Drikke
Denne drinken er nesten som medisin å regne

Denne drinken er nesten som medisin å regne

Sazerac har det som skal til for å gi god varme i kroppen. En av ingrediensene er laget av en apoteker.
17 Oktober 2014 - 12:00

Få Ukens drink som nyhetsbrev

Tidlig på 1800-tallet ble for første gang blandingen av sprit, sukker, vann og bitter omtalt. Grunnlaget for klassikere som old fashioned og sazerac var dermed etablert.

Les historien om old fashioned

Sazerac er navnet til tross amerikansk så det holdet.

Egentlig magemedisin

Rundt 1850 solgte Sewell Taylor sin bar i New Orleans – The Merchants Exchange Coffee House - for å begynne import av brennevin. Et merke han importerte var cognacen Sazerac-de-Forge et Fils.

Den nye eieren av baren endret navnet på baren til Sazerac Coffee House. Her var en av de mest populære drinkene en cocktail som het sazerac. Den ble laget av Sazerac cognac og en bitter produsert av en lokal apoteker, Antoine Amedie Peychaud.

På den tiden ble cocktails gjerne brukt for å gjøre magemedisin, også kjent under fellesbetegnelsen bitter, drikkende.

Les om hvor viktige bittere har vært gjennom tidene

Bartendere jakter nå på gamle bittere - les denne morsomme historien 

Baren endret eier flere ganger og basen for sazerac-cocktailen endret seg fra cognac til rugwhiskey og bourbon etter at vinluskatastrofen hadde utradert cognacproduksjonen.

Sazerac forble en whiskeybasert cocktail og så nært knyttet til New Orleans at den i mars 2008 ble utnevnt til byens offisielle drink.

Foto: Julie H. Amundsen

Er du interessert i drinker og drinkoppskrifter? Nå kan du enkelt ta vare på alle dine oppskrifter hvis du bruker Mine sider og Bartender.

Her finner du Apéritifs Bartender med mange flotte drinkoppskrifter.

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase

Sazerac drinkoppskrift

Sazerac drinkoppskrift

Fremgangsmåte

Skyll innsiden av glasset med absinth.

Hell de andre ingrediensene i et røreglass med isbiter.

Rør i 20-30 sekunder og hell over (uten isbitene) i et avkjølt glass av typen rocks, whiskyglass eller et lite vinglass.

Tips 1:
Nå serveres en «ekte» Sazerac utelukkende med rugwhiskey. Men prøv også med cognac eller bourbon for å finne din egen favoritt.
 
Tips 2:
Sett gjerne glassene i fryseren en stund før bruk ettersom det ikke brukes is i drinken.
 
Tips 3:
Dersom du ikke får tak i Peychaud’s Bitter, er Bitter Truth Creole bitter et alternativ.
 
Tips 4:
Pynt gjerne med appelsinzest.
 

Sendt inn av Chris Grøtvedt

Vurder oppskriften
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De beste julegavene er spiselige - slik lager du dem selv
+
Julemat
Spiselige julegaver

De beste julegavene er spiselige - slik lager du dem selv

Hvorfor handle julegaver når du kan lage dem selv? Her får du idèer til både søte og salte gourmetgaver som alle vil elske.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med dette på helgemenyen er det garantert suksess
Dagens rett

Med dette på helgemenyen er det garantert suksess

Vi varter opp med et skikkelig festmåltid denne helgen som blir ekstra smakfull.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Får du tak i en liten kveite, skal du gjøre dette med den
Dagens rett

Får du tak i en liten kveite, skal du gjøre dette med den

Ovnsbakt pepperkveite er intet mindre enn et luksusmåltid, men som er uhyre enkelt å lykkes med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dropp gin tonic - prøv denne cocktailen med safran i stedet
Ukens drink

Dropp gin tonic - prøv denne cocktailen med safran i stedet

Gin er mer populært enn noensinne. Her får den ekstra smak av safran, og blandet med andre smaksforsterkere blir dette en drink du husker.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De beste julegavene er spiselige - slik lager du dem selv
+
Julemat
Spiselige julegaver

De beste julegavene er spiselige - slik lager du dem selv

Hvorfor handle julegaver når du kan lage dem selv? Her får du idèer til både søte og salte gourmetgaver som alle vil elske.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med dette på helgemenyen er det garantert suksess
Dagens rett

Med dette på helgemenyen er det garantert suksess

Vi varter opp med et skikkelig festmåltid denne helgen som blir ekstra smakfull.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Ny bærekraft-milepæl for Kvitnes Gård

Kvitnes Gård har som en av tre norske restauranter nådd full skår på 360Eat Guide sin bærekraftsskala.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Er du i tvil? Dette er de sju slagene du skal bake til jul
Julemat
Oppskrifter julekaker

Er du i tvil? Dette er de sju slagene du skal bake til jul

Inviter familie og venner på juleverksted og bak julens mest klassiske småkaker sammen. Oppskriftene finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak 7 fantastiske viner fra to av de beste spanske vinregionene
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 04. februar

Smak 7 fantastiske viner fra to av de beste spanske vinregionene

Den 04. februar har du en sjelden mulighet til å utforske toppviner fra Spania. Ta en titt på vinene som serveres denne kvelden – du vil forstå hvorfor det lønner seg å sikre seg en plass raskt!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Får du tak i en liten kveite, skal du gjøre dette med den
Dagens rett

Får du tak i en liten kveite, skal du gjøre dette med den

Ovnsbakt pepperkveite er intet mindre enn et luksusmåltid, men som er uhyre enkelt å lykkes med.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her