Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.
Chignin Vieilles Vignes 2013 (44054)er en fruktig og mineralsk hvitvin med flott konsentrasjon, veldig god syre og lang ettersmak.
Allsidig matvin
Topp til alt fra skalldyr til raclette og ostefondue. En vin som er meget allsidig i matveien. Lagringsdyktig er den også.
Prøv en av disse fristende osterettene til vinen
Den røde utgaven, Chignin Mondeuse Vieilles Vignes 2012 (44055)er i øyeblikket utsolgt, men absolutt verd å notere seg når den kommer inn i ny årgang senere i år. En super vin til rustikke retter som raclette og andre osteretter den også, men dessuten et godt følge til så vel lam som saftig kylling eller pasta.
Enda flere viner fra dyktige produsenter kan du smake i Oslo den 18. mars
Vin av druene jacquère og mondeuse er ikke hverdagskost, og så fjernt fra chardonnay og syrah du kan komme.
Dette er den spennende druen jacquère
Likevel dyrkes de ikke langt unna henholdsvis Burgund og Rhône, nærmere bestemt i Savoie, de franske alper. Årsaken til at Savoie har en så vidt annerledes vintradisjon enn naboene, ligger i isolasjonen gjennom århundrer.
Smaker av fjellurter
Det berømte Chartreuse-klosteret som lager den like berømte likøren, ligger like ved vinområdet Chignin.
I den røde vinen kjenner du igjen alle urtene som vokser i dette fjellandskapet. Urtekarakteren er ellers typisk for «fjellviner».
Høres dette spennende ut, kan du lese mer om slike viner her
At Savoie-vinbøndene fortsatt dyrker sine sære druer, er mer på tross enn på grunn av kommersielt potensial.
Samme pris som i 2008
For seks år siden kostet de nemlig akkurat det samme, og gitt prisøkningene som eksempelvis vinene fra Burgund, litt lengre ned i lia, har vært gjennom, er dette den rene gavepakken.
At områdets vinbønder har vært så utholdende, belønnes i økende grad i dag, selv om det ikke akkurat reflekteres i prisene. For vin utenfor allfarvei er på moten. Og den forholdsvis alkoholsvake og karaktersterke vinstilen som kjennetegner Savoie, og ikke minst disse to druene, passer som hånd i hanske i dette bildet.
Produktfoto: Roger Kolbu (Apéritif)