Lag gjerne julens formkaker i god tid. Pakk dem godt inn, så holder de på saftigheten. De forskjellige aromastoffene får også tid til å sette sin smak på kaken. På grunn av at kakene skal "modnes" på denne måten egner de seg svært godt som julepresanger til den som har "alt", men som ikke liker å bake selv. De aller fleste formkaker holdbare i kjøleskap i månedsvis, - selv om de også gjerne kan fryses.
De saftige, litt tunge og smakfulle formkakene hører julen til like mye som de sju slag med småkaker. Nettopp nå i tiden før jul smaker nok kakene aller best. Så unn deg å tjuvstarte aldri så lite!
Vi setter like godt i gang med drikkeforslagene. Mange av disse er denne gang å finne på bestillingslisten, og da må du tenke på at det tar noen dager å få dem levert til ditt polutsalg. Ved å klikke på vinnavnet får du opp et nytt vindu med ytterligere informasjon om vinen. Da kan du faktisk også bestille den ved å klikke på "bestill"-knappen. Når du så har gjort dine valg, klikker du på "Send bestilling"-knappen og fyller ut med antall av hver vin samt dine personlige opplysninger. Deretter går ordren via e-post til det utsalget du velger å hente varene hos - eller få det levert fra. Og vips; så er kanskje julen reddet - før du rekker å si kake?
Christmas cake med vaniljesaus
Fremgangsmåte
Dette er en tett og kompakt kake som bare blir bedre etter lagring. Kaken har meget god holdbarhet.
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Her får du svært så praktiske kokketips
Julefruktkake
Fremgangsmåte
Finhakk korinter, mandler, hasselnøtter og frukten. Slå over jus og la det trekke natten over. Pisk eggedosis av egg og sukker. Bland inn mykt smør og litt av melet, slik at ikke røren ikke "sprekker" så lett. Tilsett avsilt fruktmasse og rør inn resten av hvetemelet. Hell røren i godt smurte former. Stek kakene på nederste rille i stekeovnen ved 150 °C i ca. 2 timer. Legg matpapir over formene under steking for å bevare den lyse og fine fargen på kaken. Avkjøl kaken i formen. Pakk kaken godt inn og oppbevar kjølig. Kaken kan også fryses.
Denne fruktkaken er svært saftig, og inneholder alt det gode som man forventer av en julefruktkake. Den har god holdbarhet og er fin å fryse.
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Gullkake
Fremgangsmåte
Rør smør og halvparten av sukkeret forholdsvis lenge, til det er hvitt og kremaktig. Pisk eggedosis av eggeplommer og resten av sukkeret. Pisk fløten nesten stiv. Bland smørkremen vekselvis med eggedosis og mel tilsatt bakepulver. Rør forsiktig inn kremen. Hell røren i en godt smurt form og stek den på nederste rille i stekeovnen ved 175 °C i 45-60min. Hvelv kaken forsiktig og avkjøl på rist. Gullkake kan fryses.
Sølvkake
Fremgangsmåte
Honningkake som kan lagres
Fremgangsmåte
Visp egg og sukker til eggedosis. Varm opp honningen til den er flytende. Rør inn appelsinmarmelade og pepper. Ha honningen i eggedosisen sammen med siktet hvetemel. Hell røren i godt smurt form med en bred stripe bakepapir langs bunnen og opp på kortendene. Stek kaken på nederste rille ved 150 °C i ca. 45 minutter. Avkjøl kaken i formen.
Pakk kaken godt inn og la den få modne i kjøleskapet før servering.
Pynt (før servering):
Vask og skjær appelsin i tynne skiver. Kok opp appelsinsaft og honning el sukker. Hell over appelsinskivene og la trekke, gjerne 30 minutter. Ta opp av laken som helles over toppen av kaken og fordel appelsinskivene over. Pynt gjerne med sitronmelisse.
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
90 POENG
-
NorgeVolum: 0.38 l Pris: 135.00 kr Uten utvalg90 POENG
-
89 POENG
-
88 POENG
-
88 POENG
-
87 POENG
Enkel whiskykake
Fremgangsmåte
Del cocktailbær i to, grovhakk dadler (uten stein) og valnøtter.
Tips:
Hvis du ikke får tak i ekte cocktailbær (maraschino-kirsebær) kan du bruke annen nedlagt eller myk tørket frukt, som aprikoser, eller tørket rød frukt som tranebær som du bløtlegger først i litt kokhett vann.
La alt trekke i whisky over natten. Bruk et glass eller bolle med lokk.
Rør smør og sukker til det er hvitt og luftig i miksmasteren.
Tilsett én eggeplomme av gangen og rør godt mellom hver.
Bland bakepulver og muskat i melet og sikt inn vekselvis med frukt- og nøtteblandingen.
Stivpisk eggehvitene og skjær dem forsiktig inn i røren. Hell røren i en stor eller to små godt smurte randformer (eller brødformer) og stek dem på nederste rille ved 150 °C i ca. 1½ time.
La kakene stå noen minutter i formen før den avkjøles på rist.
Whiskykaken egner seg godt for frysing, men holder seg veldig lenge i kjøleskapet (den blir bare bedre og bedre).
Tips:
Restene kan smuldres opp i stekes i smør i panne og serveres med iskrem.
Har du lyst på en annen kake finner du veldig mange oppskrifter her
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
USAVolum: 0.70 l Pris: 519.90 kr Bestillingsutvalget90 POENG
-
89 POENG
-
88 POENG
-
83 POENG
Mor Monsen
Fremgangsmåte
Rør smør og sukker forholdsvis lenge, til det er hvitt og kremaktig. Tilsett ett og ett egg. Bland inn mel, bakepulver, sitronsaft- og skall. Ha røren i en bakepapirkledd langpanne. Dryss over mandler, korinter og perlesukker. Stek kaken ved 180 °C i ca. 20 minutter. Mor Monsen skal avkjøles på rist, men må dobbelvendes. Det vil si at man hvelver den over på rist først én gang for å fjerne bakepapiret, og deretter én gang til for at kaken skal avkjøles med pynten opp. Del gjerne kaken i mindre stykker og frys dem. Skjær kaken i snipper før servering.
Ingen vet hvem Mor Monsen var, men kaken hennes kjenner alle, og det har vi gjort helt siden kokebøkene begynte å komme i det forrige århundre!
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Fyrstekake
Fremgangsmåte
Rør smør og sukker forholdsvis lenge, til det er hvitt og kremaktig. Rør inn eggeplommer og melk og sikt inn hvetemel og bakepulver. Elt deigen sammen. La den stå litt kaldt, så blir den lettere å arbeide med. Trykk 2/3 av mørdeigen i bunnen av formen og oppover langs kanten.
Mal mandlene og bland med melis og vin. Skjær inn stivpisket eggehvite. Fyll massen i formen. Kjevle resten av deigen til en 2-3 mm tykk leiv. Skjær 1-1½ cm brede striper og legg i rutemønster over kaken. Legg en strimmel rundt kanten, slik at alle endene blir dekket. Pensle deigen med sammenvispet egg, og stek i ovn ved 180-190 °C i ca. 40 minutter. La kaken stå litt i formen før den avkjøles på rist.
Vi kan takke konditorlærlingen ved Erichsens konditori i Trondheim for at han rundt 1860 brakte med seg oppskriften på Fyrstekake til Norge.
Lyst på en annen kake så finner du over 400 andre oppskrifter her
Her får du svært så praktiske kokketips
Sjokolade-juletrekake
Fremgangsmåte
Pisk eggedosis av egg og sukker. Sikt inn det tørre og rør inn smeltet smør. Hell røren i en langpanne med bakepapir eller i en juletreform og stek kaken på nederste rille ved 170 °C i 30-40 minutter. Tiden varierer litt med hvilken form du bruker. Avkjøl kaken på rist. Kaken kan godt fryses, men uten glasur. Ellers kan glasuren bli blakk.
Bland alle ingrediensene til glasuren i en kjele og la det småkoke i ca. 20 minutter under omrøring. Glasuren skal bli litt seig. La glasuren bli avkjølt uten at den stivner og hell den jevnt over kaken. Pynt med sølvkuler og evt. røde cocktailbær.
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig