Godbiter i pollisten
Denne magnumen vil du gjerne ha i huset

Denne magnumen vil du gjerne ha i huset

Den er både knallgodt priset og en drøm å drikke. Den finnes også i normalflaske og ikke minst som en unik rosevin.
Aase E. Jacobsen
21 April 2021 - 11:45

2238405-1.jpg [51.64 KB]Eraldo Revelli Otto Filari Dogliani 2019 er til og med lavere priset enn to ganger normalflaske, men uavhengig av det er den er utrolig godt kjøp. Den er elegant og mineralsk med innslag av blomster. Selv om dolcetto ikke er kjent for sine tanniner, har den likevel et god bitt. Et supert følge til så vel pasta som lam og vegetar. Og det du skal servere når vi snart igjen kan være flere rundt bordet. 

Mens dolcetto ikke er en bestemt vinstil som tolkes vidt forskjellig avhengig av produsent, er Dogliani-dolcettoen det motsatte. Det er det nærmeste man kommer grad cru for denne druen som lever i skyggen av både barbera og nebbiolo. Noe som er dypt urettferdig. 

Se utvalget av Dogliani-dolcetto på polet

Det bør det bli en endring på og kanskje med denne som en start. Den finnes også i normalflaske, men da en tre år eldre årgang. Eraldo Revelli Otto Filari Dogliani 2016 er derfor et godt bevis på hvor seriøs slik dolcetto er. Den mørke fyldige fruktren som kjennetegner druesorten er fortsatt med og har fått følge av tydeligere jordsmonnspreg i retning røyk. Prøv den gjerne til grillmat – den sesongen starter jo snart – eller en viltgryte om det fortsatt er innevær.   

3980801-1.jpg [52.68 KB]Når den også kommer som rosevin, får du øynene opp for hvor fleksibel dolcetto er. Eraldo Revelli Rossèt Langhe Rosato 2019 er en litt annerledes og mer smaksintens men også syrefrisk rosevin som passer veldig godt på matbordet, sågar til lyst kjøtt og lam, og tipp-topp til grillet skalldyr.   

Bak disse vinene står familien Revelli som holder til i den nordvestlige delen av Dogliani-området som har vært DOCG siden 2005. Selv om antall kommuner som kan sette Dogliani DOCG på etiketten er et drøyt tjuetalls, er arealet bare 788 hektar. Mens Revellis vingård ligger ved 470 m.o.h., fordeler DOCG-et seg over alt fra drøyt 200 til 800 høydemetre. Dolcetto er en solslikkende drue og vinmarkene må ha god eksponering. De 7,5 hektarene til Revelli-familien er da også sørvendte. Jordsmonnet i Dogliani er kalkholdig leire som bidrar til både struktur og eleganse. 

Her kan du lese om Doglianis vei mot ny berømmelse

Vinmarken Otto Filari.jpg [251.96 KB]Det er de yngste plantene som gir Otto Filari-vinene fra vinmarken med samme navn, og den lages i sin helhet i ståltanker. Druene til roseen plukkes senere enn til den røde som forklarer dens fyldigere fruktkarakter sammenlignet med mange andre roseer. 

Dolcetto plukkes likevel mye tidligere enn både barbera og nebbiolo og derfor finnes det en tradisjon for å dyrke den i høytliggende vinmarker, hvor de andre druesortene sliter med å modnes skikkelig. Slik var det i hvert fall før klimaendringene gjorde seg gjeldende

Drue med saft.jpg [152.23 KB]Jeg har alltid blitt fortalt at navnet dolcetto er avledet av dolce og dermed betyr «liten og søt», men det er feil. På Piemonte-dialekt beskriver ordet «duzzet» de myke avrundede åslandskapet i området. Et ord som er beslektet med franske douce som betyr myk. Rossèt er dialekt for leppestift og peker på vinstilens upretensiøse, men også forførende karakter, ifølge produsenten. 

Jobb med oppbinding i vinmarkene.jpg [299.73 KB]De lager også enkeltvinmarksdolcetto-er men de er ikke i Norge. Ved siden av druer, er hasselnøtter en viktig aktivitet på gården. I dag er det Claudia Revelli som driver vingården og som siden hun kom inn i familiebedriften har satt i gang en fornyingsprosess som også innebærer overgang til økologiske metoder. 

Vakker hasselnøtt.jpg [54.06 KB]Fuglerede i vinbusk.jpg [184.59 KB]Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt...

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her