Godbiter i pollisten
Sjeldent gode og til gode priser

Sjeldent gode og til gode priser

Den hvite châteauneuf-du-pape er sjelden, men også svært lagringsdyktig. Det gjelder selvsagt også den røde.
Aase E. Jacobsen
25 Februar 2017 - 17:23

Domaine Chante Cigale er en ny produsent på det norske markedet. Og vinene er svært overbevisende. Den hvite Dom. Chante Cigale Châteauneuf-du-Pape 2015 er en lekkerbisken med stor fyldig munnfølelse og veldig god moden frukt, fin syre holder rikdommen sammen. Dette er en vin du serverer til rike retter med fisk, grillet eller pannestekt piggvar eller kveite er sublimt til. Den er også god til retter med kylling eller svin, samt ikke å forglemme and eller lam. Denne hvitvinen har en vekt som gjør at den kan gjøre jobben til mange rødviner.

Blanding gjør susen

En vellagret hvit châteauneuf-du-pape er en stor smaksopplevelse. Har du muligheten, bør du lure inn noen flasker i kjelleren. Og la dem ligge. 2015 er et svært godt år i Rhône med høy modning og konsentrasjon. I motsetning til mange andre hvitviner er det ikke syren som er ryggraden i disse vinene, så ikke la deg lure av at den ikke er utpreget syrlig.

Den er nemlig en miks av fire druer, roussanne, grenache blanc, bourboulenc og clairette, som alle har ulike oppgaver i vinen. Den første som for øvrig blir stadig mer populær, bidrar med eleganse, aroma og mineralkarakter, den andre gir alkohol og fedme, den tredje holder alkoholnivået nede i varme årganger og den fjerde tilfører friskhet og mineralpreg.

Se hvilke andre hvite storheter  herfra som finnes i salg i Norge

Den røde fra samme produsent, Dom. Chante Cigale Chateauneuf-du-Pape 2013, er laget over samme lest. En ekte blandingsvin av de viktigste innen sin kulør; grenache, syrah, mourvedre og cinsault. Druematerialet til Chante Cigales viner kommer fra intet mindre enn 45 ulike parseller som for øvrig inneholder alle de 13 lovlige druesortene i appellasjonen. Men de fire hvite og de fire røde som er nevnt allerede, er de viktigste i dag.

Les mer om hvorfor vinene herfra er så grandiose

Det gir i den røde utgavens tilfelle en vin med virkelig flott konsentrasjon, svært stofflig karakter og med faste gode tanniner. En vin som smaker fantastisk i dag, til rike kjøttretter, selvsagt vilt, men som også vil utvikle seg veldig lenge i en god kjeller. 2013 er også en god årgang, selv om det var flere utfordringer i denne delen av dalen enn ellers. Blant annet lave avlinger for grenache som er viktigste røde drue. Det forklarer muligens den ekstra konsentrasjonen i denne vinen.

Les alt om vi har skrevet om Châteauneuf-du-Pape

Alexander Favier som driver Chante Cigale i dag, lager også en chateauneuf-du-pape av sine eldste vinstokker, både i rød og hvit utgave, begge heter Extrait. De er ikke i salg i Norge, men hans blodferske blanding av grenache og carignan, Cicada 2016, kommer på polet i mai. Det er en såkalt IGP Méditérranée siden denne druemiksen ikke er tillatt innen Chateauneuf-du-Pape eller Côtes du Rhône, men smaken av Rhône er her fullt ut. En herlig blanding av skogsbærfrukt og friskhet i sober innpakning.

Gamle vinstokker og godt jordsmonn

Mens Alexandre er en ung vinmaker, er eiendommen gammel, med godt over 100 år gamle vinstokker i noen parseller. Noen av de til sammen 50 hektarene ligger i Châteauneuf-du-Papes aller beste jordsmonn, nær legendariske Ch. Rayas. Dette sandjordsmonnet gir den aller mest elegante vinstilen, mens rullesteinjordsmonnet som vi aller mest forbinder med appellasjonen, gir mest kraft. Kalkjorden på sin side bidrar med friskhet og leiren med fruktfylde til den endelige blandingen.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag påskegodteriene selv
Oppskrifter
Oppskrifter påskegodteri

Lag påskegodteriene selv

Det er både en hyggelig og nyttig syssel som skaper glede helt til siste bit er fortært.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne lekre ruladen av kveite med urter og appelsingulrøtter er enklere enn den ser ut til
Dagens rett

Denne lekre ruladen av kveite med urter og appelsingulrøtter er enklere enn den ser ut til

Det som er helt sikkert er at når du serverer denne ruladen, blir du kveldens helt. La ikke denne oppskriften være uprøvd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag påskegodteriene selv
Oppskrifter
Oppskrifter påskegodteri

Lag påskegodteriene selv

Det er både en hyggelig og nyttig syssel som skaper glede helt til siste bit er fortært.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Riesling slik du (kanskje) ikke har smakt den før
+
Godbiter i pollisten

Riesling slik du (kanskje) ikke har smakt den før

For i hendene på denne vinmagikeren blir ikke vinene som hos naboen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Basisutvalgets beste kjøp er to hvitviner
+
Ukens vin

Basisutvalgets beste kjøp er to hvitviner

Og fra et område som fortsatt ikke har fått den oppmerksomheten det fortjener.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Forbered påskehelgens beste forrett nå
Dagens rett

Forbered påskehelgens beste forrett nå

Gravet ytrefilet av rein smaker fantastisk med dette tilbehøret. Start forberedelsene nå.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her