Godbiter i pollisten
Dette er en av de virkelige lekkerbiskenene som venter på deg i polhyllene i dag

Dette er en av de virkelige lekkerbiskenene som venter på deg i polhyllene i dag

Det er siste frist for å handle inn godsaker til påsken, og denne burgunderen vil det gå gjetord om.
Aase E. Jacobsen
17 April 2019 - 10:50
 

Leroux Gevrey Chambertin Vieilles Vignes 2017 er selvsagt blodfersk – 2017 fra Burgund er bare så vidt begynt å komme på markedet.

Se utvalget av rødvin fra Burgund i 2017-årgang

Men denne årgangen byr på så mye deilig og samtidig konsentrert pinotfrukt, at det ikke føles som et overgrep å nyte den allerede nå. Langt derifra.

Kanskje allerede denne påsken. For denne vinen trenger du ikke bestille, den finnes nemlig på 181 pol, i såkalt kategori 4 hvor den er helt alene om å representere Burgund på dette nivået. Og det er nesten sensasjonelt, men altså svært gledelig, at en så god vin kan ha en fast plass i hyllene så mange steder rundt om i landet. Med en pris på nesten fem hundre kroner er ikke dette noe folk kjøper hver uke, men åpenbart nok til at den ikke delistes, som dessverre skjer altfor ofte med gode viner, enten fordi de blir utsolgt over en lengre periode, eller fordi salget ikke er høyt nok.

Det er ikke bare det offisielle nivået på denne vinen som er interessant, altså at den kommer fra en av de beste landsbyene i Cotes de Nuits. Druene kommer i tillegg fra gamle vinstokker, derav navnet vieilles vignes, i dette tilfellet mer enn 50 år gamle i gjennomsnitt siden parsellene er plantet mellom 1930 og 1990.

Parsellene Les Seuvrées, La Justice og Le Fourneau som har gitt druer til denne vinen ligger på østsiden av selve landsbyen Gevrey-Chambertin. I åssiden i bakgrunnen ligger de berømte grand cru-ene og premier cru-ene. Foto: yangshuo

Men aller viktigst er at den er signert en av de dyktigste yngre vinmakerne i Burgund, Benjamin Leroux, som siden han i 1999, knapt 15 år gammel, startet karrieren hos legendariske Comte Armand, har jobbet seg opp til dagens renomme. Og hvis du var i tvil, han er like flink med chardonnay som han er med pinot noir, og det på alle kvalitetsnivåene.   

Se alle vinene til Benjamin Leroux her

Denne gevrey-en gir altså usedvanlig mye Leroux-pinot for pengene.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy
Ukens drink

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy

Den er selvsagt forbeholdt de voksne, men ikke bare de som lengter etter multekrem året rundt. For denne er en virkelig schläger .

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her