Mat
Går for gull

Går for gull

Denne uken er det duket for den europeiske kvalifiseringen til neste års Bocuse d’Or i Lyon. Vi krysser fingre for Ørjan Johannessen.
19 Mars 2012 - 10:00

Vinteridrettsutøverne har tatt sommerpause og fotballspillerne er i ferd med å våkne til liv etter vinterdvalen. Men for 26-åringen fra Austevoll er det akkurat nå det skjer. Onsdag morgen klokken 09:10 går startskuddet, fem timer senere skal fiskeretten presenteres.

Optimistisk

- Jeg har aldri gledet meg så mye til en konkurranse tidligere, sier Ørjan, som ikke synes det er så merkelig å bli sammenlignet med en idrettsutøver.

- Jeg trener for å nå målet mitt akkurat som en idrettsutøver. Men det er forskjeller, mens de prøver å finne sin egen toppform, leter jeg etter produktets toppform. Mentalt er det nok ganske likt.

De fleste regner med at Ørjan Johannessen tar seg videre til finalen i det uoffisielle verdensmesterskap i kokkekunst, men noen transportetappe er det likevel ikke. Team Ørjan har ligget i hardtrening i flere måneder allerede.

- Jeg har sett Ørjans presentasjon og jeg kan fortelle dere allerede nå at så lenge han holder seg på bena kommer Norge til å delta i Lyon i 2013. Det han viste frem var rett og slett ekstremt imponerende, sier Eivind Hellstrøm.

Prøving og feiling

Hva har så Norges håp tenkt å serveres de kritiske dommerne på onsdag? Hovedråvaren i fiskeretten er sjøtunge og brunreker, en ganske liten rekeart som også kalles sandreker, mens kylling Label Rouge spiller førstefiolin i kjøttretten.

Noe særlig mer får vi ikke vite, men Ørjan kan avsløre at de har brukt en god del tid på å vurdere om de skulle satse på det nye nordiske kjøkken eller sverge til det mer klassisk franske og at de til slutt endte på en god kombinasjon.

Maten er ganske ulik den Ørjan lager til daglig, men ikke mindre inspirerende av den grunn. Bak den endelige menyen ligger mye prøving og feiling.

- Målet er til slutt å gi dommerne en ny opplevelse både når det gjelder smak og uttrykk, og vi har laget veldig mye dårlig før det ble bra. Vi har trent som om det var konkurranse hele veien.

- Den ene dagen har vi gjort de forberedelser vi har lov til før konkurransen, som å skrelle og lage krafter og baser. Dagen etter har vi kjørt på tid, fem timer.

Lagspill

Det å delta i internasjonale kokkekonkurranser er en utpreget mannlig syssel. Så langt er 1989-vinner Léa Linster fra Luxembourg den eneste kvinnen som har klatret helt til topps på seierspallen i Lyon. Men Ørjan har i det minste med seg en kvinnelig assistent, eller commis som det heter i kjøkkenkretser. Julie Ekse Jenssen er 20 år gammel og tok fagbrevet i fjor høst.

- Jeg spurte meg selv hva er mine sterke og mine svake sider, og fant heldigvis Julie som er god på det jeg ikke er så god på, sier Ørjan.

- A woman’s touch, fortsetter Julie, som ikke har bestemt seg for om hun har lyst til å følge i Ørjans fotspor. Han startet nemlig også karrieren som commis, og har assistert både Gunnar Hvarnes og Geir Skeie.

Odd Ivar Solvold har tittelen coach og er en viktig brikke i Ørjans team. Han tok selv bronsemedalje i 1997 og har tidligere vært støttespiller for gullvinnerne Geir Skeie og Charles Tjessem.

- Jeg har jobbet for Odd Ivar i fem år og da jeg hadde vunnet Årets kokk i fjor tok jeg en telefon. Vi snakket litt og jeg spurte om han ikke ville ta en runde til. Han bare lo det bort. To uker senere fikk jeg en mail med et fullt opplegg, forteller Ørjan.

Nest best

Ørjan Johannessen har store sko å fylle. Norge er totalt sett nest beste nasjon i Bocuse d’Or, bare slått av Frankrike.

I løpet av de 13 årene det har blitt konkurrert i Lyon har de norske kokkene sikret fire gullmedaljer, to sølvmedaljer og to bronsemedaljer. Spørsmålet er hvorfor de norske kokkene har gjort det så godt, Norge er ikke akkurat kjent som en kulinarisk høyborg.

- Vi nordmenn har ikke de mattradisjonene mange andre har. Det kan vi bruke til vår fordel. Vi er mindre bundet og mer åpne for nye smaker. Vi tør dra inn det vi synes er godt, sier Ørjan Johannessen.

- Vi har selvfølgelig gode kokker, men det er også fordi vi har et godt nettverk. Vi har gode kolleger som evner å gi av seg selv til den kandidaten som skal representere landet. Det er knallhard konkurranse i Årets kokk, men når det først er avgjort stiller alle seg bak vinneren. Sånn har det vært, sånn er det og sånn håper jeg det blir også i fortsettelsen, sier Harald Osa, prosjektleder i stiftelsen Norsk matkultur og tidligere kaptein på det norske kokkelandslaget.

Foto: Impuls
Matbildene er Ørjan Johannessens bidrag til Årets kokk 2011

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj
Dagens rett
Janssons fristelse

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj

Det er ingen grunn til å fortelle familiens mest følsomme at det er ansjos i denne potetgratengen. De vil garantert elske den.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her