Chablis og Sancerre har nå fått følge av vinene fra Rias Baixas i Spania når det kommer til stadige prisøkninger. Ikke rart for det er en av spanjolenes favorittvinstiler når det er varmt, og det er det jo halve året der, etter norsk målestokk. Dessuten er de flinkere enn oss til å spise sjømat, de er mange flere enn oss, og Rias Baixas er i spansk sammenheng et lite vinområde.
Så det er som forventet at du må punge ut om du skal henge med i svingene. Nå er det riktignok lansert en rekke billigviner fra området, men de kan ikke måle seg når en vin som Quinta de Couselo Rosal 2020 kommer i glasset. Så betal de ekstra tierne med glede, for denne overgår sågar de som nærmer seg tre hundrelapper.
En deilig munnfull, fortsatt veldig fersk, men gi den en time i en karaffel og noe av ferskpreget erstattes av mykere kjøttfull frukt, men også gode syrlige toner samt mineraler. Akkurat det som trengs for å følge en rett med kanskje en aioli, en smørsaus eller en fløtebasert saus eller dressing.
Den skiller seg litt fra andre Rias Baixas-viner ved at den er en blanding av flere druer; albariño er dominerende hoveddrue, men også loureiro og den svært så lokale caiño blanco deltar med noen prosent i miksen. Den siste sorten er veldig sjelden, men ettertraktet siden den bevarer den høye syren selv om den modner sent.
Det er dette som skiller O Rosal-vinene fra eksempelvis Val do Salnes litt lenger nord i Rias Baixas – der råder albariño grunnen alene.
Les om en produsent som går lenger enn langt for å lage en så autentisk albariñostil
Også viktig er at O Rosal har noe mindre Atlanterhavspåvirkning, all den tid det grenser mot elven Miño/Minho i sør, som danner grensen til Portugal. Couselo hvor vingården ligger, er en drøy kilometer fra elven.
Den er derfor beskyttet over for Atlanterhavsvindene i vest gjennom en åsrygg opp mot 300 høydemeter som ender i klipper ved kysten. Klimaet er derfor litt varmere og marginalt tørrere hvilket gjør at alkoholnivået når 13 prosent. Den har derfor mer kropp enn mange andre kystgaliciere.
Bak denne vinen står en gruppe av vingårder kalt Grandes Pagos Gallegos de Viticultura Tradicional. De kjøpte Couselo i 2013 fra familien Vicente som hadde eid den siden 1864 og som dyrket de 5 hektar med vinmarker etter økologiske prinsipper. De sju hundre årene før det tilhørte vingården cistericienserklosteret Santa Maria da Oia som ligger på klippene.
Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev
Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her
Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang. Den som venter på noe godt..