Ukens vin
Her får du fantastisk kvalitet for en gunstig pris

Her får du fantastisk kvalitet for en gunstig pris

Fra den rimeligste til toppvinen byr produsenten Kranz fra Pfalz på usedvanlig god rieslingkarakter for pengene.
Aase E. Jacobsen
06 Mars 2018 - 13:45

Kranz Riesling Trocken 2016 er rett og slett et fantastisk godt rieslingkjøp. 159 kroner er en gavepakke. Den har takket være den friske 2016-årgangen en virkelig lekker og superfrisk frukt i denne prisklassen, og ikke minst takket være vekstforholdene, en veldig god saltaktig mineralitet. I disse dager går den over i en superfersk 2017-utgave, som ikke har like intens syre, men enda mer kjøttfull og syrlig fruktkarakter. Mens 2016-utgaven har en stålsyre på 8 g/l, har 2017-versjonen 7 g/l som gjør den kanskje enda mer sjarmerende og drikkevennlig.

De to årgangene er kontraster på flere måter all den tid 2016 var en sent høstet og noe kjøligere årgang, mens solfylte 2017 var den tidligste noensinne, i hvert fall for vingården Kranz i Ilbesheim i Pfalz hvor denne vinen kommer fra. – I 2016 plukket vi til godt ut i oktober, mens i 2017 begynte vi allerede 7. september, forteller Kerstin Kranz som er på besøk i Norge for første gang. Kranz er da også en ny produsent på det norske markedet.

Innhøstningen i 2016 var ekstra sen.
Gamle rieslingplanter sørger for ekstra god konsentrasjon og tåler varme årganger som 2017 bedre. Bilde: ANDREAS DURST

At vinen har kommet så godt ut av heten i 2017 har med det sterkt kalkholdige jordsmonnet i Ilbesheim å gjøre. – Disse forholdene gir veldig modne druer, men ikke så mye kraft i form av alkohol, derimot mer finesse og alltid god syrefriskhet, forteller Kerstin.

2017 kunne også vinene spontangjæres i sin helhet. – Det passet oss veldig godt, for målet er sunnest mulig druer, da behøver du ikke gjøre så mye i vinkjelleren. Derfor bruker Boris mye tid i vinmarkene, sier hun. Boris er mannen hennes og den som tar seg av så vel vinmarkene som vinmakingen.

Boris og Kerstin Kranz. Bilde: ANDREAS DURST

Han overtok som tjueåring etter foreldrene i 1992, og la gradvis om i retning økologisk dyrking samtidig som han lærte seg selve yrket. Kranz er en typisk familievingård. Så fram til bestefaren døde i fjor, var de fire generasjoner på vingården.

Det er ikke bare ukens vin som er gunstig priset. For legger du på til det dobbelte eller der omkring, får du en smak av produsentens første cru og grand cru, henholdsvis Kranz Westerberg Riesling Trocken Erste Lage 2016 og Kranz Kalmit Riesling Trocken GG 2016 som begge er like gode kjøp i sin klasse.

Westerberg-vinmarken.
Tversnitt av den spesielle kalksteinen i Ilbesheim.

Særlig den siste vinen setter spor etter seg all den tid den får sine druer fra en av det nordlige Pfalz-områdets mest karakteristiske vinmarker, Kalmit, oppkalt etter åstoppen som med sine 274 m.o.h. den høyeste i mils omkrets. Det er det høye innholdet av kalk som gjør vinene herfra så ettertraktete. Westerberg har også et kalkholdig jordsmonn, men vinmarkene er som navnet antyder vestvendte og får derfor større modning enn Kalmit som er sør-sørøstvendte. Westerberg-rieslingen er derfor mer yppig enn den slanke, men svært konsentrerte Kalmit-en.

Kalmit-vinmarken. Bilde: Andreas Durst

I Kalmit dyrker de også pinot noir, men disse vinene er ikke tilgjengelig i Norge ennå. Jeg smaker 2014-årgangen og den byr på en veldig saftig og aromatisk rød og mørkere frukt med god syre og fin tanninstruktur. 

Hele familien Kranz: Kerstin, Marlene, Charlotte, Xaver og Boris. Bilde: ANDREAS DURST

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her