Ch. Le Puy Emilien 2015 er sågar et ekstra godt tilbud akkurat nå siden prisen skulle vært 40 kroner høyere, men det skjer først fra nyttår. Det er ikke bare toppslottene i Bordeaux som opplever prispress, også mer «beskjedne» adresser som Francs-Côtes-de-Bordeaux på den østlige enden av St. Emilion-platået, og spesielt når årgangen får så mye oppmerksomhet som 2015. Og når den erstattes av 2016, blir det garantert høy stemning for også denne årgangen går det gjetord om.
Les mer her om 2015- og 2016-årgangene i Bordeaux
Men mest av alt er Ch. Le Puy Emilien en kjempedeilig fyldig og bløt, men samtidig frisk merlotdominert bordeaux som bringer tankene over på Pomerol, som ligger i motsatt ende av St. Emilion-platået.
Den er perfekt allerede, men også strukturert nok til å tåle 8-10 år. Minst. Trolig mye mer om jeg skal dømme ut fra hva eldre utgaver av denne vinen smaker i dag. At den er så drikkevennlig allerede skyldes kombinasjonen av 2015 og merlotdominansen, som ikke bare har gitt et lekkert innslag av modne mørkere plommer, men også en veldig god munnfølelse med stor bredde rent aromatisk.
Svovelfritt siden 1990-tallet
En herlig munnfull mye takket være biodynamisk druedyrking. Vekstsesongen som var svært solrik og tørr, kunne gitt sviskelignende fruktkarakter og høy alkohol fra den tidligmodnende merloten, men kombinasjonen av leire og kalk som gir et kjølig jordsmonn, hjalp plantene gjennom tørken. Og ikke minst at Ch le Puy har praktisert naturlig jordbruk i 400 år, mesteparten av tiden det som kan kalles tradisjonell (ikke konvensjonell) druedyrking og siden 2012-tallet er vinene biodynamisk sertifisert.
Egentlig er vinene for naturviner å regne siden Jean Pierre og Pascal Amoreau, 13. og 14. generasjon på Ch. le Puy, ikke har brukt svovel siden 1990-tallet. Det har ellers aldri vært brukt noen hjelpemidler, bortsett fra hest og plog. På Ch. le Puy har de laget viner som familien alltid har gjort, selv ikke i mellom- og etterkrigstiden da alle andre fant hjelp i ulike plantevernmidler. - Årsaken er at familien er kjent for å være gjerrig i betydningen «en krone spart, er en krone tjent», ler Emeline Arbeau, eksportansvarlig for Ch. le Puy, og legger til: - Så den naturlige druedyrkingen er ingen strategisk beslutning.
Naturtilnærmingen gjør at gården drives som polykultur. - Vi prøver å gå tilbake til det det en gang var for å styrke biomangfoldet, forklarer Emeline. Det innebærer også frukttrær, bier, hester og kyr.
Alt som har vært gjort på gården siden 1868 er nedtegnet i dagbøker. Blant annet skrev forfaren Barthelemy allerede den gang om å lage vin uten bruk av svovel. Mens Emilien, som regjerte en gang på 1700-tallet, har gitt navn til gårdens viktigste vin, er Barthelemy navnet på deres «grand cru» som i sin helhet får druer fra Les Rocs, den beste parsellen med 60 cm rød leire og fine lage med kalk hvilket bidrar med mineralkarakter til vinen.
Ch. le Puy Barthélemy 2014 er da også en strålende vin med veldig god og frisk syre som tåler 20 år. Minst. Den nyter godt av det Emeline kaller en merlotårgang på Ch le Puy. Hun forteller at eierne har slåss i årevis med franske vinmyndigheter om å få lov å ha en egen appellasjon for denne parsellen. - Vi får ikke bruke Francs-Côtes-de-Bordeaux siden vinen er atypisk, og derfor ønsker vi å ha en egen appellasjon for Barthélemy, forklarer hun.
Barthélemy ble produsert første gang i 1994 (før det fantes det bare én Ch. le Puy). Jeg er så heldig å få smake 1995 av begge vinene og de viser selvsagt modenhet, men også veldig deilig og bløt frukt. Barthélemys ekstra potensial kommer godt til uttrykk i denne «studien».
I Ch. le Puys kjellere finnes det mye gammel vin, også for salg. Eldre flasker omkorkes, dekanteres og helles i ny flaske. Dermed bruker de to flasker for å få én helt full hvilket forklarer at prisene er så vidt høye. Selvsagt ved siden av at dette er ytterst eksklusive flasker.
Fra samme parsell som Barthélemy lages to andre eksklusive viner, Blaise-Albert som modnes i fat i hele 11 år hvor den gjennomgår jevnlig dynamisering etter månefasene, og Retour des Iles som etter ett års fatmodning på eiendommen sendes på seilbåt over Atlanteren og tilbake. - Det er rett og slett en annen måte å dynamisere vinene på, forklarer hun og legger til at 2016-årgangen nå er på vei tilbake over havet.
Også i vinkjelleren følger Ch. le Puy sine egne regler. Både Emilien og Barthélemy lages på samme måte i starten av prosessen. Det innebærer åpne gjæringskar, men som fungerer mer som en infusjon enn maserasjon, en prosess som tar 2 til 4 uker.
- Vi lager en form for madrass av druestilker og kvister som legges på toppen av de åpne karene for å holde lokket av skall nede, slik at skallene hele tiden er neddykket i druemosten som strømmer kontinuerlig gjennom denne grove «silen» mens gjæringen pågår. Det er vår måte å gjøre det på, vi har ikke tatt patent på metoden, men har gjort det på samme måten siden tidenes morgen, forklarer Emeline.
I kjelleren er det ingen temperaturkontroll, vinene gjærer derfor ved 28 til 33 grader. Deretter modnes Emilien først i store eikefat i 12 måneder og så i mindre fat de neste 12 månedene. Barthélemy går rett i de mindre fatene etter den alkoholiske gjæringen og gjennomgår en dynamisering – en form for omrøring to til tre ganger i uka og etter månefasene.
Ifølge Emeline gjør dynamiseringen at fargen på vinen blir varmrød veldig tidlig, men at den forblir den samme selv etter lang tid i flaske. Hun forteller om en hundreårsmaking de gjennomførte i 2017 hvor 30 årganger fra 1917 og oppover ble smakt og hvor stabile de eldste var. – De kan sammenlignes med dagens eldre som er i veldig god fysisk form, akkurat som Jean Pierre som nå er 80 år og fortsatt full av ideer, smiler Emeline.
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev
Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her
Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang. Den som venter på noe godt....