Denne tørsteslukkeren av typen lavkalori, er laget for helt andre forhold enn de norske, og spesielt ikke i januar. Ranch water oppstod en gang for 60 år siden i Texas’ kvelende sommerhete. Den består av Topo Chico, et lokalt kullsyreholdig mineralvann (som i dag er kjøpt opp av Coca Cola) som tilsettes litt blank tequila og limejuice for en viss effekt.
Texanere vil hevde at en ranch water kun kan lages med dette mineralvannet, men vi prøver likevel med norske ingredienser.
Alkoholinnholdet (selvsagt avhengig av mengden tequila) er mindre enn en gin tonic, og med null sukker, er den selvsagt så lavkalori som en alkoholholdig drink kan være.
Tequila (og mezcal) er dessuten brennevin som sjelden rundes av med sukker, de fleste er knusk tørre, så der har du ingen skjulte kalorifeller.
Ranch water kan sies å være inspirasjonen til trenden med hard seltzers som også oppstod i USA.
Ukens drinkoppskrift har riktignok litt høyere alkohol (ca 7-8 prosent) enn hard seltzer som ligger på 5 prosent. Alkohol gir munnfølelse, derfor smaker den også bedre. Men den er fri for kunstige tilsetninger - ofte i form av kunstig sukker for å holde kaloriene under 100 som er blitt selve greia med hard seltzer.
Noen av de norske hard seltzer-utgavene smaker imidlertid naturlig og overraskende godt. Så det er absolutt et alternativ.
Her er utvalget av hard seltzer på polet
For å gjøre ukens drink bedre tilpasset våre breddegraders temperaturer kan du bruke en tequila med mer smak, av typen anejo, eller sågar reposado, begge disse har en viss tid i fat bak seg. Med mezcal blir drinken mer mineralsk og røykaktig, og en spennende vri. Anbefales.
Det gjør også signaturdrinken Rabarbra & Hibiscus på Dios Mio - texmex-baren på Posthallen Drinkhub. Den er inspirert av ranch water, er lettdrikkelig og leskende, men uten kullsyre.
Om du ikke teller kalorier, kan du tilsette agavesirup – laget av den samme råvaren som tequila. Helios har en god og økologisk utgave som forresten bør finnes i alle tequilaelskeres barskap.