Julemat
Formidler dobbel stolthet

Formidler dobbel stolthet

Årets beste norsk kokebok er en praktbok om den beste sjømaten fra kalde klare farvann i Norge presentert av noen av landets aller dyktigste kokker.
Aase E. Jacobsen
25 November 2011 - 16:42

I sterk konkurranse med 26 andre norskproduserte kokebøker gikk prisen for Beste Norske kokebok 2011 i dag til Stavanger og Gastronomisk Institutt for sin praktbok.

Den faglig sterke juryen hadde plukket ut fem verdige kandidater til den store finalen.

Les juryens bedømmelse av de fem finalistene her

Årets vinner er...

Den beste sjømaten fra kalde klare farvann i Norge er også den lange tittelen på den vektige kokeboken som er utgitt av Drivkraft Forlag i samarbeid med Gastronomisk Institutt.

Her finner du en kokebok som ikke bare viser frem de fantastiske råvarene den norske kysten har å by på, men også dokumenterer det høye nivået på norsk kokkekunst.

Det matfaglige er ivaretatt av Gastronomisk Institutt og matrettene er mesterlig fotografert av en av landets aller fremste matfotografer, Tom Haga.

- Denne kokeboken er et idealistisk prosjekt, i følge Lavrans Gjønnes, initiativtaker og redaktør for boken hos Drivkraft Forlag. Gjønnes har brukt to og et halvt år på prosessen frem til det ferdig trykte resultatet, og han innrømmer at det kanskje er investert litt i overkant når det kommer til dybde og det rent visuelle.

Håpet er dessuten at boken også skal kunne gis ut på flere språk slik som tysk, fransk, russisk, kinesisk og japansk. Så langt finnes den også på engelsk, og det er klart at drivkraftene bak boken har tenkt langsiktig med verket.  

Men forlaget ønsket seg mer enn en praktbok. – For oss er det viktig at den også skal kunne brukes, ikke bare være til pynt, presiserer Gjønnes.

Gastronomisk Institutt sin bok vant da over de øvrige fire finalistene i årets konkurranse:

Den beste sjømaten fra kalde klare farvann i Norge
av Gastronomisk Institutt, Tom Haga, Andreas Høy Knudsen og Knut-Espen Misje (Drivkraft Forlag)

Arktiske fristelser – Med to kokker i isen
av Tina Marie Dingsøyr Vik og Øyvind Vestrheim (Dinamo Forlag)

Den aller beste, lureste og mest praktiske kokeboken
av The Flying Culinary Circus (Press Forlag)

Iskremfabrikken – brødrene Hellstrøms beste desserter
av Eyvind og Jan Hellstrøm (Aschehoug Forlag)

Samvirkelagsbestyrer Sevaldsens Pizzabok
av Lofthus Samvirkelag og Åpent Bakeri (Aschehoug Forlag)

Les juryens bedømmelse av de fem finalistene her

Juryens begrunnelse av vinneren

Det var en meget sterk jury satt sammen fra flere matfaglige områder som har vurdert de totalt 27 bøkene som ble påmeldt til årets konkurranse.

Om vinneren sier juryen:

"Gastronomisk Institutt står bak oppskriftene i denne boken, som byr på det ypperste av hva norske farvann har å friste med av råvarer. Det betyr ikke at den bare er snobbete, for her har også makrell, sei, blåskjell og andre dagligdagse arter fått god plass.

Men for viderekomne er det også mye å hente. Når fileterte du sist et breiflabbhode? Eller lot en kongekrabbe få nærkontakt med en solid dose rød chili? Bildene er av veldig høy kvalitet, og forklaringene så enkle som mulig i en bok med så store ambisjoner som denne.

Dette er en bok som vil bli husket. Og som har potensial i seg til å bli en klassiker."

Den beste sjømaten fra kalde klare farvann i Norge
av Gastronomisk Institutt, Tom Haga, Andreas Høy Knudsen og Knut-Espen Misje
ISBN: 9788299782074
Veil. pris: kr 598,-

Les mer om boken og bestill her

Sterk faglig jury

Det er en meget sterk jury satt sammen fra flere matfaglige områder som har vurdert de enkelte bøkene i Beste Norske kokebok 2011.

Juryen består av:
Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør, Apéritif, Norges største nettsted om mat og drikke
Kjersti Ørgersen Hartmann, seksjonsleder, Norli Bokhandel
Knut Stene-Johansen, professor i litteratur og matskribent
Sverre Sætre, stjernekonditor og vinner av fjorårets pris med Den store kakeboka
Per Borglund, matbladredaktør og eier av Norges største kokeboksamling

Beste Norske kokebok 2011 arrangeres av Apéritif i samarbeid med Norli.

Les mer om Beste Norske kokebok 2011 her

Foto: Tom Haga, Julie Amundsen og forlagene

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De beste julegavene er spiselige - slik lager du dem selv
+
Julemat
Spiselige julegaver

De beste julegavene er spiselige - slik lager du dem selv

Hvorfor handle julegaver når du kan lage dem selv? Her får du idèer til både søte og salte gourmetgaver som alle vil elske.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med dette på helgemenyen er det garantert suksess
Dagens rett

Med dette på helgemenyen er det garantert suksess

Vi varter opp med et skikkelig festmåltid denne helgen som blir ekstra smakfull.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Får du tak i en liten kveite, skal du gjøre dette med den
Dagens rett

Får du tak i en liten kveite, skal du gjøre dette med den

Ovnsbakt pepperkveite er intet mindre enn et luksusmåltid, men som er uhyre enkelt å lykkes med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dropp gin tonic - prøv denne cocktailen med safran i stedet
Ukens drink

Dropp gin tonic - prøv denne cocktailen med safran i stedet

Gin er mer populært enn noensinne. Her får den ekstra smak av safran, og blandet med andre smaksforsterkere blir dette en drink du husker.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De beste julegavene er spiselige - slik lager du dem selv
+
Julemat
Spiselige julegaver

De beste julegavene er spiselige - slik lager du dem selv

Hvorfor handle julegaver når du kan lage dem selv? Her får du idèer til både søte og salte gourmetgaver som alle vil elske.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med dette på helgemenyen er det garantert suksess
Dagens rett

Med dette på helgemenyen er det garantert suksess

Vi varter opp med et skikkelig festmåltid denne helgen som blir ekstra smakfull.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Ny bærekraft-milepæl for Kvitnes Gård

Kvitnes Gård har som en av tre norske restauranter nådd full skår på 360Eat Guide sin bærekraftsskala.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Er du i tvil? Dette er de sju slagene du skal bake til jul
Julemat
Oppskrifter julekaker

Er du i tvil? Dette er de sju slagene du skal bake til jul

Inviter familie og venner på juleverksted og bak julens mest klassiske småkaker sammen. Oppskriftene finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak 7 fantastiske viner fra to av de beste spanske vinregionene
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 04. februar

Smak 7 fantastiske viner fra to av de beste spanske vinregionene

Den 04. februar har du en sjelden mulighet til å utforske toppviner fra Spania. Ta en titt på vinene som serveres denne kvelden – du vil forstå hvorfor det lønner seg å sikre seg en plass raskt!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Får du tak i en liten kveite, skal du gjøre dette med den
Dagens rett

Får du tak i en liten kveite, skal du gjøre dette med den

Ovnsbakt pepperkveite er intet mindre enn et luksusmåltid, men som er uhyre enkelt å lykkes med.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her