Godbiter i pollisten
Disse dråpene kunne endt opp i en cava. Takk og lov for at det ikke skjedde.

Disse dråpene kunne endt opp i en cava. Takk og lov for at det ikke skjedde.

Ikke for at det er noe galt med cavaen til denne produsenten, men når xarel-lo-druene brukes i en oransjevin blir det virkelig fart i sakene.
21 Juli 2021 - 11:45

Oransjevin er endelig en kategori i pollista – om enn en veldig bred og uensartet, svakt definert kategori. Like fullt er den sterkt etterspurt i deler av vinbefolkningen. Jeg er selv en stor tilhenger og innrømmer villig vekk at jeg blir stadig mer fascinert av hvilke nye retninger velkjente kombinasjoner av druesort og terroir, altså opprinnelse kan ta. Samtidig som det for mange produsenter er en mulighet til å vise en annen side av seg selv. Og hvem drømmer ikke om det?

Se utvalget av oransjevin på polet her

Kanskje er oransjevin en god løsning for områder med veldig stor og ensrettet drueproduksjon? Som eksempelvis cavakilde nummer én, Penedes, som til denne dominerende vinstilen baserer seg på primært tre druesorter fra til sammen 21.000 hektar. Det skjer store endringer i cavaindustrien med på den ene siden utbrytergrupper, som Corpinnat og Classic Penedes, som vil definere sine egne strengere regler, og uavhengig produsenter som vil gjøre sine egne ting. Heri inkludert oransjevin.

PHOTO-2020-08-29-16-51-58.jpg [72.63 KB]
Oransjevin har fått navn etter fargen som ofte går i de oransje tonene. Og fargen kommer fra skallet til druene.

157725.jpg [166.33 KB]Forutsetningen for en oransjevin er druer som er dyrket med naturlige metoder slik at skallene er supersunne. I motsetning til hvitvinsmetoder (og de som brukes for cava) er nemlig skallene med gjennom hele gjæringen og bidrar med karakter og struktur og dermed lagringspotensial. Og da er sunn frukt og god konsentrasjon en forutsetning. Når det er sagt, er det faktisk veldig viktig for en musserende vin også selv om ikke alle produsenter lever opp til dette idealet.

Entre Vinyes Oniric Brisat Xarel - lo Vermell 2020 gjør nettopp det. Den er en hybrid mellom en hvitvin, oransjevin og en rosevin all den tid den er laget av en hvitvinsdrue med farget skall. Xarel-lo rosado er en naturlig mutasjon mellom den klassiske xarel-lo og en eller annen rødvinsdrue, og til vinen har den gitt en delikat lys rosafarge, etter to ukers skallkontakt. Dermed kan den godt kalles en oransjevin light. Fruktkarakteren er fyldig, myk og kjøttfull og druesortens evne til mineralkarakter og god syrestruktur takket være det kalkholdige jordsmonnet plantene vokser i, vises fullt ut her.  

PHOTO-2020-10-27-21-51-58.jpg [419.51 KB]
Kombinasjonen av amfora og ståltank sammen med to uker skallkontakt gir en oransjevin light.

I motsetning til mange oransjeviner er den ikke laget i en veldig oksidativ stil med lang fatmodning. Vinen er modnet i tre måneder i dels amfora og dels ståltanker og tappes uten filtrering som gjør at den vil avgi et bunnfall over tid.

Den er fortsatt veldig ung og viser ikke hele registeret av kompleksitet ennå, men om du har mulighet, la den ligge noen år.

Og hvorfor kan jeg være så skråsikker på at den har et potensial, jo det er nettopp alle de forannevnte egenskapene, gamle vinstokker, lavt utbytte, skallkontakt og amfora til selve framstillingen og fravær av filtrering som gjør at den har med seg alle de gode egenskapene fra vinmarken helt ut i glasset. Og ikke minst at selv om oransjevin i dag regnes som en trendy vinstil, er den så gammel som vinhistorien.

DAN_5643.JPG [454.10 KB]
Pep og Maria jobber i vinmarken med favorittlåter på øret.

Bak denne vinen står da også en nytenkende cavaprodusent, Maria og Josep (joda, et ikke uvanlig navn på et spansk par) med etternavnene Barrena og Tort Montserrat, som lager vin av druer fra svigerfar og pappas vinmarker. Entre Vinyes – mellom vinrankene – er navnet på dette prosjektet som etter åtte år har avfødt en portefølje på like mange viner, hvorav seks av dem er å få i Norge.

Xarel-lo-en er aller mest overbevisende, og jeg gleder meg til å smake petnatutgaven hvor denne druen mikses med muscat. Det må være den optimale sommervin. Men de gjør også gode viner med utgangspunkt i macabeo, den mest plantede av alle cavadruuer.

Se alle vinene til Maria og Pep her

Gjennomsnittsalderen på vinplantene er 60 år, og det som ytterligere gjør at deres vinmarker gir så god frukt, er at de ligger innenfor grensene til et naturreservat. Her er alt jordbruk strengt regulert og druene dyrkes derfor på en mest mulig naturlig måte samtidig som biomangfoldet i omgivelsene sikrer forholdene for bruk av druenes egne gjærsopper i vinkjelleren.

PHOTO-2020-05-15-15-10-18.jpg [420.69 KB]
Beliggenheten i et naturreservat gjør at druene ikke smittes av naboenes bruk av konvensjonelle sprøytemidler. 

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt..

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées
Ukens drink

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées

Denne franske klassikeren som nå feirer sine første 100 år, mikses med noen av landets fremste ingredienser, cognac og urtelikør. Når den toppes med litt champagne, lever den opp til navnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien
+

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien

Rundt middelalderbyen Soave lages noen av Italias beste hvitviner av druen garganega. Nylig er det innført ny regler i form av 33 vinmarksnavn som kan nevnes på etiketten. Vi sjekker hva det innebærer og hvordan framtiden for Soave ser ut.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre
Dagens rett

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre

Sheperds pie lages vanligvis med vanlig kjøttdeig, men her er det et enda bedre og smaksrikt alternativ som er brukt, nemlig reinsdyrhakk eller reinskav som tilberedes rett fra fryst tilstand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées
Ukens drink

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées

Denne franske klassikeren som nå feirer sine første 100 år, mikses med noen av landets fremste ingredienser, cognac og urtelikør. Når den toppes med litt champagne, lever den opp til navnet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her