Oppskrifter
Fortvil ikke: Norske Kraftkar-elskere prioriteres
Foto: (Hanne Stensvold)

Fortvil ikke: Norske Kraftkar-elskere prioriteres

Selv om ysterne bak Kraftkar blir bombardert med forespørsler fra Europa og Nord-Amerika, kommer det norske markedet først. Produksjonen er allerede svært begrenset.
Aase E. Jacobsen
02 Desember 2016 - 10:11

I årets World Cheese Awards fikk Kraftkar høyeste poengsum av alle oster uavhengig av kategori og slo samtidig ut alt av ostekjendiser fra Frankrike, Italia og Spania, også i konkurranse med tidligere vinnere fra de 29 årene ostekåringen har funnet sted. Nå er hver Kraftkar-smule verd sin vekt i gull, for hele verden vi ha en smak av osten.

Tidligere i år ble Kraftkar best i Norden

Men berømmelsen går ikke ysterne på Tingvoll til hodet, ifølge Kristin Waagen som driver Tingvollost sammen med mannen Egil Smith-Meyer og foreldrene Solvår og Gunnar Waagen. For lokalmarkedet er aller viktigst, og bare en liten del av de 12 tonnene med Kraftkar som ystes i løpet av året, eksporteres.

Les den fantastiske historien bak ostesuksessen

Så selv om Tingvollost har deltatt i denne konkurransen mange ganger siden starten i 2003, og har hentet hjem mange medaljer, var de ikke forberedt på dette. Ikke hadde det hjulpet så mye heller, for virksomheten kan ikke ekspandere.

Kristin forteller at de ikke kommer til å øke produksjonen av Kraftkar i 2017. - Vi kjører på for fullt hele tiden som vi har gjort i hele år, mer får vi ikke til, sier hun. Det er heller ikke aktuelt å øke Kraftkar-produksjonen på bekostning av de andre ostene Tingvollost lager. Som for øvrig også er høyt premierte. Om ikke like berømte som Kraftkar.

For i årets World Cheese Awards hvor til sammen 3.021 oster fra 31 land deltok, fikk Mild mester bronse og Vismann dobbelt gull, såkalt supergold. Vismann er en mildere og mer kremaktig blåskimmelost enn Kraftkar.

-Det var første gang vi var fysisk til stede på denne konkurransen, så derfor var det ekstra artig, forteller Kristin som sendte faren til Spania. Hun, moren og mannen måtte følge konkurransen via nettet. 

Pappa Gunnar Waagen var til stede under World Cheese Awards.

 

At Tingvollost ikke utnytter situasjonen akkurat nå, er det mange som lurer på. Men det har sine naturlige begrensninger. Først og fremst i at Tingvollost bare bruker melk fra egne kuer. Og hver Kraftkar modner i minst seks måneder. Det er ifølge Kristin ikke aktuelt å gå under dette tidskravet. Det er betryggende, selv om det betyr at mange nok må gå tomhendte hjem fra butikken i tiden framover.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy
Ukens drink

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy

Den er selvsagt forbeholdt de voksne, men ikke bare de som lengter etter multekrem året rundt. For denne er en virkelig schläger .

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her