Oransjevin er endelig en kategori i pollista – om enn en veldig bred og uensartet, svakt definert kategori. Like fullt er den sterkt etterspurt i deler av vinbefolkningen. Jeg er selv en stor tilhenger og innrømmer villig vekk at jeg blir stadig mer fascinert av hvilke nye retninger velkjente kombinasjoner av druesort og terroir, altså opprinnelse kan ta. Samtidig som det for mange produsenter er en mulighet til å vise en annen side av seg selv. Og hvem drømmer ikke om det?
Se utvalget av oransjevin på polet her
Kanskje er oransjevin en god løsning for områder med veldig stor og ensrettet drueproduksjon? Som eksempelvis cavakilde nummer én, Penedes, som til denne dominerende vinstilen baserer seg på primært tre druesorter fra til sammen 21.000 hektar. Det skjer store endringer i cavaindustrien med på den ene siden utbrytergrupper, som Corpinnat og Classic Penedes, som vil definere sine egne strengere regler, og uavhengig produsenter som vil gjøre sine egne ting. Heri inkludert oransjevin.
Forutsetningen for en oransjevin er druer som er dyrket med naturlige metoder slik at skallene er supersunne. I motsetning til hvitvinsmetoder (og de som brukes for cava) er nemlig skallene med gjennom hele gjæringen og bidrar med karakter og struktur og dermed lagringspotensial. Og da er sunn frukt og god konsentrasjon en forutsetning. Når det er sagt, er det faktisk veldig viktig for en musserende vin også selv om ikke alle produsenter lever opp til dette idealet.
Entre Vinyes Oniric Brisat Xarel - lo Vermell 2020 gjør nettopp det. Den er en hybrid mellom en hvitvin, oransjevin og en rosevin all den tid den er laget av en hvitvinsdrue med farget skall. Xarel-lo rosado er en naturlig mutasjon mellom den klassiske xarel-lo og en eller annen rødvinsdrue, og til vinen har den gitt en delikat lys rosafarge, etter to ukers skallkontakt. Dermed kan den godt kalles en oransjevin light. Fruktkarakteren er fyldig, myk og kjøttfull og druesortens evne til mineralkarakter og god syrestruktur takket være det kalkholdige jordsmonnet plantene vokser i, vises fullt ut her.
I motsetning til mange oransjeviner er den ikke laget i en veldig oksidativ stil med lang fatmodning. Vinen er modnet i tre måneder i dels amfora og dels ståltanker og tappes uten filtrering som gjør at den vil avgi et bunnfall over tid.
Den er fortsatt veldig ung og viser ikke hele registeret av kompleksitet ennå, men om du har mulighet, la den ligge noen år.
Og hvorfor kan jeg være så skråsikker på at den har et potensial, jo det er nettopp alle de forannevnte egenskapene, gamle vinstokker, lavt utbytte, skallkontakt og amfora til selve framstillingen og fravær av filtrering som gjør at den har med seg alle de gode egenskapene fra vinmarken helt ut i glasset. Og ikke minst at selv om oransjevin i dag regnes som en trendy vinstil, er den så gammel som vinhistorien.
Bak denne vinen står da også en nytenkende cavaprodusent, Maria og Josep (joda, et ikke uvanlig navn på et spansk par) med etternavnene Barrena og Tort Montserrat, som lager vin av druer fra svigerfar og pappas vinmarker. Entre Vinyes – mellom vinrankene – er navnet på dette prosjektet som etter åtte år har avfødt en portefølje på like mange viner, hvorav seks av dem er å få i Norge.
Xarel-lo-en er aller mest overbevisende, og jeg gleder meg til å smake petnatutgaven hvor denne druen mikses med muscat. Det må være den optimale sommervin. Men de gjør også gode viner med utgangspunkt i macabeo, den mest plantede av alle cavadruuer.
Se alle vinene til Maria og Pep her
Gjennomsnittsalderen på vinplantene er 60 år, og det som ytterligere gjør at deres vinmarker gir så god frukt, er at de ligger innenfor grensene til et naturreservat. Her er alt jordbruk strengt regulert og druene dyrkes derfor på en mest mulig naturlig måte samtidig som biomangfoldet i omgivelsene sikrer forholdene for bruk av druenes egne gjærsopper i vinkjelleren.
Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev
Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her
Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang. Den som venter på noe godt..