Godbiter i pollisten
Få en ny favoritt fra Australia

Få en ny favoritt fra Australia

Margaret River har fått langt bedre representasjon på polet denne måneden. Dette er min favoritt.
Aase E. Jacobsen
26 Januar 2017 - 11:57
Bilde: (c) 2015 Calle Huth

Domaine Naturaliste stiller med tre nye viner, hvor én også er i basisutvalget, som et begrenset parti.

Dette er nyhetene fra Margaret River i januar

Domaine Naturaliste Artus Chardonnay 2015 er en lekkerbisken med virkelig flott frukt. En vin som prismessig nærmer seg Burgund på village-nivå. Hvilket er forståelig all den tid vi snakker om små volum og høy grad av håndverk.

Fra produsentens nettbutikk koster vinen lokalt 280 NOK, så de norske prisene er faktisk gunstige.

Bak Domaine Naturaliste står Bruce Dukes som er som så mange av sine australske kolleger en såkalt flying winemaker, men som siden 2000 har sin egen geskjeft. Hans teoretiske bakgrunn er innen miljøvitenskap. Derfor jobber han etter en holistisk filosofi med minste mulige miljøavtrykk i framstillingen.

Les mer om øko-trenden i Australia

Det er av den grunn et mulig paradoks å sende vinene til den andre siden av kloden. Men beregninger utført av et spansk institutt viser at selve transporten utgjør under en tidel av det totale karbonavtrykket fra hver flaske vin (som er 1,2144 kg CO2-ekvivalenter - til sammenligning tilsvarer 1 kilo avispapir 0,7 CO2-ekvivalenter). Derfor er ikke vin fra den andre siden av kloden særlig mer belastende enn en fra Europa og spesielt ikke siden langtransport gjøres sjøveien. Og i hvert fall ikke siden framstillingen for Domaine Naturalistes tilfelle gir minst mulig avtrykk. 

Jeg er i hvert fall glad for at det er mulig å få også slike toppviner fra Australias mindre kjente områder i nærmeste polutsalg. Så får jeg heller kutte CO2 på annen måte. For eksempel ved å spise mindre kjøtt og fisk og mer grønnsaker

Margaret River et pionerer på øko-området

Litt mer tilgjengelig prismessig er Bruces røde viner, særlig Discovery Cabernet Sauvignon 2014, men også Rebus Wilyabrup Cabernet Sauvignon 2015.

Bruce Dukes i vinkjelleren.

Den siste har litt tydeligere eikepreg, men for begge er eiken godt integrert. Den leskende frukten, friskheten og integrerte sødmen har begge felles og er verdige representanter for Margaret River-cabernet.

Naboområdet Pemberton er enda mindre kjent

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp
+
Godbiter i pollisten

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp

Med disse to i feriebagasjen er du godt forberedt. De finnes dessuten på svært mange pol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her