Domaine Chante Cigale er en ny produsent på det norske markedet. Og vinene er svært overbevisende. Den hvite Dom. Chante Cigale Châteauneuf-du-Pape 2015 er en lekkerbisken med stor fyldig munnfølelse og veldig god moden frukt, fin syre holder rikdommen sammen. Dette er en vin du serverer til rike retter med fisk, grillet eller pannestekt piggvar eller kveite er sublimt til. Den er også god til retter med kylling eller svin, samt ikke å forglemme and eller lam. Denne hvitvinen har en vekt som gjør at den kan gjøre jobben til mange rødviner.
Blanding gjør susen
En vellagret hvit châteauneuf-du-pape er en stor smaksopplevelse. Har du muligheten, bør du lure inn noen flasker i kjelleren. Og la dem ligge. 2015 er et svært godt år i Rhône med høy modning og konsentrasjon. I motsetning til mange andre hvitviner er det ikke syren som er ryggraden i disse vinene, så ikke la deg lure av at den ikke er utpreget syrlig.
Den er nemlig en miks av fire druer, roussanne, grenache blanc, bourboulenc og clairette, som alle har ulike oppgaver i vinen. Den første som for øvrig blir stadig mer populær, bidrar med eleganse, aroma og mineralkarakter, den andre gir alkohol og fedme, den tredje holder alkoholnivået nede i varme årganger og den fjerde tilfører friskhet og mineralpreg.
Se hvilke andre hvite storheter herfra som finnes i salg i Norge
Den røde fra samme produsent, Dom. Chante Cigale Chateauneuf-du-Pape 2013, er laget over samme lest. En ekte blandingsvin av de viktigste innen sin kulør; grenache, syrah, mourvedre og cinsault. Druematerialet til Chante Cigales viner kommer fra intet mindre enn 45 ulike parseller som for øvrig inneholder alle de 13 lovlige druesortene i appellasjonen. Men de fire hvite og de fire røde som er nevnt allerede, er de viktigste i dag.
Les mer om hvorfor vinene herfra er så grandiose
Det gir i den røde utgavens tilfelle en vin med virkelig flott konsentrasjon, svært stofflig karakter og med faste gode tanniner. En vin som smaker fantastisk i dag, til rike kjøttretter, selvsagt vilt, men som også vil utvikle seg veldig lenge i en god kjeller. 2013 er også en god årgang, selv om det var flere utfordringer i denne delen av dalen enn ellers. Blant annet lave avlinger for grenache som er viktigste røde drue. Det forklarer muligens den ekstra konsentrasjonen i denne vinen.
Les alt om vi har skrevet om Châteauneuf-du-Pape
Alexander Favier som driver Chante Cigale i dag, lager også en chateauneuf-du-pape av sine eldste vinstokker, både i rød og hvit utgave, begge heter Extrait. De er ikke i salg i Norge, men hans blodferske blanding av grenache og carignan, Cicada 2016, kommer på polet i mai. Det er en såkalt IGP Méditérranée siden denne druemiksen ikke er tillatt innen Chateauneuf-du-Pape eller Côtes du Rhône, men smaken av Rhône er her fullt ut. En herlig blanding av skogsbærfrukt og friskhet i sober innpakning.
Gamle vinstokker og godt jordsmonn
Mens Alexandre er en ung vinmaker, er eiendommen gammel, med godt over 100 år gamle vinstokker i noen parseller. Noen av de til sammen 50 hektarene ligger i Châteauneuf-du-Papes aller beste jordsmonn, nær legendariske Ch. Rayas. Dette sandjordsmonnet gir den aller mest elegante vinstilen, mens rullesteinjordsmonnet som vi aller mest forbinder med appellasjonen, gir mest kraft. Kalkjorden på sin side bidrar med friskhet og leiren med fruktfylde til den endelige blandingen.
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev