Alsace
Her har du store vinopplevelser i vente

Her har du store vinopplevelser i vente

Den nye årgangen av denne Alsace-rieslingen er sublim. På plass i 107 polutsalg.
Aase E. Jacobsen
01 Juli 2016 - 05:39

Zind-Humbrecht Riesling Clos Häuserer 2014 har både stor fruktfylde og flott syrlighet samt et godt uttrykk for vinmarken den har fått druer fra. En vin som smaker fantastisk nå, men som tåler 15 år i kjelleren.

En helt spesiell parsell

At denne vinen byr på så mye uten å ha grand cru-status, skyldes beliggenheten til Clos Häuserer. Den ligger nemlig nederst til Hengst i Wintzenheim – en av Alsaces aller best grand cru-er – og min klare favoritt.

Les mer om hvorfor denne vinmarken er så unik

Vinene herfra har en helt spesiell kraft og lagringsevne, og Clos Häuserer har mye av det samme. Jordsmonnet er svært kalk- og leirholdig noe som sikrer struktur i form av syre også i varme årganger. Den er svakt østvendt og får derfor litt mindre sol hvilket er en fordel for syreutviklingen. Parsellen er dessuten godt beskyttet mot både frost og vind og oppnår derfor god modning. Resultatet er en vin som får en svært god balanse mellom syre og sødme.

Som årgang kjennetegnes 2014 av veldig gode syrer takket være at temperaturen i august måned ikke var like høy som i kokhete juli. I utgangspunktet så 2014 ut til å bli en tidlig innhøstning, men forholdene i august forsinket modningen. Det gjorde at 2014 fikk en ekstra lang vekstsesong. Noe som rieslingdruen trives veldig godt med.

Clos Hauserer.

 

En enda større vinopplevelse

En annen vin fra samme produsent, Zind-Humbrecht Riesling Clos Windsbuhl 2013, er en av årets aller største vinopplevelser. Den kommer fra en sørøstvendt vinmark i en annen landsby, Hunawihr, med en litt annen type kalkjordsmonn, mindre leire og mer fossiler.

2013 var dessuten en årgang med helt andre egenskaper. Først og fremst ekstra lav avling, men også svært høye syrenivåer hvilket gjorde at særlig rieslingene brukte veldig lang tid på å gjære ferdig. Siden Zind-Humbrecht jobber biodynamisk, gjøres det ingen inngripen i gjæringsprosessen. Vinen får jobbe i fred uansett om den er på overtid. Dermed oppnås en bunnsolid vin med et enormt lagringspotensial.

Mer restsødme enn vanlig

Zind-Humbrechts viner har mer restsukker enn hva du kanskje er vant til med fra tyske toppviner, men sødmen balanseres altså veldig godt av syren samtidig som den bidrar til at vinene tåler mye smak i maten, være seg krydder eller skarpe ostearomaer. Dessuten «forbrukes» sukkeret gjennom lagringsprosessen. Tenkt på det som hvalpefett. Det er der for å kunne tæres på. Etter 15-20 år smaker vinen da også helt tørt. Men det er alltid årgangen og gjæringsprosessen som bestemmer hvor tørr vinen blit.

Zind-Humbrecht (og flere andre Alsace-produsenter) bruker derfor et tallsystem for å informere forbrukeren om restsødmen. Clos Häuserer 2014 er merket med 2 – altså ikke helt tørr med restsukker på rundt 13 gram, mens 2013 var merket med 3 og en restsødme på hele 23 gram.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En slik fiskerett vil alle ha
Dagens rett
Torskegryte med sitron og pinjekjerner

En slik fiskerett vil alle ha

Torsk, skrei eller annen hvit fisk som smaker av Italia er en løsning på hverdagsmiddagen som garantert faller i smak. Her er den kjappe oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her