noe godt i glasset. På den internasjonale IPA-dagen som altså er 6. august, er det bare en ting som betyr noe i glasset.
Julie Helene Amundsen
05 August 2020 - 20:56

IPA-en er og blir en internasjonal favoritt så til de grader at den har fått sin egen dag, og det må feires. Det er nok kombinasjonen av fruktighet og bitterhet som fyller kravet for både lekenhet og kompleksitet, som gjør at denne ølstilen fortsatt gleder mang en ølelsker.

Ikke bare som tørsteslukker, men også til mat. Hvem kan vel tenke seg et tacomåltid uten en IPA eller en grillfest uten denne herlige øltypen?

Ølstilen er også svært myteomspunnet og det verserer flere teorier om hvordan stilen og navnet ble til. Men en ting er i hvert fall sikkert og det er at en IPA skal være humlerik. 

IPA-markedet har de siste årene vært svært dominert av trender som New England IPA og Brut IPA. Tall fra Vinmonopolet viser av vi nordmenn lar oss påvirke til en viss grad, både av ølstil, design og pris, for Amundsen Ink & Dagger Modern Day IPA samler opp alt dette i et og samme øl, og er den klare bestselgeren i dette segmentet. Den lever dessuten veldig godt opp til forventningene. Dette er en oppskrift som holder godt mål.

Like fullt sverger vi til klassikerne når vi står foran polhylla. Blant disse er Nøgne Øs American IPA fortsatt et svært solid øl, som gjennom snart to tiår ikke har tapt seg med en eneste IBU (som er målestokken for humlebitterhet). Kinn Vestkyst og Løkka IPA regnes også som "old school"-IPA, men når det er sagt, er dette på ingen måte kjedelige øl. Tvert i mot er det to øl som stråler av solid håndverk. 

I dobbelt-IPA-segmentet som er ekstra maltrike (og alkoholsterke) IPA-er, er det også flere godbiter. Brewdogs Native Son er en deilig IPA, hvor du får utrolig mye valuta for pengene. Boksen koster kun 46,90 kroner og med 8,5 prosent er det vanskelig å skjønne at bryggeriet sitter igjen med noe som helst, men det er altså ikke forbrukerens bekymring. Et annet øl det er verdt å plukke med seg er Nøgne Øs Two Captains som i år fyller 10 år. I liket med bryggeriets vanlige IPA har denne heller ikke tapt seg med årene. Markedets aller beste dobbelt IPA er likevel Kinn Brottsjø. Ølets karakter er i en klasse for seg selv, og det blir en smaksopplevelse du neppe glemmer. 

Av de litt mer fruktige og moderne IPA-ene er Nøisom Fruity Collision en fruktig og leskende sak. En annen fruktbombe som fra Juli har fast plass i basisutvalget - og garantert til stor glede for IPA-elskerne -  er ingen ringere enn Lervig Supersonic. Ølet har en uslåelig god balanse, men det mest imponerende er den deilig fruktigheten ølet får fra humlen. Sistnevnte regnes som en DDH IPA som på fagspråket betyr Double Dry-hopped. En teknikk bryggeren bruker for å gi ølet masse frukt fra humlen, uten bitterheten. Etter at denne stilen kom på markedet, har det revolusjonert måten man tenker IPA på i dag. 

På neste side finner du 30 IPA-er fra basisutvalget listet etter poeng

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées
Ukens drink

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées

Denne franske klassikeren som nå feirer sine første 100 år, mikses med noen av landets fremste ingredienser, cognac og urtelikør. Når den toppes med litt champagne, lever den opp til navnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien
+

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien

Rundt middelalderbyen Soave lages noen av Italias beste hvitviner av druen garganega. Nylig er det innført ny regler i form av 33 vinmarksnavn som kan nevnes på etiketten. Vi sjekker hva det innebærer og hvordan framtiden for Soave ser ut.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ny generasjon og visjon bringer endring i Valpolicella
+

Ny generasjon og visjon bringer endring i Valpolicella

Valpolicella er en av Italias mest kjente vinregioner, primært for sin kraftfulle amarone og ripasso. Men regionen står nå foran en tid med endringer i regi av en ny generasjon vinmakere med nye ideer og ambisjoner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du baker torsken (eller skreien) under en skorpe som her, blir den ekstra god
Dagens rett

Når du baker torsken (eller skreien) under en skorpe som her, blir den ekstra god

Med en god skorpe av persille, hasselnøtter og loff, blir torsken saftig helt fram til den skal spises.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées
Ukens drink

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées

Denne franske klassikeren som nå feirer sine første 100 år, mikses med noen av landets fremste ingredienser, cognac og urtelikør. Når den toppes med litt champagne, lever den opp til navnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien
+

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien

Rundt middelalderbyen Soave lages noen av Italias beste hvitviner av druen garganega. Nylig er det innført ny regler i form av 33 vinmarksnavn som kan nevnes på etiketten. Vi sjekker hva det innebærer og hvordan framtiden for Soave ser ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre
Dagens rett

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre

Sheperds pie lages vanligvis med vanlig kjøttdeig, men her er det et enda bedre og smaksrikt alternativ som er brukt, nemlig reinsdyrhakk eller reinskav som tilberedes rett fra fryst tilstand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ny generasjon og visjon bringer endring i Valpolicella
+

Ny generasjon og visjon bringer endring i Valpolicella

Valpolicella er en av Italias mest kjente vinregioner, primært for sin kraftfulle amarone og ripasso. Men regionen står nå foran en tid med endringer i regi av en ny generasjon vinmakere med nye ideer og ambisjoner.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her