Etna
Denne vinen må du bare smake

Denne vinen må du bare smake

Terre Neres rimeligste, men like fullt heftige rødvin er tilgjengelig i bestillingsutvalget. De andre kommer i spesialbutikkene i september.
Aase E. Jacobsen
02 Juli 2015 - 00:57

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Denne sicilianske produsenten lager så eksotiske viner som beliggenheten under vulkanen tilsier.

«Standardutgaven» i rødt, Terre Nere Etna Rosso 2013 (2246501), er så god at den gir frysninger på ryggen. Hetebølger er kanskje en bedre beskrivelse, all den tid den har klare toner av røyk og vulkansk jordsmonn.

I tillegg til en usedvanlig lekker frukt og friskhet. Topp vin til sommerens gode kjøttretter, den er helt eminent til lam fra grillen, men du kan godt spare noen flasker til høsten vilt.

Den henter sine druer fra flere av produsentens parseller som ligger fra 650 til over 1000 m.o.h. og som i hovedsak har velvoksent plantemateriale.

Tenuta delle Terre Neres vinmarker ligger så høyt som det er mulig å dyrke vindruer langs Etnas karrige skråninger. Med en beliggenhet på mer enn 1000 m.o.h. er Etna-vinmarkene de høyeste i hele Italia. Men fortsatt er det et stykke opp til vulkanmunningen som ligger ved 3.350 m.o.h.

Sen høsting

500.000 år med hyppige utbrudd har satt sitt preg på jordsmonnet på Etnas nordøstre side som er der hvor vinmarkene hovedsakelig ligger. Det er imidlertid stor forskjell på toppen og bunnen, og mellom de enkelte vinmarkene både hva jordsmonn og ikke minst klima angår.

Nærheten til vulkanen gjør vinproduksjon en utfordring, spesielt for de høyeste vinmarkene. Selv på de varmeste dagene er det relativt kjølig og luftig i høyden. Derfor høstes også druene svært sent, i månedsskiftet oktober/november.

Gamle vinplanter

Resultatet er viner med en imponerende eleganse, overraskende friske og delikate med flott dybde.

Enda mer fascinerende er Terre Neres brede utvalg av enkelvinmarksviner som allerede finnes i spesialpolutsalgene, men som kommer i enda flere utgaver i september. Se etter Terre Nere Etna Rosso Guardiola, Feudo di Mezzo, Santo Spirito, Prephylloxera og Calderara Sottana.

De lager også hvitviner som er i en klasse for seg. De som kommer i spesialpolene heter Le Vigne Niche, Le Vigne Niche Calderara Sottana og Le Vigne Niche Santo Spirito.

Vi snakker om lekkerbiskener som enhver vininteressert bør prøve. Er du utålmodig etter å smake noe annet enn rødt, kan du begynne med deres rose, Terra Nere Etna Rosato 2012 (97455), som er dyrere enn de fleste i denne kategorien, men altså av et annet kaliber.

 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien
+

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien

Rundt middelalderbyen Soave lages noen av Italias beste hvitviner av druen garganega. Nylig er det innført ny regler i form av 33 vinmarksnavn som kan nevnes på etiketten. Vi sjekker hva det innebærer og hvordan framtiden for Soave ser ut.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ny generasjon og visjon bringer endring i Valpolicella
+

Ny generasjon og visjon bringer endring i Valpolicella

Valpolicella er en av Italias mest kjente vinregioner, primært for sin kraftfulle amarone og ripasso. Men regionen står nå foran en tid med endringer i regi av en ny generasjon vinmakere med nye ideer og ambisjoner.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Fem priser til Trondheims barscene - tre av dem til Øyvind Lindgjerdet og Britannia Bar

Øyvind Lindgjerdet og Britannia Bar hentet tre av dem i årets Bartenders’ Choice Award i Stockholm.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Nysgjerrig på Chinon – her får du utrolig mye for pengene
+
Godbiter i pollisten

Nysgjerrig på Chinon – her får du utrolig mye for pengene

Chinon og cabernet franc som lagringsobjekt er i trygge hender fra denne produsenten som har veldig gunstige priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre
Dagens rett

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre

Sheperds pie lages vanligvis med vanlig kjøttdeig, men her er det et enda bedre og smaksrikt alternativ som er brukt, nemlig reinsdyrhakk eller reinskav som tilberedes rett fra fryst tilstand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien
+

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien

Rundt middelalderbyen Soave lages noen av Italias beste hvitviner av druen garganega. Nylig er det innført ny regler i form av 33 vinmarksnavn som kan nevnes på etiketten. Vi sjekker hva det innebærer og hvordan framtiden for Soave ser ut.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her