Sommerdesserter skal spises med en gang, slik er denne også. Men du kan gjør deler av forberedelsene på forhånd. Når blomstene kommer opp av frityrgryta må de spises umiddelbart mens skorpen er sprø og luftig.
Svarthyllen er egentlig ikke viltvoksende, men har vært i Norge siden vikingtiden. Derfor kan du finne den mange steder langs norskekysten. Den blomstrer i juni-juli så om du har hytte nordover langs kysten, kan blomstene plukkes i slutten av perioden.
Hylleblomstklasene skulle i følge norrøn mytologi skjule kjærlighets- og fruktbarhetsgudinnen Frøya, og det forteller om plantens sterke stilling gjennom historien.
Mens blomstene hjelper ved feber, er bærene svært rike på C-vitamin og effektive mot forkjølelse.
Blomstene er mest kjent som ingrediens i ulike drikkevarer, fra hylleblomstsaft til likør og sågar øl.
Se alt vi har skrevet om denne ingrediensen og hvilke produkter som smaker av hylleblomst
Mjødurt har en like sterk posisjon i folkemedisinen, med en lang rekke bruksområder. Navnet har den blant annet fått fordi den ble brukt til å desinfisere karene før bruk til mjødbrygging.
Den har en senere sesong enn hylleblomst, og vokser vilt over hele landet. Den har de samme intense aromatiske egenskapene, om enn en annen duft, litt friskere enn hylleblomstens tunge aromaer.
Du kan godt bruke andre ingredienser som eksempelvis store basilikumblader i stedet for hylleblomst eller mjødurt, om sesongen er over der du bor.
Denne og mange andre oppskrifter kan du legge inn i din egen oppskriftsamling - les mer her
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig