Godbiter i pollisten
Denne produsenten overbeviser stort innen tørr, ikke helt tørr og søt riesling - men ikke bare det

Denne produsenten overbeviser stort innen tørr, ikke helt tørr og søt riesling - men ikke bare det

Nik Weis er en mester med riesling i alle dens fasetter, men jammen fikser han ikke også pinot noir i både rødt og rosa.
13 Oktober 2021 - 11:45

Inked9927001-1_LI.jpg [853.89 KB]Det aller beste kjøpet er imidlertid riesling, og som i tidligere årganger, Nik Weis St. Urbans-Hof Wiltinger Alte Reben 2020. Det er en ikke helt tørr utgave, men en restsødme på 18 gram spises raskt opp av sensasjonelle 9.8 gram syre. Den framstår derfor som så å si helt tørr.

Portrett-Aase-HQcrop.jpg [196.54 KB]
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder.

Og den imponerende konsentrasjonen druer fra de gamle vinstokkene oppnår, dekker også over fruktsødmen. Den lever derfor opp til forventningene fra sist jeg ble bergtatt av denne kombinasjonen.

Her kan du lese om hvorfor denne vinen er så god

At Nik Weis kan trylle med riesling med restsødme, er ikke noe nytt. Men at også den helt tørre stilen i form av grosses gewächs - GG – er en øvelse som beherskes til fulle, er kanskje mindre kjent. Tørre viner i denne stilen, er en forholdsvis ny satsing fra Saar som historisk er kjent for sin usedvanlig lekre halvtørre og søte rieslinger.

Se hele den imponerende porteføljen av viner fra Nik Weis

Bockstein i landsbyen Ockfen er en av topp-cruene i Saar, ikke bare forbockstein-gg-2019-nik-weis.jpg [49.24 KB] de søte, men altså nå også for tørre GG-er-. Nik Weis St. Urbans-Hof Bockstein GG 2019 er svært elegant og aromatisk med flott fruktighet og syrlighet, i tillegg til at den har med seg et uttalt saltmineralpreg. Den smaker fantastisk i dag, men vil garantert utvikle seg videre i minst 12 år.

Se utvalget av Bockstein-riesling på polet

Bockstein er en stor vinmark på nærmere 60 hektar som strekker seg fra 180 til 300 høydemeter, den har mange eiere og dermed mange uttrykk. Nik Weis’ parseller som brukes til denne er i den originale østlige delen som er sør-sørvestvendt. Fram til 1971 (og flurbereinigung) ble det skilt mellom den østlige og vestlige delen av Bockstein. Den første er konveksformet, mens den andre er konkav, som et amfiteater. Fra gammelt av var det den østligste, kalt Zickelgarten («geitehagen») eller øvre Bockstein, som var kilde til de mest berømte vinene.

Mesteparten av Nik Weis’ i alt 10 hektar befinner seg i denne delen av den langstrakte åssiden. Den ligger i en sidedal til Saar (som igjen er en sidedal til Mosel) og har en liten elv i dalbunnen, Ockfener Bach.

Jordsmonnet er preget av gruslignende blåskifer. På grunn av at det er en skog på toppen av Bockstein, er vanntilførselen god. Derfor tåler plantene tørke godt, også det faktum at plantene er 40-60 år hjelper i varme årganger. Som 2019.

SAARFEILSER Schoden VDP.jpg [351.18 KB]
Saarfeilser er en langstrakt vinmark, Marienberg ligger lengst øst (øvre del av bildet).

Nik Weis St. Urbans-Hof Riesling Saarfeilser GG 2019er fra en annen vinmark, Feils i landsbyen Schoden, litt lenger nord langs Saar. Her har Nik Weis drøyt 3 hektar – nærmere bestemt parsellen som heter Saarfeilser Marienberg. Den ligger der hvor Saar-elven deler seg i to, er sørvendt og en av de varmeste vinmarkene i Saar. Jordsmonnet er grus og sand over skifer, hvilket gir en litt lettere og fruktigere GG-stil enn eksempelvis Bockstein.

Frukten er svakt eksotisk hvilket er et uttrykk for vekstforholdene, men den er samtidig både kompleks og transparent med et like godt lagringspotensial i denne årgangen.

LAURENTIUSLAY Leiwen VDP.jpg [400.25 KB]
Laurentiuslay ligger ved Mosel og er en høy og bratt skråning. Derfor er den øvrige delen vindutsatt.

Nik Weis fordeler sine krefter mellom Saar og Mosel, nærmere bestemt i Leiwen. Herfra kommer Nik Weis St. Urbans-Hof Laurentiuslay GG 2019.

Den ligger også rett på elven, men er en brattere og høyere skråning opp mot 80 prosent helning mot 73 maks for Saarfeils. Det sammen med det skrinne gråskiferjordsmonnet og de 80 år gamle vinplantene i Nik Weis’ parseller, samt det faktum at det blåser en del, derav klengenavnet Bläsberg, gjør at druene får en helt egen konsentrasjon med tykke skall.

Resultatet i en varm årgang som 2019 er en svært intens og krydret vin med stor kjøttfylde og dybde. Her må du fram med kjøtt, gjerne svin, men Nik Weis selv anbefaler and – og det er en riktig spennende kombinasjon.

Nik Weis.jpg [279.46 KB]
Nik Weis i kjelleren.

Nik Weis har også hevet seg på pinot-trenden. Men det er for å hente opp gamle tradisjoner, ikke for å følge moten. Han peker på at pinot noir ble plantet i Mosel allerede i middelalderen og at det var denne druesorten som dominerte i mange av de mest etterspurte vinparsellene mot slutten av 1800-tallet. Etter hvert kom det et forbud mot druen, som varte helt til 1986. Han beskriver at det dessuten var et forbud også i en periode på 1700-tallet. Det kan være grunn til å spekulere i hvordan Mosel hadde sett ut i dag om ikke disse forbudene var innført.

nik_weis_pinot_noir.jpg [106.17 KB]Nik Weis Pinot Noir 2018 er laget av druer fra en parsell som ble plantet samme året som forbudet ble opphevet, hvilket gjør at Nik Weis har noen av de eldste pinot noir-plantene i Mosel.

Denne pinot noiren er laget med Burgund som forbilde, hvilket betyr modning i 500 liters eikefat. Det har gitt en aromatisk pinot med kjøttfull frukt, pent eikepreg og gode jordsmonnstoner. En i sannhet vellykket Mosel-pinot.

Se utvalget av Mosel-pinot på polet

Inked12059701-1_LI.jpg [528.25 KB]Denne vinen er det ikke mange flasker igjen av, men det er flere av hans rose, Nik Weis St. Urbans-Hof Urban Pinot Noir Rosé 2020, laget av druer fra samme parseller. Den er en virkelig lekkerbisken i sin kategori – som fortsatt er svært begrenset i Norge.

Se utvalget av Mosel-rose på polet

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt..

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées
Ukens drink

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées

Denne franske klassikeren som nå feirer sine første 100 år, mikses med noen av landets fremste ingredienser, cognac og urtelikør. Når den toppes med litt champagne, lever den opp til navnet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre
Dagens rett

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre

Sheperds pie lages vanligvis med vanlig kjøttdeig, men her er det et enda bedre og smaksrikt alternativ som er brukt, nemlig reinsdyrhakk eller reinskav som tilberedes rett fra fryst tilstand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her