Gull til Geir Skeie

For fjerde gang i historien er verdens beste kokk norsk. Geir Skeie gikk av med seieren i Bocuse d'Or foran Sverige og Frankrike.
Redaksjonen
28 Januar 2009 - 20:58

Det var en ekstatisk Geir Skeie som kunne motta beviset på at han er kåret til verdens beste kokk 2009, og det fra Paul Bocuse selv.
 
Utallige timer med trening ble endelig kronet med seier for den 28 år gamle kokken fra Fitjar som til daglig er kjøkkensjef ved Midtåsen Solvold i Sandefjord.
 
- Dette er det største jeg har opplevd, sa en rørt Skeie til media fra podiet i Lyon.
 
24 av verdens beste kokker har over to dager kjempet innbitt om den gjeve prisen, men det var til slutt Skeie som stakk av gårde med seieren, foran Sveriges Jonas Lundgren.
 
Bocuse de Bronze var det Frankrikes kandidat, Phillippe Mille, som sikret seg, etter at han under Bocuse d'Or Europe i 2008 vant prisene for beste fiske- og kjøttrett.
 
Suveren seier til fornøyd Skeie
Skeie fulgte i dag opp sin triumf i Stavanger i juli 2008, der han vant Bocuse d'Or Europe overlegent.
 
Det ble ikke mindre overlegent i dag da Skeie fikk tilsammen 1020 poeng mot Sveriges 994 og Frankrikes 993. Sist ble Sør-Korea med 669 poeng.
 
Førsteplassen i fjorårets konkurranse gjorde at Skeie selv kunne velge når han ville starte i årets konkurranse.
 
Ved å starte aller først på konkurransens andre dag, hadde Skeie sikret seg et godt utgangspunkt for at rettene hans skulle bli bedømt på best mulig måte.
 
Det var en stor kontingent på flere hundre norske supportere til stede i Lyon for å følge Skeie i dagens konkurranse, og hovedpersonen selv var godt fornøyd med sin egen innsats.
 
I godt selskap
Norge er det landet som hargjort det best i Bocuse d'Or etter Frankrike. Tidligere har Bent Stiansen, Terje Næss og Charles Tjessem vunnet gull for Norge, mens Tom Victor Gausdal og Lars Erik Underthun har tatt hver sin sølvmedalje. Skeies egen coach, Odd Ivar Solvold, har en bronse fra 1997 å vise til.
 
Konkurransen er det nærmeste kokker kommer til ekstremsport, og nivået du må presetere på for å kunne hevde deg som kokk i denne konkurransen har økt enormt de senere årene. Skeies resultater i de to siste konkurransene er dermed enda mer imponerende.
 
Skandinavisk dominans
Den skandinaviske donminansen ble nesten total i det Danmarks Jasper Kure fikk prisen for både beste fiskerett og beste kjøttrett.
 
Prisen for Beste commis (medhjelper) gikk til den unge Grace Pinella fra Canada.
 
I år ble det også delt ut en pris for beste promoteringsmateriale/brosjyre. Den gikk til Tsjekkia, mens Brasil fikk prisen for beste poster.
 
Apéritif gratulerer Geir Skeie og hans team med Bocuse d'Or 2009!
 

Foto: Paal-André Schwital og Hans Petter Hval (EFF)

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her