Tester

Drikke til ribbe

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe
Foto: (strukt)

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe

Juleribba skal man ikke tukle med, og ikke drikkefølget heller, tenker du kanskje. Men om du har lyst å prøve noe annet, får du noen gode alternativer her.
08 Desember 2024 - 08:09

Hvis vi skal tro på statistikken spiser over halvparten av oss ribbe på julaften, og av disse drikker sikkert mange øl og akevitt til som tradisjonen tilsier. Det er det heldigvis ikke noe feil med, alkohol hjelper til å bryte ned fett så her har akevitten virkelig en viktig jobb. En annen ting som bryter ned fett, er syre og for å finne det er det lett å ta turen over i vinens verden.

Vi trenger høy syre for å bryte ned fettet, også trenger vi litt fruktighet for passe sammen med surkålen. Så lenge vinen innehar disse to tingene, og ikke altfor mye eikepreg, spiller det ingen rolle om vinen er hvit, rød, oransje eller rosa.

Litt kompleks riesling fra Tyskland eller Alsace er kanskje det aller beste valget til ribbemåltidet, og en kombinasjon jeg anbefaler alle å prøve. Ellers er andre syrefriske hvitviner og champagne eller vellagrete musserende viner med tradisjonell metode, veldig gode alternativer.

Hvis du vil ha rødvin er det også mye godt å velge i. Barbera fra Piemonte er et godt valg, det samme er en god valpolicella. En pinot noir uten for mye eik fungerer fint og det samme med en konsentrert beaujolais. Også viner på Østerrikes lokale druer blaüfrankisch og zweigelt kan være godt, rødvin fra Rioja kan også passe, men da er det viktig at den har litt alder og ikke for tørket frukt.

Hvis du velger kun øl til ribba, gå for et lysere øl med litt syrlighet. Det er mye godt surøl å få tak i på Vinmonopolet.

Hvis du vil ha en alkoholfri julaften med ribbe, lages de beste alternativet i Norge, nemlig god og syrlig eplemost. Eple med alkohol - gjerne med bidrag fra annen (norsk) frukt er også topp til ribbe.

På de neste sidene finner du forslag med og uten alkohol, med og uten bobler, vin, øl og brennevin 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her