Julemat
Formidler dobbel stolthet

Formidler dobbel stolthet

Årets beste norsk kokebok er en praktbok om den beste sjømaten fra kalde klare farvann i Norge presentert av noen av landets aller dyktigste kokker.
Aase E. Jacobsen
25 November 2011 - 16:42

I sterk konkurranse med 26 andre norskproduserte kokebøker gikk prisen for Beste Norske kokebok 2011 i dag til Stavanger og Gastronomisk Institutt for sin praktbok.

Den faglig sterke juryen hadde plukket ut fem verdige kandidater til den store finalen.

Les juryens bedømmelse av de fem finalistene her

Årets vinner er...

Den beste sjømaten fra kalde klare farvann i Norge er også den lange tittelen på den vektige kokeboken som er utgitt av Drivkraft Forlag i samarbeid med Gastronomisk Institutt.

Her finner du en kokebok som ikke bare viser frem de fantastiske råvarene den norske kysten har å by på, men også dokumenterer det høye nivået på norsk kokkekunst.

Det matfaglige er ivaretatt av Gastronomisk Institutt og matrettene er mesterlig fotografert av en av landets aller fremste matfotografer, Tom Haga.

- Denne kokeboken er et idealistisk prosjekt, i følge Lavrans Gjønnes, initiativtaker og redaktør for boken hos Drivkraft Forlag. Gjønnes har brukt to og et halvt år på prosessen frem til det ferdig trykte resultatet, og han innrømmer at det kanskje er investert litt i overkant når det kommer til dybde og det rent visuelle.

Håpet er dessuten at boken også skal kunne gis ut på flere språk slik som tysk, fransk, russisk, kinesisk og japansk. Så langt finnes den også på engelsk, og det er klart at drivkraftene bak boken har tenkt langsiktig med verket.  

Men forlaget ønsket seg mer enn en praktbok. – For oss er det viktig at den også skal kunne brukes, ikke bare være til pynt, presiserer Gjønnes.

Gastronomisk Institutt sin bok vant da over de øvrige fire finalistene i årets konkurranse:

Den beste sjømaten fra kalde klare farvann i Norge
av Gastronomisk Institutt, Tom Haga, Andreas Høy Knudsen og Knut-Espen Misje (Drivkraft Forlag)

Arktiske fristelser – Med to kokker i isen
av Tina Marie Dingsøyr Vik og Øyvind Vestrheim (Dinamo Forlag)

Den aller beste, lureste og mest praktiske kokeboken
av The Flying Culinary Circus (Press Forlag)

Iskremfabrikken – brødrene Hellstrøms beste desserter
av Eyvind og Jan Hellstrøm (Aschehoug Forlag)

Samvirkelagsbestyrer Sevaldsens Pizzabok
av Lofthus Samvirkelag og Åpent Bakeri (Aschehoug Forlag)

Les juryens bedømmelse av de fem finalistene her

Juryens begrunnelse av vinneren

Det var en meget sterk jury satt sammen fra flere matfaglige områder som har vurdert de totalt 27 bøkene som ble påmeldt til årets konkurranse.

Om vinneren sier juryen:

"Gastronomisk Institutt står bak oppskriftene i denne boken, som byr på det ypperste av hva norske farvann har å friste med av råvarer. Det betyr ikke at den bare er snobbete, for her har også makrell, sei, blåskjell og andre dagligdagse arter fått god plass.

Men for viderekomne er det også mye å hente. Når fileterte du sist et breiflabbhode? Eller lot en kongekrabbe få nærkontakt med en solid dose rød chili? Bildene er av veldig høy kvalitet, og forklaringene så enkle som mulig i en bok med så store ambisjoner som denne.

Dette er en bok som vil bli husket. Og som har potensial i seg til å bli en klassiker."

Den beste sjømaten fra kalde klare farvann i Norge
av Gastronomisk Institutt, Tom Haga, Andreas Høy Knudsen og Knut-Espen Misje
ISBN: 9788299782074
Veil. pris: kr 598,-

Les mer om boken og bestill her

Sterk faglig jury

Det er en meget sterk jury satt sammen fra flere matfaglige områder som har vurdert de enkelte bøkene i Beste Norske kokebok 2011.

Juryen består av:
Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør, Apéritif, Norges største nettsted om mat og drikke
Kjersti Ørgersen Hartmann, seksjonsleder, Norli Bokhandel
Knut Stene-Johansen, professor i litteratur og matskribent
Sverre Sætre, stjernekonditor og vinner av fjorårets pris med Den store kakeboka
Per Borglund, matbladredaktør og eier av Norges største kokeboksamling

Beste Norske kokebok 2011 arrangeres av Apéritif i samarbeid med Norli.

Les mer om Beste Norske kokebok 2011 her

Foto: Tom Haga, Julie Amundsen og forlagene

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

En slik dessert gjør suksess på nyttårsfesten
Ukens kake

En slik dessert gjør suksess på nyttårsfesten

Den er både lett og lage - i god tid i forveien - og perfekt porsjonert.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
En slik dessert gjør suksess på nyttårsfesten
Ukens kake

En slik dessert gjør suksess på nyttårsfesten

Den er både lett og lage - i god tid i forveien - og perfekt porsjonert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gi pinnekjøttet en omgang på thaivis
Dagens rett
Honningglasert pinnekjøtt på thaivis

Gi pinnekjøttet en omgang på thaivis

Har du fortsatt pinnekjøtt som ikke er spist, har du kanskje lyst å prøve en helt annen vri. Prøv denne oppskriften. da vel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her