Gull til Geir Skeie

For fjerde gang i historien er verdens beste kokk norsk. Geir Skeie gikk av med seieren i Bocuse d'Or foran Sverige og Frankrike.
Redaksjonen
28 Januar 2009 - 19:58

Det var en ekstatisk Geir Skeie som kunne motta beviset på at han er kåret til verdens beste kokk 2009, og det fra Paul Bocuse selv.
 
Utallige timer med trening ble endelig kronet med seier for den 28 år gamle kokken fra Fitjar som til daglig er kjøkkensjef ved Midtåsen Solvold i Sandefjord.
 
- Dette er det største jeg har opplevd, sa en rørt Skeie til media fra podiet i Lyon.
 
24 av verdens beste kokker har over to dager kjempet innbitt om den gjeve prisen, men det var til slutt Skeie som stakk av gårde med seieren, foran Sveriges Jonas Lundgren.
 
Bocuse de Bronze var det Frankrikes kandidat, Phillippe Mille, som sikret seg, etter at han under Bocuse d'Or Europe i 2008 vant prisene for beste fiske- og kjøttrett.
 
Suveren seier til fornøyd Skeie
Skeie fulgte i dag opp sin triumf i Stavanger i juli 2008, der han vant Bocuse d'Or Europe overlegent.
 
Det ble ikke mindre overlegent i dag da Skeie fikk tilsammen 1020 poeng mot Sveriges 994 og Frankrikes 993. Sist ble Sør-Korea med 669 poeng.
 
Førsteplassen i fjorårets konkurranse gjorde at Skeie selv kunne velge når han ville starte i årets konkurranse.
 
Ved å starte aller først på konkurransens andre dag, hadde Skeie sikret seg et godt utgangspunkt for at rettene hans skulle bli bedømt på best mulig måte.
 
Det var en stor kontingent på flere hundre norske supportere til stede i Lyon for å følge Skeie i dagens konkurranse, og hovedpersonen selv var godt fornøyd med sin egen innsats.
 
I godt selskap
Norge er det landet som hargjort det best i Bocuse d'Or etter Frankrike. Tidligere har Bent Stiansen, Terje Næss og Charles Tjessem vunnet gull for Norge, mens Tom Victor Gausdal og Lars Erik Underthun har tatt hver sin sølvmedalje. Skeies egen coach, Odd Ivar Solvold, har en bronse fra 1997 å vise til.
 
Konkurransen er det nærmeste kokker kommer til ekstremsport, og nivået du må presetere på for å kunne hevde deg som kokk i denne konkurransen har økt enormt de senere årene. Skeies resultater i de to siste konkurransene er dermed enda mer imponerende.
 
Skandinavisk dominans
Den skandinaviske donminansen ble nesten total i det Danmarks Jasper Kure fikk prisen for både beste fiskerett og beste kjøttrett.
 
Prisen for Beste commis (medhjelper) gikk til den unge Grace Pinella fra Canada.
 
I år ble det også delt ut en pris for beste promoteringsmateriale/brosjyre. Den gikk til Tsjekkia, mens Brasil fikk prisen for beste poster.
 
Apéritif gratulerer Geir Skeie og hans team med Bocuse d'Or 2009!
 

Foto: Paal-André Schwital og Hans Petter Hval (EFF)

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Leser du Sjøfareren, er det dette du skal ha i glasset
+
Godbiter i pollisten

Leser du Sjøfareren, er det dette du skal ha i glasset

Boka som velfortjent har tatt Norge med storm, fortjener også noe unikt i glasset. Mer unikt enn dette skal du lete lenge etter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Super før-vårvin til knallpris
+
Ukens vin

Super før-vårvin til knallpris

De første tegnene på lysere tider feires med denne herlige hvitvinen fra Rioja – til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Leser du Sjøfareren, er det dette du skal ha i glasset
+
Godbiter i pollisten

Leser du Sjøfareren, er det dette du skal ha i glasset

Boka som velfortjent har tatt Norge med storm, fortjener også noe unikt i glasset. Mer unikt enn dette skal du lete lenge etter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Super før-vårvin til knallpris
+
Ukens vin

Super før-vårvin til knallpris

De første tegnene på lysere tider feires med denne herlige hvitvinen fra Rioja – til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Grønnsaker med couscous er middag god som noen, særlig når den får følge av raita
Dagens rett

Forsiden akkurat nå - 6

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her