Tidlig på 1800-tallet ble for første gang blandingen av sprit, sukker, vann og bitter omtalt. Grunnlaget for klassikere som old fashioned og sazerac var dermed etablert.
Les historien om old fashioned
Sazerac er navnet til tross amerikansk så det holdet.
Egentlig magemedisin
Rundt 1850 solgte Sewell Taylor sin bar i New Orleans – The Merchants Exchange Coffee House - for å begynne import av brennevin. Et merke han importerte var cognacen Sazerac-de-Forge et Fils.
Den nye eieren av baren endret navnet på baren til Sazerac Coffee House. Her var en av de mest populære drinkene en cocktail som het sazerac. Den ble laget av Sazerac cognac og en bitter produsert av en lokal apoteker, Antoine Amedie Peychaud.
På den tiden ble cocktails gjerne brukt for å gjøre magemedisin, også kjent under fellesbetegnelsen bitter, drikkende.
Les om hvor viktige bittere har vært gjennom tidene
Bartendere jakter nå på gamle bittere - les denne morsomme historien
Baren endret eier flere ganger og basen for sazerac-cocktailen endret seg fra cognac til rugwhiskey og bourbon etter at vinluskatastrofen hadde utradert cognacproduksjonen.
Sazerac forble en whiskeybasert cocktail og så nært knyttet til New Orleans at den i mars 2008 ble utnevnt til byens offisielle drink.
Foto: Julie H. Amundsen
Er du interessert i drinker og drinkoppskrifter? Nå kan du enkelt ta vare på alle dine oppskrifter hvis du bruker Mine sider og Bartender.
Her finner du Apéritifs Bartender med mange flotte drinkoppskrifter.