Grill grønt - grill frukt

Uansett hvor du griller, prøv å grille noe grønt. Det smaker godt og er lett å tilberede. Et fargerikt alternativ nå når sommeren innbyr til mange måltider i det fri. La grønnsakene få spille hovedrollen. Garantert vellykket!
Redaksjonen
12 August 2000 - 20:47

Det meste av sommerens grønnsaker kan grilles. De kan med fordel marineres først for å variere smaken. Paprika, løk, gulrøtter, neper og squash er grønnsaker som bør skjæres i strimler, blomkål og brokkoli i små buketter før de blandes og pakkes inn i folie, gjerne med en smørklatt. Pakkene grilles til grønnsakene er møre, ca. 10 - 15 minutter alt etter hvor store de er. Lag gjerne en liten pakke til hver person. Grønnsakene smaker ekstra godt med nykvernet pepper og nyrevet parmesanost.

Grillspydene gjøres klare på forhånd. Grønnsakene skjæres i like store biter. Sjampinjong, løk, paprika, cherrytomater, squash og mais tres på grillpinner sammen med biter av f. eks svinefilet, kyllingfilet, breiflabb og hele scampi. Pensle spydene godt med en grillolje eller marinade før de legges på en varm grill.
 
Grill frukt
Til dessert anbefales frukt på grillspyd. Jordbær, ananas, bananer, epler og druer egner seg godt å grille. Skjær frukten opp i store terninger (jordbær og druer kan være hele) og træ dem på grillspyd. Pensle dem med litt honning og en søt likør. Strø litt sukker på mens de ligger på grillen. Grilltiden for fruktspyd er 5-10 minutter, alt avhengig av størrelsen. Server grillet frukt alene eller sammen med iskrem. Bon Apetitt!
 
Foliebakt kinakål med fennikel
1 kinakål delt i tynne båter
1 fennikel i tynne båter
1/2 løk i strimler
2 ss smør
hakket koriander

Pakkes i folie, grilles i ca. 15 minutter.
 
Hvitvinsmarinade med hvitløk
4 ss hvitvin
4 ss god olje
3 fedd knust hvitløk
rikelig med kruspersille

Bland ingrediensene sammen. Biter av grønnsakene til grillspyd marineres gjerne minst 1 time.
 
Vinforslag: Til grillet grønt trenger du en ikke for påtrengende hvitvin men en med fin friskhet og diskret men god frukt, for eksempel Pinot Bianco 1999 fra Colternezio kr 113 (varenr. 30005, bestilling). Billigalternativ: Est! Est!! Est!!! kr 85,70 (varenr. 826). Til grillet frukt trenger du en frisk og lett søtlig hvitvin som Nivole Moscato d''Asti 1999 kr 137.40 (32798, bestilling).

Kilde: Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker
Vinforslag Aase E. Jacobsen
Fotograf: Astrid Hals

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

14 år gammel rødvin til 199,90
+
Ukens vin

14 år gammel rødvin til 199,90

Det er nesten bare denne regionen som kan tilby slike priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

På Poppy får du denne bestselgeren både med og uten alkohol
+

På Poppy får du denne bestselgeren både med og uten alkohol

Med Poppy lover Xuseen og Thomas Ramse-Miskell fargerikt mangfold, nytelse og glede, og at det alltid er en colada og en frozen på menyen. Samt ikke minst fullgode alkoholfrie alternativer og velvalgte viner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fantastiske whiskyer på øverste hylle og styrke
+
Tester
56 nye brennevin spesialpol november 2024

Fantastiske whiskyer på øverste hylle og styrke

De aller beste er ikke en gang kvotert, og samtidig gunstig priset i en internasjonal kontekst. Noen perler som ikke er whisky, finnes også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

En sjømatgryte som denne topper det meste
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
14 år gammel rødvin til 199,90
+
Ukens vin

14 år gammel rødvin til 199,90

Det er nesten bare denne regionen som kan tilby slike priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

På Poppy får du denne bestselgeren både med og uten alkohol
+

På Poppy får du denne bestselgeren både med og uten alkohol

Med Poppy lover Xuseen og Thomas Ramse-Miskell fargerikt mangfold, nytelse og glede, og at det alltid er en colada og en frozen på menyen. Samt ikke minst fullgode alkoholfrie alternativer og velvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kvitnes Gård er både årets kjøkken og årets sirkulære matgründer

Det er Matprisen som deler ut ulike bærekraftpriser, som (omsider) fant Halvar Ellingsen og hans team i Vesterålen denne prisen verdig. Det gjorde også Norges vel når de skulle dele ut sin Gründerpris for 2024.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sensasjonell førsteplass til Himkok

I kåringen Topp500Bars kommer Himkok som nummer én. Det betyr at det er denne baren som nå er på hele verdens lepper.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Spansk festaften med Riojas legendariske viner
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 25. november

Spansk festaften med Riojas legendariske viner

Gå ikke glipp av en utrolig smaking! Nyt 9 av de ypperste spanske vinene fra topprodusenten CVNE.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fantastiske whiskyer på øverste hylle og styrke
+
Tester
56 nye brennevin spesialpol november 2024

Fantastiske whiskyer på øverste hylle og styrke

De aller beste er ikke en gang kvotert, og samtidig gunstig priset i en internasjonal kontekst. Noen perler som ikke er whisky, finnes også.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her