Mat
Går for gull

Går for gull

Denne uken er det duket for den europeiske kvalifiseringen til neste års Bocuse d’Or i Lyon. Vi krysser fingre for Ørjan Johannessen.
19 Mars 2012 - 10:00

Vinteridrettsutøverne har tatt sommerpause og fotballspillerne er i ferd med å våkne til liv etter vinterdvalen. Men for 26-åringen fra Austevoll er det akkurat nå det skjer. Onsdag morgen klokken 09:10 går startskuddet, fem timer senere skal fiskeretten presenteres.

Optimistisk

- Jeg har aldri gledet meg så mye til en konkurranse tidligere, sier Ørjan, som ikke synes det er så merkelig å bli sammenlignet med en idrettsutøver.

- Jeg trener for å nå målet mitt akkurat som en idrettsutøver. Men det er forskjeller, mens de prøver å finne sin egen toppform, leter jeg etter produktets toppform. Mentalt er det nok ganske likt.

De fleste regner med at Ørjan Johannessen tar seg videre til finalen i det uoffisielle verdensmesterskap i kokkekunst, men noen transportetappe er det likevel ikke. Team Ørjan har ligget i hardtrening i flere måneder allerede.

- Jeg har sett Ørjans presentasjon og jeg kan fortelle dere allerede nå at så lenge han holder seg på bena kommer Norge til å delta i Lyon i 2013. Det han viste frem var rett og slett ekstremt imponerende, sier Eivind Hellstrøm.

Prøving og feiling

Hva har så Norges håp tenkt å serveres de kritiske dommerne på onsdag? Hovedråvaren i fiskeretten er sjøtunge og brunreker, en ganske liten rekeart som også kalles sandreker, mens kylling Label Rouge spiller førstefiolin i kjøttretten.

Noe særlig mer får vi ikke vite, men Ørjan kan avsløre at de har brukt en god del tid på å vurdere om de skulle satse på det nye nordiske kjøkken eller sverge til det mer klassisk franske og at de til slutt endte på en god kombinasjon.

Maten er ganske ulik den Ørjan lager til daglig, men ikke mindre inspirerende av den grunn. Bak den endelige menyen ligger mye prøving og feiling.

- Målet er til slutt å gi dommerne en ny opplevelse både når det gjelder smak og uttrykk, og vi har laget veldig mye dårlig før det ble bra. Vi har trent som om det var konkurranse hele veien.

- Den ene dagen har vi gjort de forberedelser vi har lov til før konkurransen, som å skrelle og lage krafter og baser. Dagen etter har vi kjørt på tid, fem timer.

Lagspill

Det å delta i internasjonale kokkekonkurranser er en utpreget mannlig syssel. Så langt er 1989-vinner Léa Linster fra Luxembourg den eneste kvinnen som har klatret helt til topps på seierspallen i Lyon. Men Ørjan har i det minste med seg en kvinnelig assistent, eller commis som det heter i kjøkkenkretser. Julie Ekse Jenssen er 20 år gammel og tok fagbrevet i fjor høst.

- Jeg spurte meg selv hva er mine sterke og mine svake sider, og fant heldigvis Julie som er god på det jeg ikke er så god på, sier Ørjan.

- A woman’s touch, fortsetter Julie, som ikke har bestemt seg for om hun har lyst til å følge i Ørjans fotspor. Han startet nemlig også karrieren som commis, og har assistert både Gunnar Hvarnes og Geir Skeie.

Odd Ivar Solvold har tittelen coach og er en viktig brikke i Ørjans team. Han tok selv bronsemedalje i 1997 og har tidligere vært støttespiller for gullvinnerne Geir Skeie og Charles Tjessem.

- Jeg har jobbet for Odd Ivar i fem år og da jeg hadde vunnet Årets kokk i fjor tok jeg en telefon. Vi snakket litt og jeg spurte om han ikke ville ta en runde til. Han bare lo det bort. To uker senere fikk jeg en mail med et fullt opplegg, forteller Ørjan.

Nest best

Ørjan Johannessen har store sko å fylle. Norge er totalt sett nest beste nasjon i Bocuse d’Or, bare slått av Frankrike.

I løpet av de 13 årene det har blitt konkurrert i Lyon har de norske kokkene sikret fire gullmedaljer, to sølvmedaljer og to bronsemedaljer. Spørsmålet er hvorfor de norske kokkene har gjort det så godt, Norge er ikke akkurat kjent som en kulinarisk høyborg.

- Vi nordmenn har ikke de mattradisjonene mange andre har. Det kan vi bruke til vår fordel. Vi er mindre bundet og mer åpne for nye smaker. Vi tør dra inn det vi synes er godt, sier Ørjan Johannessen.

- Vi har selvfølgelig gode kokker, men det er også fordi vi har et godt nettverk. Vi har gode kolleger som evner å gi av seg selv til den kandidaten som skal representere landet. Det er knallhard konkurranse i Årets kokk, men når det først er avgjort stiller alle seg bak vinneren. Sånn har det vært, sånn er det og sånn håper jeg det blir også i fortsettelsen, sier Harald Osa, prosjektleder i stiftelsen Norsk matkultur og tidligere kaptein på det norske kokkelandslaget.

Foto: Impuls
Matbildene er Ørjan Johannessens bidrag til Årets kokk 2011

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Super før-vårvin til knallpris
+
Ukens vin

Super før-vårvin til knallpris

De første tegnene på lysere tider feires med denne herlige hvitvinen fra Rioja – til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Super før-vårvin til knallpris
+
Ukens vin

Super før-vårvin til knallpris

De første tegnene på lysere tider feires med denne herlige hvitvinen fra Rioja – til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Møt over 40 anerkjente vinprodusenter på Taste vinmesse
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 05. mai

Møt over 40 anerkjente vinprodusenter på Taste vinmesse

Vi har gleden av å invitere deg til Taste vinmesse – en fest for smaksløkene! 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her