Ukens vin
Her får du fantastisk kvalitet for en gunstig pris

Her får du fantastisk kvalitet for en gunstig pris

Fra den rimeligste til toppvinen byr produsenten Kranz fra Pfalz på usedvanlig god rieslingkarakter for pengene.
Aase E. Jacobsen
06 Mars 2018 - 14:45

Kranz Riesling Trocken 2016 er rett og slett et fantastisk godt rieslingkjøp. 159 kroner er en gavepakke. Den har takket være den friske 2016-årgangen en virkelig lekker og superfrisk frukt i denne prisklassen, og ikke minst takket være vekstforholdene, en veldig god saltaktig mineralitet. I disse dager går den over i en superfersk 2017-utgave, som ikke har like intens syre, men enda mer kjøttfull og syrlig fruktkarakter. Mens 2016-utgaven har en stålsyre på 8 g/l, har 2017-versjonen 7 g/l som gjør den kanskje enda mer sjarmerende og drikkevennlig.

De to årgangene er kontraster på flere måter all den tid 2016 var en sent høstet og noe kjøligere årgang, mens solfylte 2017 var den tidligste noensinne, i hvert fall for vingården Kranz i Ilbesheim i Pfalz hvor denne vinen kommer fra. – I 2016 plukket vi til godt ut i oktober, mens i 2017 begynte vi allerede 7. september, forteller Kerstin Kranz som er på besøk i Norge for første gang. Kranz er da også en ny produsent på det norske markedet.

Innhøstningen i 2016 var ekstra sen.
Gamle rieslingplanter sørger for ekstra god konsentrasjon og tåler varme årganger som 2017 bedre. Bilde: ANDREAS DURST

At vinen har kommet så godt ut av heten i 2017 har med det sterkt kalkholdige jordsmonnet i Ilbesheim å gjøre. – Disse forholdene gir veldig modne druer, men ikke så mye kraft i form av alkohol, derimot mer finesse og alltid god syrefriskhet, forteller Kerstin.

2017 kunne også vinene spontangjæres i sin helhet. – Det passet oss veldig godt, for målet er sunnest mulig druer, da behøver du ikke gjøre så mye i vinkjelleren. Derfor bruker Boris mye tid i vinmarkene, sier hun. Boris er mannen hennes og den som tar seg av så vel vinmarkene som vinmakingen.

Boris og Kerstin Kranz. Bilde: ANDREAS DURST

Han overtok som tjueåring etter foreldrene i 1992, og la gradvis om i retning økologisk dyrking samtidig som han lærte seg selve yrket. Kranz er en typisk familievingård. Så fram til bestefaren døde i fjor, var de fire generasjoner på vingården.

Det er ikke bare ukens vin som er gunstig priset. For legger du på til det dobbelte eller der omkring, får du en smak av produsentens første cru og grand cru, henholdsvis Kranz Westerberg Riesling Trocken Erste Lage 2016 og Kranz Kalmit Riesling Trocken GG 2016 som begge er like gode kjøp i sin klasse.

Westerberg-vinmarken.
Tversnitt av den spesielle kalksteinen i Ilbesheim.

Særlig den siste vinen setter spor etter seg all den tid den får sine druer fra en av det nordlige Pfalz-områdets mest karakteristiske vinmarker, Kalmit, oppkalt etter åstoppen som med sine 274 m.o.h. den høyeste i mils omkrets. Det er det høye innholdet av kalk som gjør vinene herfra så ettertraktete. Westerberg har også et kalkholdig jordsmonn, men vinmarkene er som navnet antyder vestvendte og får derfor større modning enn Kalmit som er sør-sørøstvendte. Westerberg-rieslingen er derfor mer yppig enn den slanke, men svært konsentrerte Kalmit-en.

Kalmit-vinmarken. Bilde: Andreas Durst

I Kalmit dyrker de også pinot noir, men disse vinene er ikke tilgjengelig i Norge ennå. Jeg smaker 2014-årgangen og den byr på en veldig saftig og aromatisk rød og mørkere frukt med god syre og fin tanninstruktur. 

Hele familien Kranz: Kerstin, Marlene, Charlotte, Xaver og Boris. Bilde: ANDREAS DURST

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En slik fiskerett vil alle ha
Dagens rett
Torskegryte med sitron og pinjekjerner

En slik fiskerett vil alle ha

Torsk, skrei eller annen hvit fisk som smaker av Italia er en løsning på hverdagsmiddagen som garantert faller i smak. Her er den kjappe oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her