I sterk konkurranse med 26 andre norskproduserte kokebøker gikk prisen for Beste Norske kokebok 2011 i dag til Stavanger og Gastronomisk Institutt for sin praktbok.
Den faglig sterke juryen hadde plukket ut fem verdige kandidater til den store finalen.
Les juryens bedømmelse av de fem finalistene her
Årets vinner er...
Den beste sjømaten fra kalde klare farvann i Norge er også den lange tittelen på den vektige kokeboken som er utgitt av Drivkraft Forlag i samarbeid med Gastronomisk Institutt.
Her finner du en kokebok som ikke bare viser frem de fantastiske råvarene den norske kysten har å by på, men også dokumenterer det høye nivået på norsk kokkekunst.
Det matfaglige er ivaretatt av Gastronomisk Institutt og matrettene er mesterlig fotografert av en av landets aller fremste matfotografer, Tom Haga.
- Denne kokeboken er et idealistisk prosjekt, i følge Lavrans Gjønnes, initiativtaker og redaktør for boken hos Drivkraft Forlag. Gjønnes har brukt to og et halvt år på prosessen frem til det ferdig trykte resultatet, og han innrømmer at det kanskje er investert litt i overkant når det kommer til dybde og det rent visuelle.
Håpet er dessuten at boken også skal kunne gis ut på flere språk slik som tysk, fransk, russisk, kinesisk og japansk. Så langt finnes den også på engelsk, og det er klart at drivkraftene bak boken har tenkt langsiktig med verket.
Men forlaget ønsket seg mer enn en praktbok. – For oss er det viktig at den også skal kunne brukes, ikke bare være til pynt, presiserer Gjønnes.
Gastronomisk Institutt sin bok vant da over de øvrige fire finalistene i årets konkurranse:
Les juryens bedømmelse av de fem finalistene her
Juryens begrunnelse av vinneren
Det var en meget sterk jury satt sammen fra flere matfaglige områder som har vurdert de totalt 27 bøkene som ble påmeldt til årets konkurranse.
Om vinneren sier juryen:
"Gastronomisk Institutt står bak oppskriftene i denne boken, som byr på det ypperste av hva norske farvann har å friste med av råvarer. Det betyr ikke at den bare er snobbete, for her har også makrell, sei, blåskjell og andre dagligdagse arter fått god plass.
Men for viderekomne er det også mye å hente. Når fileterte du sist et breiflabbhode? Eller lot en kongekrabbe få nærkontakt med en solid dose rød chili? Bildene er av veldig høy kvalitet, og forklaringene så enkle som mulig i en bok med så store ambisjoner som denne.
Dette er en bok som vil bli husket. Og som har potensial i seg til å bli en klassiker."
• Les mer om boken og bestill her
Sterk faglig jury
Det er en meget sterk jury satt sammen fra flere matfaglige områder som har vurdert de enkelte bøkene i Beste Norske kokebok 2011.
Beste Norske kokebok 2011 arrangeres av Apéritif i samarbeid med Norli.
Les mer om Beste Norske kokebok 2011 her
Foto: Tom Haga, Julie Amundsen og forlagene