Ukens vin
Det er ikke mange viner som gir så mye for pengene som disse

Det er ikke mange viner som gir så mye for pengene som disse

Casa Ferreirinha leverer ikke bare Portugals mest legendariske vin, Barca Velha, de sørger også for at hverdagsvinen blir en stor opplevelse.
Aase E. Jacobsen
16 Januar 2018 - 13:45

For sjelden får du så mye vin for pengene som med denne trioen. Casa Ferreirinha Papa Figos 2016 er som en tørr (og alkoholsvak) portvin med utrolig deilig og saftig mørk bærfrukt, pent terroiravtrykk og god syrefriskhet. For 20 kroner lavere pris får du Casa Ferreirinha Esteva 2016 som er litt bløtere, men fortsatt frisk og med god frukt. Også den en ekstra god billigvin. 

Disse vinene får ekstra drahjelp av de idelle forholdene for årgangen 2016 som sikret god modning og friskhet. Det kjennes på smaken også på billigste nivå som her.

Her kan du lese mer om Casa Ferreirinha

Fra samme produsent kommer sågar en solid hvit billigvin Casa Ferreirinha Planalto Reserva 2016, som er sjeldent godt skrudd sammen i denne prisklassen. Tvers gjennom seriøs med god fylde og friskhet.

En vinstil vi vil se mer av

Best av alt er at det ikke er snakk om et korttidstilbud, men en naturlig lav pris som vil holde seg utover året. At produsenten kan tilby disse vinene til en så gunstig pris, har trolig med størrelsen å gjøre. Sogrape er big business i Portugal med 830 hektar egne vinmarker, 520 av dem er i Douro-dalen hvor druene til disse vinene kommer fra.

Casa Ferreirinha i Douro.

Dessuten er det ikke til å komme fra at portugisisk vinindustri kjemper om plassen i vinforbrukernes bevissthet, og det er ikke alltid de vinner denne kampen selv med lave priser.

Men i Norge hvor salget av vin gjennom Vinmonopolet gikk ned med 1 prosent fra 2016 til 2017, beholdt portugisisk vin (ikke portvin) posisjonen fra året før. Til sammenligning droppet markedsleder Italia drøyt 4 prosent, og Puglia og  Veneto som har stått for halvparten av italiensk volum, mistet til sammen nesten 11 prosent i 2017. Årsaken er at forbrukerne vender søtladne rødviner ryggen, og disse to områdene har vært hovedleverandør av denne vinstilen.

Selv om Portugal har sine svin på skogen i form av rødviner med restsødme, har slike viner ikke samme dominans i volum som de har for italienske viner. At vi vil se mer seriøse prisgunstige viner fra Portugal i tiden framover, er jeg overbevist om. Og det ser jeg fram til.

Barca-Velha er kongen av Portugal og ukens viner berømte slektning.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées
Ukens drink

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées

Denne franske klassikeren som nå feirer sine første 100 år, mikses med noen av landets fremste ingredienser, cognac og urtelikør. Når den toppes med litt champagne, lever den opp til navnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien
+

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien

Rundt middelalderbyen Soave lages noen av Italias beste hvitviner av druen garganega. Nylig er det innført ny regler i form av 33 vinmarksnavn som kan nevnes på etiketten. Vi sjekker hva det innebærer og hvordan framtiden for Soave ser ut.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre
Dagens rett

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre

Sheperds pie lages vanligvis med vanlig kjøttdeig, men her er det et enda bedre og smaksrikt alternativ som er brukt, nemlig reinsdyrhakk eller reinskav som tilberedes rett fra fryst tilstand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées
Ukens drink

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées

Denne franske klassikeren som nå feirer sine første 100 år, mikses med noen av landets fremste ingredienser, cognac og urtelikør. Når den toppes med litt champagne, lever den opp til navnet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her