Godbiter i pollisten
Denne vinen er laget av en av de nye stjernevinmakerne fra Douro

Denne vinen er laget av en av de nye stjernevinmakerne fra Douro

Hvitvin fra Douro i Portugal er hot som bare det, og denne nykommeren på det norske markedet viser til fulle hva området kan by på.
Aase E. Jacobsen
24 April 2019 - 13:45
 

Mateus Nicolau de Almeida Eremitas Amon de Kelia 2017 er et supert alternativ til så vel chablis som albarino/alvarinho og andre hvitviner med uttalt mineralpreg, god syrefriskhet, balansert alkohol og konsentrasjon. En strålende matvin til alt fra havet som også har et godt lagringspotensial - selv om erfaringen med å langtidslagre 100 prosent rabogatoviner ikke er stor. 

For om ikke druesorten rabigato er veldig kjent, er den på vei oppover statusstigen for sin evne til å gi stor syrefriskhet i et varmt klima. Det er selvsagt musikk i ørene for produsenter som fortviler over stadig høyere gjennomsnittstemperaturer, og Douro er intet unntak.

Rabigato er altså en lokal drue som har fått navn etter de lange klasene, rabo de gato betyr kattehale. Mens druen tidligere spilte en mindre rolle som blandingsdrue, siden den primært var hyllet for sin syrefriskhet, er den nå løftet opp til å spille hovedrollen. Og det med veldig godt resultat, som du altså kan smake allerede nå med ukens godbit.

Her kan du lese detaljene om hvordan vinprodusentene i Douro går fram for å sikre en slik vinstil

Mens vi allerede har kunne smake rabigato i viner signert Niepoort og Luis Seabra, er Mateus Nicolau de Almeida er en forholdsvis ny stjerne, men med dype røtter i Douros skiferjordsmonn. Familien hans eier Ramos Pinto og bestefaren Fernando Nicolau de Almeida skapte Barca Velha. Så han har store sko å fylle, og det han har dokumentert så langt tyder på at han har store ambisjoner.

Mateus Nicolau de Almeida.

Ukens godbit kommer fra en parsell ved 500 m.o.h med grålig skiferjordsmonn med innslag av kvarts. Den ligger ved eiendommen Quinta do Monte Xisto som familien etablerte i Vila Nova Foz Côa i Douro Superior. Den tilhører en serie som kalles Eremitas, bestående av tre rabigatoviner fra den samme vinmarken, men fra parseller som ligger ved ulike høyder. Amon de Kelia er den øverste og har derfor litt lavere alkohol enn de to andre (som altså ikke er i salg i Norge – ennå).

Vinene lages på samme måte. Druene som dyrkes økologisk/biodynamisk fottråkkes i et granittbasseng, calcatorium på latin. Etter tre timer presses druene ned i sementtanker hvor gjæringen skjer spontant og uten bruk av temperaturkontroll. Så nært urgammel vinframstilling som mulig med andre ord.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Karaktersterke viner fra utenfor det gode selskap
+
Godbiter i pollisten

Karaktersterke viner fra utenfor det gode selskap

Men fra vinbønder med begge beina godt plantet i tradisjonen for kvalitet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fylte sprøstekte pitabrød kan bli din nye favoritt
Dagens rett

Fylte sprøstekte pitabrød kan bli din nye favoritt

Denne palestinske tradisjonen minner om quesadillas, piroger og empanadas, men utkonkurrerer alle.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her