Ukens drink

Ranch water på norsk

Denne drinken krysser av for de fleste behov akkurat nå
Foto: (bhofack2)

Denne drinken krysser av for de fleste behov akkurat nå

Den er sukkerfri og har lavere alkohol enn en gin tonic, og er bedre enn alle hard seltzers du finner i butikken.
13 Januar 2023 - 12:00

Denne tørsteslukkeren av typen lavkalori, er laget for helt andre forhold enn de norske, og spesielt ikke i januar. Ranch water oppstod en gang for 60 år siden i Texas’ kvelende sommerhete. Den består av Topo Chico, et lokalt kullsyreholdig mineralvann (som i dag er kjøpt opp av Coca Cola) som tilsettes litt blank tequila og limejuice for en viss effekt.

Texanere vil hevde at en ranch water kun kan lages med dette mineralvannet, men vi prøver likevel med norske ingredienser.

Alkoholinnholdet (selvsagt avhengig av mengden tequila) er mindre enn en gin tonic, og med null sukker, er den selvsagt så lavkalori som en alkoholholdig drink kan være.

Tequila (og mezcal) er dessuten brennevin som sjelden rundes av med sukker, de fleste er knusk tørre, så der har du ingen skjulte kalorifeller. 

Ranch water kan sies å være inspirasjonen til trenden med hard seltzers som også oppstod i USA. 

Ukens drinkoppskrift har riktignok litt høyere alkohol (ca 7-8 prosent) enn hard seltzer som ligger på 5 prosent. Alkohol gir munnfølelse, derfor smaker den også bedre. Men den er fri for kunstige tilsetninger  - ofte i form av kunstig sukker for å holde kaloriene under 100 som er blitt selve greia med hard seltzer.  

Noen av de norske hard seltzer-utgavene smaker imidlertid naturlig og overraskende godt. Så det er absolutt et alternativ.

Her er utvalget av hard seltzer på polet

For å gjøre ukens drink bedre tilpasset våre breddegraders temperaturer kan du bruke en tequila med mer smak, av typen anejo, eller sågar reposado, begge disse har en viss tid i fat bak seg. Med mezcal blir drinken mer mineralsk og røykaktig, og en spennende vri. Anbefales.

Det gjør også signaturdrinken Rabarbra & Hibiscus på Dios Mio - texmex-baren på Posthallen Drinkhub. Den er inspirert av ranch water, er lettdrikkelig og leskende, men uten kullsyre.

Om du ikke teller kalorier, kan du tilsette agavesirup – laget av den samme råvaren som tequila. Helios har en god og økologisk utgave som forresten bør finnes i alle tequilaelskeres barskap.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her