Drikke
Drikk som Don Draper i Mad Men

Drikk som Don Draper i Mad Men

Denne spennende vrien på old fashioned ville fått Don Draper i Mad Men til å trygle om enda mer.
04 April 2014 - 13:00

Mitt første bidrag som Apéritifs faste drinkspaltist er en ultraklassisk cocktail – old fashioned. Den er faktisk en av byggesteinene i enhver bar og den klare favoritten til «helten» i Mad Men-serien, Don Draper.

Bli kjent med Chris Grøtvedt

Denne fantastiske drinken blir først nevnt for over 200 år siden – og er mer populær enn noensinne. En enkel kombinasjon av sprit, bitter, sukker og vann. Den er tolket om til ulike versjoner verden over. Så også av meg.

Elsker rom

Jeg har alltid vært en stor beundrer av rom og det store spektret av smaker man kan jobbe med i de ulike kategoriene av romtyper.

Siden det nærmer seg påske og jeg forbinder denne tiden med sjokolade, kakao, kanel og krydder, bruker jeg en utmerket lagret rom med mye «kropp» – Ron Zacapa 23.

Slik lages Zacapa

Vanligvis lages Old Fashioned ved å løse sukker opp med Angostura Bitter og Club Soda før du tilsetter brennevin og is. Men jeg er ingen stor fan av denne måten.

Kanelstang og chili

Lag heller en enkel sukkerlake med 2 deler sukker til 1 del varmt vann, rør dette til sukkeret løser seg opp og avkjøl i kjøleskapet. Her kan du også tilsette andre krydder dersom du ønsker det. Prøv gjerne kanelstenger og litt opphakket chili som passer bra til en lagret rom med sjokolade og kaffepreg.

I denne oppskriften har jeg valgt en sherry av typen pedro ximenez (PX blant venner) som base for sødme. Grunnen er enkel: Ron Zacapa 23 er lagret i et såkalt solerasystem, altså det samme som brukes for sherry. Den har derfor allerede mye av disse kvalitetene i både smak og aroma.

Bitter gjør godt

Når det kommer til bruk av bitter i en Old Fashioned, er jeg av formeningen «more is more». Tunge smaker krever mye bitter for å balansere sødmen i en slik cocktail.

Angostura Bitter er lett tilgjengelig på Vinmonopolet i hele landet. I oppskriften har jeg inkludert noen dråper av en ny spennende sjokoladebitter, Fee Brothers Aztek Chocolate Bitters, for ekstra sjokoladesmak. Denne bitteren er ennå ikke i salg via Vinmonopolet, men kommer senere i år.

Foto: Julie H. Amundsen

Er du interessert i drinker og drinkoppskrifter? Nå kan du enkelt ta vare på alle dine oppskrifter hvis du bruker Mine sider og Bartender. Les mer om det lengre ned på siden.

Her finner du Apéritifs Bartender med mange flotte drinkoppskrifter.

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase

Zacapa Old Fashioned Drinkoppskrift

Zacapa Old Fashioned Drinkoppskrift

Fremgangsmåte

  1. Fyll et rocksglass (whiskyglass) med isbiter og hell blandingen over. Rør i 20 sekunder.
  2. Ta en bit appelsinskall (zest) og klem oljen fra skallet over drinken.
  3. Dermed vil sitrusaromaene treffe nesen og sette i gang smaksløkene når du tar din første slurk av denne smaksbomben av en cocktail.
  4. Legg en lang kanelstang oppi. Den kan brukes som rørepinne.
Tips 1:
Husk rikelig med is i glasset slik at drinken holder seg kald og ikke vanner seg ut for fort – for stor utvanning og dårlig is er alle drinkers fiende.
Tips 2:
Om du ikke får tak i sjokoladebitter, kan du fint lage drinken uten.

Sendt inn av Chris Grøtvedt

Vurder oppskriften
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. april

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay

Dette vil du ikke gå glipp av! Smak på seks flotte viner laget med samme drue, men fra ulike land og vinregioner. Klarer du å finne din favoritt – eller kanskje oppdager du flere?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her