Godbiter i pollisten
Dette er en av de virkelige lekkerbiskenene som venter på deg i polhyllene i dag

Dette er en av de virkelige lekkerbiskenene som venter på deg i polhyllene i dag

Det er siste frist for å handle inn godsaker til påsken, og denne burgunderen vil det gå gjetord om.
Aase E. Jacobsen
17 April 2019 - 10:50
 

Leroux Gevrey Chambertin Vieilles Vignes 2017 er selvsagt blodfersk – 2017 fra Burgund er bare så vidt begynt å komme på markedet.

Se utvalget av rødvin fra Burgund i 2017-årgang

Men denne årgangen byr på så mye deilig og samtidig konsentrert pinotfrukt, at det ikke føles som et overgrep å nyte den allerede nå. Langt derifra.

Kanskje allerede denne påsken. For denne vinen trenger du ikke bestille, den finnes nemlig på 181 pol, i såkalt kategori 4 hvor den er helt alene om å representere Burgund på dette nivået. Og det er nesten sensasjonelt, men altså svært gledelig, at en så god vin kan ha en fast plass i hyllene så mange steder rundt om i landet. Med en pris på nesten fem hundre kroner er ikke dette noe folk kjøper hver uke, men åpenbart nok til at den ikke delistes, som dessverre skjer altfor ofte med gode viner, enten fordi de blir utsolgt over en lengre periode, eller fordi salget ikke er høyt nok.

Det er ikke bare det offisielle nivået på denne vinen som er interessant, altså at den kommer fra en av de beste landsbyene i Cotes de Nuits. Druene kommer i tillegg fra gamle vinstokker, derav navnet vieilles vignes, i dette tilfellet mer enn 50 år gamle i gjennomsnitt siden parsellene er plantet mellom 1930 og 1990.

Parsellene Les Seuvrées, La Justice og Le Fourneau som har gitt druer til denne vinen ligger på østsiden av selve landsbyen Gevrey-Chambertin. I åssiden i bakgrunnen ligger de berømte grand cru-ene og premier cru-ene. Foto: yangshuo

Men aller viktigst er at den er signert en av de dyktigste yngre vinmakerne i Burgund, Benjamin Leroux, som siden han i 1999, knapt 15 år gammel, startet karrieren hos legendariske Comte Armand, har jobbet seg opp til dagens renomme. Og hvis du var i tvil, han er like flink med chardonnay som han er med pinot noir, og det på alle kvalitetsnivåene.   

Se alle vinene til Benjamin Leroux her

Denne gevrey-en gir altså usedvanlig mye Leroux-pinot for pengene.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Karaktersterke viner fra utenfor det gode selskap
+
Godbiter i pollisten

Karaktersterke viner fra utenfor det gode selskap

Men fra vinbønder med begge beina godt plantet i tradisjonen for kvalitet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fylte sprøstekte pitabrød kan bli din nye favoritt
Dagens rett

Fylte sprøstekte pitabrød kan bli din nye favoritt

Denne palestinske tradisjonen minner om quesadillas, piroger og empanadas, men utkonkurrerer alle.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her