Dette er årets beste norske kokebøker

Dette er årets beste norske kokebøker

Med rekordstor oppslutning om årets kokebokkåring ble det ekstra stor konkurranse om finaleplassene.
Aase E. Jacobsen
15 November 2012 - 04:00

Det er femte år på rad at Beste norske kokebok kåres i regi av Apéritif og Norli. I år deltok i alt 34 kokebøker – samtlige norskproduserte – og det er ny rekord siden toppåret 2007.

Juryen fikk dermed en ekstra omfattende jobb denne gangen, men landet likevel uten for mange omveier på fem finalister.

Hvilken bok som blir Beste norske kokebok 2012 avsløres først på en større feiring av kokeboka på Det Norske Teatret den 26. november kl. 16-19.

Følg med på aperitif.no for program og invitasjon.

Les mer om bøker og få invitasjonen her

Årets finalister

Temaene er mange og varierte på årets kokebøker, og den kvalifiserte juryen har hatt en møysom jobb med å plukke ut årets fem finalister. De nominerte er:

Thaimani

Terje Ommundsen (Versal)

På det perfekt designete omslaget ser han ut som en streng lærer, men mellom permene innvier Terje Ommundsen oss i thaimatens hemmeligheter på en mild og pedagogisk måte.

Den tiltrekkende designen og perfeksjonistiske orden boken er preget av fortsetter inn i rettene, som illustreres med gode bilder og med realiserbare oppskrifter.

Boken er instruktiv, og med fine forklaringer av de ulike råvarene som skal til for å lage thaimat hjemme, gir boken oss en usedvanlig god mulighet til å forstå hva det thailandske kjøkken går ut på.

Thaimani
av Terje Ommundsen
ISBN: 9788281881273
Veil. Pris: kr 399,-

Les mer om boken og bestill her

Hellstrøm Jr. - 50 oppskrifter & mange gode tips

Eyvind Hellstrøm (Aschehoug)

Aldri før har noen tatt små kokker så på alvor som det Eyvind Hellstrøm gjør med sin bok beregnet på kjøkkenets juniorer.

Vår mest berømte kokk tar frem sine luneste sider. Sammen med Elise, sitt fadderbarn på femten år, viser han hvordan ungdom kan tas på alvor i matveien. Boken er på alle måter gjennomtenkt, med flott design og stor brukervennlighet.

Først og fremst formidler den en reflektert holdning til mat, skikkelig mat, og forhåpentligvis når den frem til sin store, viktige målgruppe, ungdommen. For det er barn og unge som skal få Norge inn i bedre matvaner.

Hellstrøm Jr. - 50 oppskrifter & mange gode tips
av Eyvind Hellstrøm
ISBN: 9788203390456
Veil. pris: kr 349,-

Les mer om boken og bestill her

Pascal - sjokolade, bakverk, kaker & terter

Pascal Dupuy (Dinamo Forlag) 

Lekkerhet er satt i system i en bok der både mesterkokker og glade amatører kommer et skritt videre i sin streben etter den perfekte søtsak.

Årets lekreste forside preger denne kokeboken til konditoren Pascal Dupuy. Det er et bredt register Pascal her utfolder.

Boken formidler teknikk på alle plan, for amatører og profesjonelle, som konkret vil si fra enkel pannacotta til kunstferdig trukket sjokolade. Boken er fargerik og tiltalende.

Pascal - sjokolade, bakverk, kaker & terter
av Pascal Dupuy
ISBN: 9788280712660
Veil. pris: kr 398,-

Les mer om boken og bestill her

Alene hjemme - kokebok for små husholdninger

Bent Stiansen (Font)

Vanligvis lager han gourmetmat for de mange, men her kommer Bent Stiansen med nyttige knep for å lykkes på eget kjøkken, helt alene. Også hverdagene kan gjøres festlige.

Stiansen er en tungvekter i norsk kjøkkenverden, og hans siste bok er med sine pedagogiske forklaringer et solid håndverk. Et oversiktlig oppsett for hvordan man går frem for å lage mat til én eller to personer følger hver oppskrift.

Eksempelvis kan en oppskrift begynne med det primære: "Start med å skrelle løken..." Slik fremstår Alene hjemme også som en bok for begynnere, folk som av en eller annen grunn kun har seg selv, eller av og til en gjest, å sørge for.

En sjelden bok for enkelthusholdningene, som det jo er så mange av. Og for den som bare er "alene hjemme"...

Alene hjemme - kokebok for små husholdninger
av Bent Stiansen
ISBN: 9788281692084
Veil. pris: kr 399,-

Les mer om boken og bestill her

Fiskekokeboka

Tom Victor Gausdal og Stian Floer (Press)

Gausdal og hans kollega følger velkjent mal, og senker terskelen for å kunne hanskes med råvarer fra havet uten å knekke nakken på annet enn fisken.

Med forlaget Press' vellykkede konsept for kokebøker har Fiskekokeboka en brukervennlighet som suppleres med en allsidighet i utvalget.

Viktigst er at den med sine utmerkede forklaringer gjør fisk enkelt. Og ikke minst understreker den at mat fra havet både er sunn og lar seg hurtig tilberede.

Formatet er som skapt til bruk på kjøkkenet, og bildematerialet er eksemplarisk. Boken er velskrevet, munter og har presise, illustrerende fotografier.

Fiskekokeboka
av Tom Victor Gausdal og Stian Floer
ISBN: 9788275474832
Veil. pris: kr 399,-

Les mer om boken og bestill her

Sterk faglig jury

Det er en meget sterk jury satt sammen fra flere matfaglige områder som har vurdert de enkelte bøkene i Beste Norske kokebok 2012.

Årets kokebokjury består av:

Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør, Apéritif
Kjersti Ørgersen Hartmann, seksjonsleder, Norli Bokhandel
Knut Stene-Johansen, professor i litteratur ved UiO, forfatter og matskribent
Tommy R. Raanti, kokk med mangfoldig konkurransebakgrunn, nå kjøkkensjef på Gastronomisk Institutt som var vinner av fjorårets kokebokpris
Henry Notaker, kokebokhistoriker, forfatter og tidligere programleder i NRK  
Per Borglund, redaktør, Mat fra Norge og innehaver av Norges største kokeboksamling

Hvem kan stille?

Det er kun norskproduserte kokebøker som kan meldes på til konkurransen, det vil si at oversatte kokebøker ikke vil bli vurdert.

De enkelte bøkene vurderes blant annet etter følgende kriterier:

• Kreativitet
• Originalitet
• Språklig kvalitet
• Kvalitet på oppskriftene
• Design/bildekvalitet/trykk/papirvalg
• Brukervennlighet
• Blir man ”sulten” av boken?
• Tilgjengelighet på råvarene som er brukt i oppskriftene

Norges Beste kokebok 2012 arrangeres av Apéritif i samarbeid med Norli.

Se fjorårets vinner av Norges beste kokebok her

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her