Ysteriet Himmelspannet sørger for at melka fra de tre gjenværende geitebøndene i Hemsedal blir til lokalproduserte velsmakende oster. Bedriften har lånt navnet sitt fra et lokalt sagn om at når melk av uforklarlige grunner ble borte fra spannene budeiene hadde satt fra seg for natten, så var det englene som hadde hentet den beste melken til himmelen.
Mens osten i gamle dager ble laget på stølene, foregår ystinga i dag nede i bygda. Bak ysteribedriften som startet opp våren 2004, står fire kvinner. Mette Eggen har lang erfaring fra hotellbransjen og er ansatt på fulltid. De tre andre er de omtalte geitebøndene som var lei av at melka deres ble anonymisert hos Tine.
Hemsedal-geitmelk gir imidlertid ikke nok råvarer for lønnsom drift. Derfor brukes også lokal kumelk. For å kunne ekspandere og redusere bruken av kumelk, vurderer Himmelspannet også å ta i bruk geitmelk fra en større del av Hallingdal.
Med dagens 2000 liter melk i uka er Himmelspannet definitivt småskala. Det ystes på tirsdag og torsdag og kokes brunost hver onsdag. Mysen til brunosten koker i 13 timer til fargen blir dyp brun og konsistensen nærmere toffee enn hva vi vanligvis forbinder med brunost.
Forklaringen på den mørke fargen er enkel. Mens de store ysteriene bruker vakuumkokere, er det åpne kar hos Himmelspannet. Ysteriets mest populære brunost heter bare Brunost og er basert på ku- og geitmelk samt kufløte. Gommoprim derimot er en ren kumelkbrunost tilsatt kufløte og sirup. Den er inspirert av ostetypen som ble laget på stølene før i tida. Og gommo det var ho bestemor, det.
Men allerede nå skiller sen seg ut ved sin myke og fyldige konsistens. Eggen & Co er i startgropen med å lage en ren hvit fersk geitost av chèvre-type. Men foreløpig har damene hatt nok med å konsentrere seg om blandingsosten Kvitingen, kvit lagringsost samt Skogshorn. Den første er en myk ferskosttype som finnes i både 2-6 uker og 3-4 måneder gammel utgave. Den eldste varianten vokses ikke og får dermed en skorpe av såkalt villskimmel.
Lagringsosten av typen hvitskimmel er derimot fast og modnes i minst 10 uker. Også Skogshorn er en hvitskimmelost men av ren kumelk og med skorpe av villskimmel. Dessuten er den tilsatt svartpepper. Den modner i minst 12 uker og når sin høyde innen 4-5 måneder.
Eggen forteller om eksperimenter med rødskimmel. Det er imidlertid en utfordring å jobbe med flere bakteriekulturer i et og samme ysterilokale. Spesielt rødkitt sprer seg veldig lett. Hvitmugg derimot er mye mer stabil.
Himmelspannet er foreløpig alene om ost i Hemsedal, men et større ysteri i regi av Økogarden, en sammenslutning av fem gårder, er under etablering. Videre er interessen for småskalaproduksjon økende i bygda, og det kommunale næringsfondet bidrar så langt det lar seg gjøre.
Foto: Jan H. Amundsen, www.hemsedal.com