Dagens rett

Fiskesuppe med torsk og rouille

Be inn på improvisert januarfest - det er ikke mye som skal til

Be inn på improvisert januarfest - det er ikke mye som skal til

Lag en stor gryte med denne franskinspirerte fiskesuppen. Det blir suksess.
Redaksjonen
03 Februar 2018 - 02:00

Fiskesuppe med mye smak fra fiskekraft og ikke minst tilbehøret rouille, får fart på smaksløkene. Rouille krever kanskje en nærmere forklaring. Det er en fransk paprikapuré som ofte serveres med brødkrutonger ved siden av bouillabaisse - den sørfranske fiskesuppen som er modell for den du får oppskriften på her. Trolig er den inspirert av den mye sterkere nordafrikanske chilipuréen kalt harissa.  

Det finnes utallige varianter av oppskriften, noen med kokt potet (for å tykne den) og noen basert på eggeplommer, så den blir som en majones. Det er en veldig anvendelig purésaus som smaker godt med pasta, kylling og grillet fisk. 

Se alle de gode oppskriftene på fiskesuppe

Bestill dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis. 

 

Fiskesuppe med torsk og rouille

Fiskesuppe med torsk og rouille

Fremgangsmåte

Ha fiskekraft, vin og fløte i en kjele og varm det opp mot kokepunktet. I mellomtiden vaskes tomater og stilkfestet fjernes. Tomatene grovhakkes, chili og hvitløk finhakkes, anisen knuses lett og det hele has i kjelen med fiskekraft osv.

Kok opp, og la suppen trekke/småkoke mens du rører av og til. Når du sitter igjen med 1 liter væske kjøres det hele med en stavmixer, eller i foodprocessor. Sil av gjennom en finmasket sil.

Ved servering:
Sett over posjeringsvann til fisken. Når vannet nesten koker legges fisken i. La den trekke ca 4-7 minutter, alt avhengig av tykkelsen på stykkene. Kok opp suppen, ha i fennikel og la den trekke i 3-5 minutter, igjen avhengig av tykkelse.

Smak til suppen med salt, pepper og rouille.

Serveres med godt lyst brød, gjerne med smør og evt. rester av rouille.

Rouille:
Forvarm ovnen til 220 grader.

Del paprikaen i 4 båter, skjær bort stilk og frøbærere. Legg båtene på stekebrett med skinnsiden opp, bruk gjerne.

Bak paprikaen i 20 minutter til den er godt brun, ikke bli redd om den får noen svarte områder. Når paprikaen er ferdig kjøles den ned i en ren plastpose (frysepose). Paprikaen vil da fortsette å dampe ferdig, og skinnet vil bli lettere å fjerne. Når paprikaen er kald nok til å behandles  med fingrene, fjerner du skinnet.

Ha paprika, hvitløk og chili i en liten foodprosessor (du kan også bruke stavmixer) og kjør det sammen til en grov masse, spe så på med olivenoljen.

Når massen er jevn og fin tilsettes de finhakkede urtene. Massen bør ikke kjøres sammen etter at urtene er tilsatt fordi pureen kan bli brun, og at bitterstoffer i urtene kan gjøre massen, ja, bitter.

Se våre andre oppskrifter på bouillabaisse 

 

Sendt inn av Oppskrift fra boken Fisk og Vin av Gastronomisk Institutt

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. april

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay

Dette vil du ikke gå glipp av! Smak på seks flotte viner laget med samme drue, men fra ulike land og vinregioner. Klarer du å finne din favoritt – eller kanskje oppdager du flere?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her