- Jeg har sett Ørjans presentasjon og jeg kan fortelle dere allerede nå at så lenge han holder seg på bena kommer Norge til å delta i Lyon i 2013.
- Det han viste frem var rett og slett ekstremt imponerende, sa en optimistisk Eivind Hellstrøm noen dager før Ørjan Johannessen og teamet hans vendte nesen mot Brussel.
Hellstrøm fikk rett. Ørjan er ikke bare kvalifisert til neste års uoffisielle verdensmesterskap i Lyon, han kan også smykke seg med tittelen Europas beste.
- Ørjan var suverent bra i dag, sa Hellstrøm da det hele var over.
• Les mer om Ørjan Johannessen og hans forberedelser til konkurransen
Ingrediensene i årets konkurranse var sjøtunge og reker samt kylling "Label Rouge".
Sjøtunge "AUSTEVOLL"
Posjert sjøtunge med reker, sitron og kaviar
– En drøm har gått i oppfyllelse. Jeg har jobbet for dette i åtte måneder, og har trent fra 8-18 hver dag med helhet, smak, utseende og tidsbruk, sa Johannessen til Dagbladet etter at saken var avgjort.
Artiskokk, trøffel og aromater
Johannessen vant i konkurranse med kokker fra 19 andre europeiske land, og kvelden endte med nordisk storeslem. Sverige tok andreplassen foran Danmark. Det ble også offentliggjort at det er Sverige som skal arrangere Bocuse d'Or Europe i 2014.
Gulrot, gulrot, gulrot
Prisen for den kjøttretten som utmerket seg mest gikk til Storbritannia, mens Finland sikret tilsvarende trofé for sin fiskerett.
Salat på potet, egg, erter og reker
Kylling Label Rouge "SMAK"
Glasert kylling med trøffel, sultan og løk
Over 250 nordmenn satte sitt preg på tribunen med supporterutstyr og norske flagg. I går kveld feiret Johannesen og teamet hans sammen med de norske støttespillerne.
Selleri, eple og foie gras - Potet, trøffel og egg
– Jeg har hatt en drøm om å vinne i mange år, som nå går den endelig i oppfyllelse. Seieren gir meg trygghet foran VM i Lyon i 2013, sa den glade vinner til Dagbladet.
Jordskokk og rødbet
Sterk laginnsats
Det å delta i internasjonale kokkekonkurranser er krevende og deltakeren er avhengig av å ha et lag i ryggen. Ørjan Johannessen hadde med seg Julie Ekse Jenssen som assistent, eller commis som det heter i restaurantkretser. Odd Ivar Solvold har vært Ørjans coach. Han har selv en bronsemedalje i Bocuse d'Or og har bistått både gullvinner Geir Skeie og bronsevinner Gunnar Hvarnes.
Foto: Impuls