Tester
I dag er det IPA-dagen, og vi viser deg de beste som har fast plass i polhylla

I dag er det IPA-dagen, og vi viser deg de beste som har fast plass i polhylla

Vi elsker å feire, og spesielt med noe godt i glasset. På den internasjonale IPA-dagen som altså er 6. august, er det bare en ting som betyr noe i glasset.
Julie Helene Amundsen
05 August 2020 - 20:56

IPA-en er og blir en internasjonal favoritt så til de grader at den har fått sin egen dag, og det må feires. Det er nok kombinasjonen av fruktighet og bitterhet som fyller kravet for både lekenhet og kompleksitet, som gjør at denne ølstilen fortsatt gleder mang en ølelsker.

Ikke bare som tørsteslukker, men også til mat. Hvem kan vel tenke seg et tacomåltid uten en IPA eller en grillfest uten denne herlige øltypen?

Ølstilen er også svært myteomspunnet og det verserer flere teorier om hvordan stilen og navnet ble til. Men en ting er i hvert fall sikkert og det er at en IPA skal være humlerik. 

IPA-markedet har de siste årene vært svært dominert av trender som New England IPA og Brut IPA. Tall fra Vinmonopolet viser av vi nordmenn lar oss påvirke til en viss grad, både av ølstil, design og pris, for Amundsen Ink & Dagger Modern Day IPA samler opp alt dette i et og samme øl, og er den klare bestselgeren i dette segmentet. Den lever dessuten veldig godt opp til forventningene. Dette er en oppskrift som holder godt mål.

Like fullt sverger vi til klassikerne når vi står foran polhylla. Blant disse er Nøgne Øs American IPA fortsatt et svært solid øl, som gjennom snart to tiår ikke har tapt seg med en eneste IBU (som er målestokken for humlebitterhet). Kinn Vestkyst og Løkka IPA regnes også som "old school"-IPA, men når det er sagt, er dette på ingen måte kjedelige øl. Tvert i mot er det to øl som stråler av solid håndverk. 

I dobbelt-IPA-segmentet som er ekstra maltrike (og alkoholsterke) IPA-er, er det også flere godbiter. Brewdogs Native Son er en deilig IPA, hvor du får utrolig mye valuta for pengene. Boksen koster kun 46,90 kroner og med 8,5 prosent er det vanskelig å skjønne at bryggeriet sitter igjen med noe som helst, men det er altså ikke forbrukerens bekymring. Et annet øl det er verdt å plukke med seg er Nøgne Øs Two Captains som i år fyller 10 år. I liket med bryggeriets vanlige IPA har denne heller ikke tapt seg med årene. Markedets aller beste dobbelt IPA er likevel Kinn Brottsjø. Ølets karakter er i en klasse for seg selv, og det blir en smaksopplevelse du neppe glemmer. 

Av de litt mer fruktige og moderne IPA-ene er Nøisom Fruity Collision en fruktig og leskende sak. En annen fruktbombe som fra Juli har fast plass i basisutvalget - og garantert til stor glede for IPA-elskerne -  er ingen ringere enn Lervig Supersonic. Ølet har en uslåelig god balanse, men det mest imponerende er den deilig fruktigheten ølet får fra humlen. Sistnevnte regnes som en DDH IPA som på fagspråket betyr Double Dry-hopped. En teknikk bryggeren bruker for å gi ølet masse frukt fra humlen, uten bitterheten. Etter at denne stilen kom på markedet, har det revolusjonert måten man tenker IPA på i dag. 

På neste side finner du 30 IPA-er fra basisutvalget listet etter poeng

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik skal en Jameson med ingefærøl smake
Ukens drink

Slik skal en Jameson med ingefærøl smake

Whisky og ingefærøl er som skapt for vinteren. Her serverer vi én av dem med den som for mange er selveste Irish Whiskey.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fiskegryte med smak av norsk eplesider
Dagens rett

Fiskegryte med smak av norsk eplesider

Vi kombinerer to av våre beste råvarer i denne retten - fersk fisk og epler - både i fast og flytende form.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her