Schwedhelm Schwarzer Herrgott Riesling Trocken 2017 er imponerende tvers gjennom. Superkonsentrert og intens med flott syre og uttalt mineralpreg, godt med salt og epleskall. En vin som bør legges i kjelleren - og med den prislappen, kommer det ikke til å bli svimerker i lommeboka. Den byr rett og slett på usannsynlig mye vin for 2019-kronene som fortsatt sliter mot en sterk euro. Hvilket i sin tur altså gjør viner fra eurosonen stadig dyrere.
Den er også et veldig godt uttrykk for den spesielle vinmarken som en annen stor tysk vinmaker har gjort berømt her til lands, nemlig Am Schwarzer Herrgott fra Olivier Spanier.
Det som gjør at rieslingene herfra skiller seg ut fra andre fra både Rheinhessen og Pfalz (grensen går gjennom denne vinmarken), er jordsmonnet som er svært kalkholdig. Det gir viner med en indre styrke og et stort lagringspotensial.
Her er en annen svært kalkholdig vinmark i området som gir fantastiske resultater
All kraften til tross, den holder bare 12,5 prosent. Siden Schwedhelm ikke er medlem av VDP, er også prisen veldig gunstig. Av samme grunnen bærer heller ikke vinen grosses gewächs på etiketten. Men vinmarken har status som grosse lage (grand cru) åkke som.
Am Schwarzer Herrgott dekker til sammen 9 hektar på Pfalz-siden mot 60 hektar på Rheinhessen-siden.
Parsellen på 1,5 hektar som denne vinen får druer fra, tilhører den historiske delen av Am Schwarzer Herrgott som første gang er nevnt i år 708. Det skal være omtrent da Filip den hellige plantet et steinkors, som over tid forvitret og dermed så svart ut mot den kritthvite jorden. Derav navnet.
Zellertal er den eldste vinlandsbyen i Pfalz, og kirken eide store deler av vinmarken. Det var også fra kirken at familien Schwedhelm fikk kjøpe denne parsellen for drøyt 40 år siden, ifølge Georg Schwedhelm som sammen med den seks år eldre broren Stephan overtok foreldrenes 17 hektar store vingård, inkludert denne perlen for noen år siden. Stephan hjalp til allerede fra 2003 mens han studerte ønologi, men det var først da Georg avsluttet økonomistudiene og sluttet seg til, at de bestemte seg for å gjøre om på mye. Det var i 2011, og siden den gang har de åpenbart gjort store framskritt.
- For oss er lav avling helt nødvendig for å oppnå kvalitet, og vi får god hjelp av både jordsmonn og klima, i kombinasjon med måten vi jobber i vinmarken på, til å nå målene, forklarer Georg.
At vinene fra denne sørvendte til dels bratte (50 prosent helning på det meste) åssiden som strekker seg fra 220 til 260 m.o.h., gir slik intensitet uten at det resulterer i høy alkohol, skyldes de lokale klimatiske forholdene. Forskjellen mellom dag og nattemperatur er ekstra høy på grunn av Donner-fjellene i vest som sender kald luft gjennom Zellertal hvor Am Schwarzer Herrgott er den som får mest avkjøling.
Zellertal er av den grunn det tørreste stedet i Pfalz. - Vi er derfor heldige som har mye leire i jordsmonnet, da den hjelper til å beholde fuktighet og lar røttene jobbe seg nedover i kalkjorden, sier Georg.
Han forteller at det bare er druene fra de eldste plantene, fra til sammen 0,6 hektar, som brukes til denne vinen. Denne delen av parsellen ligger mellom 220 -240 m.o.h. Produsert volum av toppvinen er derfor veldig lavt, kun 2.100 flasker i 2017. Av den grunn er prisen ekstra gunstig. Resten av druene hvilket vil si de fra den øverste delen, brukes til en annen godbit, Schwedhelm Riesling Zellertal 2017. Den byr derfor på mye av de samme tonene.
Schwedhelm Wotanfels Riesling Trocken 2017 er ikke mindre imponerende, selv om vinmarken Wotanfels «bare» har erste lage-status. Denne vinmarken deler kalksteinjordsmonnet og kjennetegnes av den merkelige åtte meter høye kalksteinformasjonen som stikker opp midt i vinmarken.
Den er mer transparent enn Schwarzer Herrgott, slankere, men også med super syrefriskhet og knusktørr avslutning. Her trengs smørsaus til fisken for at vinen skal ha noe å jobbe med.
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev
Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her
Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang. Den som venter på noe godt....