"Tørka i friske lufta", står det på den prisvinnende emballasjen til Suldalsskinka. Og det er akkurat hva den er.
- Vinterstid er det de ferske skisporene som avslører når vi har vært og sjekket kvaliteten på skinkene. Olav Vetrhus leder an fra gården sin, oppover bakkene til Mostøl, ved 640 meter over havet, der skinkene henger.
- Det var egentlig litt tilfeldig at tørkeloftet ble plassert akkurat her, sier Olav og ser seg rundt, men ettersom det var plass til det og ingen hyttetomter var planlagt, ble det slik. Helt tilfeldig er det likevel ikke får vi vite, for Olav har hatt en plan. Som ellevte generasjons gårdbruker i Suldal, vet han godt hvordan speking foregår, og derfor vet han også at jo større variasjon det er på klimaet, dess bedre har skinkene det. Og det er jo det aller viktigste. Dessuten står tørkeloftet i et dalføre som ligger i le for sjøluft og vestavind. Forholdene er perfekte.
- Etter hvert kom en skare av kjente kokker som fikk smake på skinka, og etter at samtlige hadde fått seg en smakebit var dommen klar, for på en skala fra en til ti, ga samtlige den en sterk 9-er! Det var litt var en anerkjennelse fastslår bonden.
Siden har tilbakemeldingene på spekeskinka hans vært fantastiske, noe det solide salget taler om for seg selv. I ny sprek innpakning har rogalendingene omfavnet skinkene fra merkevaren "Fjellmat frå Suldal" og perioder har det vært tomt for skinker på tørkeloftet før Vetrhus har hatt nye klare. Den varme velkomsten fra både forbrukere og restaurantbransjen har gitt både Olav Vetrhus og hans kompanjonger tro på at det finnes et marked. Samtidig legger han til at Suldalsskinka er og blir et nisjeprodukt, og at den fortsatt skal kunne kalles eksklusiv.
- Det spesielle med skinka er at den tørker nærmest i friluft i 640 meters høyde. Her spiller temperaturforskjellene en veldig viktig rolle, siden det er den som gir den unike modningsprosessen. I kuldeperioder trekker skinka seg sammen, mens den om sommeren utvider seg. Fuktig atlanterhavsluft som gir tåke, blir avløst av krystallklare timer med blå himmel. Alle disse faktorene har betydning for det endelige resultatet, en svært mør og smakfull skinke, forklarer han.
- I løpet av ett år regner vi med at en foredlingsbedrift vil være i gang. Det vil gjøre at enda mer av skinka blir utnyttet og at skivene blir mer jevne i størrelse. Som samarbeidspartner i Energihotellet i Suldal, ble det en selvfølge for tidligere Gladmatsjef, Sigve Skretting å involvere seg i skinkeproduksjonen.
- Jeg kan simpelthen ikke få rost den nok, den er bare fantastisk sier han, og skryter av samarbeidet med matbutikken Helgø for velvillighet når det gjelder satsing på lokal mat.
Han legger til: - Olav Vetrhus og Sigmund Lundal har den galskapen og gjennomføringsevnen som skal til for å kunne gjennomføre en ide så genial som Suldalsskinka.
- Skinka skal være så god at det blir naturlig for kunden å sammenligne den med serrano og parma, sier Skretting. Selv er han ikke i tvil om at den er nettopp det. - Dette er et bevis på at nasjonens selvtillit på mat er i ferd med å vokse seg større!
Den flotte familiegården i Suldal kommune kan føre historien tilbake over 400 år og består i dag av tre bruk. Tanken bak Fjellmat frå Suldal er å føre videre tradisjonene fra tidligere tider. - Samtidig vil vi videreforedle arven, med mål om å tilfredsstille den mest kresne gourmet. Råvarene er utvalgte og det er naturen selv som foredler produktene. På den måten får skinkene den rette aromaen og smaken, sier Vetrhus.
Han er naturlig nok veldig glad i smaken av Suldalsskinke, men han liker den ikke sammen med for mye annen sterk mat. - Aller best smaker den med asparges eller litt pesto. Jeg er også veldig glad i å spise den sammen med jordbær. Litt salt og litt søtt anbefales på det sterkeste!
Reker med skinke på seng av spinat
Fremgangsmåte
Drikke som passer til denne oppskriften
-
82 POENG
Skinka frå Suldal i harmoni med parmesanost
Fremgangsmåte
Drikke som passer til denne oppskriften
-
82 POENG
Eggerøre med smørdampet spinat og ristet skinke frå Suldal
Fremgangsmåte
- Kle et bakebrett med aluminiumsfolie og legg skinkeskivene utover. Stek de i ovnen på varmluft på 100 grader til de er sprø.
- Eggerøren:
- Pisk sammen egg og fløte sammen med litt salt.
- Ha smør i en panne som er så varm at smøret lett smelter men at det ikke blir brunt.
- Ha eggeblandingen i pannen og trekk blandingen inn modt midten med en stekespade etterhvert som den stivner.
- Stek eggerøren til den har akkurat stivnet, men fortsatt er bløt og saftig. Legg opp eggerøren på et fat og dryss eventuelt over finhakket gressløk.
- Spinat:
- Skyll spinaten og fjern eventuelt grove stilker. Ha smør i pannen og fres spinaten over middels høy varme til den falelr sammen. Smak til med salt og pepper.
- Legg opp spinaten sammen med eggerøren og de sprø skinkeskivene ved siden av, servers lunt.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
93 POENG
-
92 POENG
-
84 POENG
-
84 POENG
-
82 POENG
Skogssuppe med ristet skinke frå Suldal
Fremgangsmåte
Drikke som passer til denne oppskriften
-
88 POENG
-
86 POENG