Øl er alt for lite brukt i matlagingen. Noen har kanskje dristet seg til å la pølsene trekke i en pilsskvett og oppdaget hvilke mirakler den gyldne væsken gjør med en ordinær wiener. Men det er altså bare begynnelsen på noe som kan utvikle seg til en lidenskap. Så nå er du advart. Men la deg ikke skremme, for det å bruke øl i maten er først og fremst morsomt - og velsmakende.
Hvis du nøyer deg med pølsekoking, kan du prøve å trekke dem i juleøl i stedet for pils neste gang. Hvis det faller i smak, er du moden for vårt forslag, nemlig viltkjøtt marinert i juleøl servert med en sødmefylt ølsaus og klassisk tilbehør. Et utmerket forslag til søndagsmiddagen. Og da bør du selvsagt nyte det samme ølet du har brukt i marinaden til retten.
En god nummer to er CB Juleøl (2661) i polstyrke. Et meget godt juleøl, også til denne retten. På reservelista finner du Moss og Aass juleøl, sistenevnte også i polversjon. Som alle tre fungerer godt. Men det eneste ølet som virkelig kan konkurrere med - og overgå - Schous, er slett ikke et juleøl, men et fantastisk godt mørkt øl. Belgiske Grimbergen Dubbel (41807) er enda fyldigere og følger sødmen i retten perfekt opp.
Selv om du bruker øl i maten, må du ikke nødvendigvis drikke øl til. Rødvin passer naturlig nok veldig godt til denne retten, siden det er en relativt klassisk setting. Og der er naturlig utvalget mange ganger større. På den rimelige side har du australske Pinnacle Shiraz 2001 (41958) som for øvrig gir mye valuta for pengene. Den har mye søte skogsbær samt krydder, sjokolade og karamell i duften. Noe som følges opp i smaken. Den er frisk og god med masse skogsbær i finishen. Ingen stor vin men altså full pakke for hundrelappen.
Et annet sikkert kort er Ch. Valmoure 2003 (32268) som også er fra Languedoc. Saftigere enn Paul Mas Cabernet-Syrah, mer elegant og med et fint preg av syrlige bær i finishen som frisker opp i møte med maten. To forskjellige tilnærminger, men med samme resultat, nemlig at det smaker godt.
Hvis du vil flotte deg litt ekstra, er en annen Languedoc-vin verd å prøve. Domaine de Roquemale 2003 (46913) har det meste av det du måtte begjære fra en vin, i alle fall hvis du liker en fyldig, sødmefylt og innsmigrende stil (og hvem gjør vel ikke det). En stor og varm vin som bærer sine 14,5 prosent med stil. Og som passer meget godt til maten. Så hvis du har lyst til å imponere noen er dette vinen.
Helt til slutt: Minst like perfekt er en vin fra Rhône i det sørøstre Frankrike, nemlig Saint-Benoit Grande Garde 2001 (14446) fra Châteauneuf-du-Pape i den sørlige delen av dalen. Den kjennetegnes av søtlige bæraromaer, krydder og animalske toner. Akkurat det vi vil ha til denne retten.
Juleølmarinert viltfilet med juleølsaus og juleølposjert fiken
2 ss olje
Fremgangsmåte
Hell juleøl og sjalottløk over kjøttet og la stå i minst to-tre timer. Ta kjøttet opp og tørk godt av. Ta vare på marinaden.
Kok opp ølet som har vært brukt til marinaden og ha fikenene hele oppi. La trekke ved svak varme i fem minutter. Ta opp av ølet som tas vare på til sausen, og hold fikenene varme.
Kok opp eddik og sukker og ha oppi sjalottløk. La koke til all væske er fordampet og du har fått en sirupaktig konsistens. Tilsett ølet fra marinaden/posjeringen og eventuelt noe mer til du har 3 dl. Ha samtidig oppi kraften. Kok inn til en tredel gjenstår. Sil og rør inn 2 ss smør. Smak til med salt og nykvernet pepper samt friske timianblader.
Brun filetene i olje. Etterstek i ovn ved 180 grader i 4-6 minutter avhengig av tykkelse. La hvile i 5-10 minutter.
Anrett kjøttstykkene med sausen rundt samt smørdampet broccoli og knaskegulrøtter og Pommes Anna (klikk for oppskrift)
e våre andre oppskrifter med hjort
Drikke som passer til denne oppskriften
-
90 POENG
-
87 POENG
-
FrankrikeVolum: 0.75 l Pris: 99.90 kr Bestillingsutvalg87 POENG
-
86 POENG
-
84 POENG
-
80 POENG
-
73 POENG
Slik lager du pommes Anna
Fremgangsmåte
- Smelt smøret i en kjele.
- Potetene skrelles og vaskes. Skjær dem i tynne skiver på ca 2 mm.
- Vend så potetskivene i smøret, krydre med salt og pepper.
- Legg potetskivene lagvis i små ildfaste porsjonsformer, eller i en litt større form.
- Sett så formen(e) i en form med vann, og bak i ovnen på 180 grader i ca ½ time, til potetene er møre gjennom og lett brune i kantene.
Her finner du mange oppskrifter på potetretter
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig